BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 lipca 2025, 00:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Wasze zdanie - wyważenie koła
PostNapisane: 29 września 2010, 18:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 Touring lift
Kod silnika: M57 D30
Witam.

Panowie - potrzebuje Waszej porady.
Kupiłem auto na felgach 16 tkach.
Kupiłem letnie 17 a na 16 tki założyłem opony zimowe Dunlop M3 225/55/16 po jednym sezonie.
Przy zakładaniu opony na jedną z felg wyszło do wyważenia około 90 gram.
Sprzedawca ściągnął tę oponę i założył drugą.
Na drugiej to samo.
Przejeździłem tak dwa sezony.
Po ostatnim sezonie okazało się ze na jednej z opon pojawiło się z boku wybrzuszenie.
Znalazłem oponkę 4408 9mm bieżnika w dobrej cenie. I taką założyłem na tył prawy w miejsce koła gdzie wcześniej był problem z wyważeniem jak opisałem to wyżej.
Wyważyłem wszystkie koła i wulkanizator powiedział mi że wszystkie felgi mam proste ale na tej jednej trzeba założyć dość sporo ciężarków. Zapytałem się czy felgę kupić inną , stwierdził że jak jest równa to wyważenie pomoże.
Nie przyglądałem się ile dał obciążenia ale coś około 100gram.
W zeszły piątek byłem w serwisie BMW na sprawdzeniu geometrii a przy okazji założyłem te zimówki i dałem do sprawdzenia.
Koła zostały wyważone i zostałem poinformowany że felgi są proste ale dwie a w szczególności jedna wymagała dość sporego wyważenia.
W poniedziałek zmieniłem koła na letnie bo jeszcze nie czas na zimówki i przy ściąganiu tego jednego koła doznałem lekkiego szoku.
Na kole są ciężarki o masie 315 gram !!!!!!!!
Na drugiej też niezbyt dobrej feldze około 120 gram na pozostałych dwóch 45- 60 gram.

Rozumiem te 45- 60 , ale 120 a te 315 gram to chyba przesada !!!????

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Co Wy na to ?
Zaznaczę że przed wymianą opony tej z wybrzuszeniem , tak jak po pierwszym jak i drugim wyważeniu od 120 do 140 występują silne bicia kierownicy a do tej prędkości niby jest OK ale w stosunku do kół letnich mam wrażenie że jeżdżę po nierównych drogach .

Temat zawieszenia pomijamy bo przód mam cały nowy i na letnich auto płynie - w sensie znikomej ilości drgań przekazywanych z nawierzchni na auto.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] Wasze zdanie - wyważenie koła
PostNapisane: 29 września 2010, 18:47 
Forumowicz

Moje BMW: e61 525d
Kod silnika: m57
witam, a próbowałeś może wyważyć samą felgę bez opony?

PostNapisane: 29 września 2010, 19:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 LIM
Kod silnika: M47N2
muda44, pracowalem [bardzo krotko bo 1 miesiac] w warsztacie samochodowym i z tego co mnie uczyli starsi koledzy to:
1. wartosci odwaznikow w granicach 300g to montowalismy przy kolach samochodow ciezarowych [popularne TIR] wiec jak na osobowke to stanowczo za duzo. 40 - 60 gram przy kilkuletnich felgach [aluminiowych] to calkiem dobry wynik
2. dawanie odwaznikow naprzeciw siebie jest bezsensowne gdyz ich ciezar sie "znos" [efekt: tak jakby ich nie bylo] wg mnie panowie w warsztacie nie bardzo sie znaja na tym co robia. [aczkolwiek moge sie mylic]
tam gdzie pracowalem po sciagnieciu opony sprawdzali sama felge czy jest prosta i dopiero pozniej , jesli wszystko bylo ok, zakladali opone i wywazali, ale nigdy nie widzialem wartosci odwaznikow w granicach 300g!!
moja rada podjedz jeszcze raz do innego zakladu wulkanizacyjnego/warsztatu samochodowego i popros by wywazyli to kolo
pozdrawiam

PostNapisane: 29 września 2010, 20:13 
Częsty bywalec

Dzięki za zainteresowanie...
Szkoda że nie dałem samej felgi do sprawdzenia.
Ale przy wyważaniu sam patrzyłem na felgi i są równiuteńkie.
Jakiś czas temu zakładałem wszystkie felgi na przednie podniesione koło , przystawiałem różne elementy do felg i opon z każdej strony i kręcąc kołem było wszystko OK.
Może z milimetr odchyłki na samych oponach.

Drugi raz felgi wyważenie nie byle gdzie ale w serwisie BMW za niemałe pieniądze.

Dla mnie to dziwne że producent by wypuścił niepoprawnie odlane felgi .
Ale jedna , druga , a teraz trzecia opona to raczej niemożliwe. Tyle że wcześniej miałem z 90 gram a teraz masakra...
Czyżby felga swoja drogą a opona też wadliwa ?
Obracanie o 180 stopni niewiele dało.
Opony mają od 7,5mm przód do 8,5 i 9mm tył tak więc szkoda by było je zmieniać i wydać 2kzł
Na pewno kupię felgę i przełożę tą oponę.
Tyle że nie podoba mi się podejście serwisu.
Po to do nich pojechałem żeby mieć usługę zrobioną profesjonalnie.
Letnie wyważyli mi bardzo dobrze.
Tym razem nie dość ze nawalili mi tyle ciężarków to jeszcze zderzak przerysowali...
:mur:

Ale chyba 300 gram to powyżej normy a wyraźnie zapytałem czy zmienić felgę / felgi.

Simoniak - tez mnie to dziwi - te ciężarki naprzeciwko siebie. Albo nie ściągali i tylko doklejali albo felga lub opona jest cięższa w dwóch pozostałych " stronach jakby podzielić koło na krzyż.

Co do innego zakładu nie ma problemu ( w sumie jest - jak dotąd w serwisie w Zielonej Górze najlepiej mi wyważyli koła letnie chyba ze znacie gdzieś dobry zakład pomiędzy Lubinem a Zieloną Górą ) , ale chciałbym być pewien fuszerki i jechać z reklamacją do serwisu.
Dla mnie to jakieś jaja są.

Czekam na Wasze dalsze opinie.

PostNapisane: 29 września 2010, 20:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
Z tym wywazaniem to tak przewaznie jest mi przy zmianie opon w jednym warsztacie nawalili po 60g a na sprawdzenie w innym stare odwazniki sciagnal i wyszlo po 20-35g i gdzie tu logika ? :zdziwko:

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 29 września 2010, 20:46 
Częsty bywalec

Nie , no spoko 60.
Ale 60 a nie ponad 300 :cenzura:

PostNapisane: 29 września 2010, 20:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
muda44 napisał(a):
Nie , no spoko 60.
Ale 60 a nie ponad 300 :cenzura:

no co prawda to prawda ale maszyna maszynie nierowna i to mnie wkurza :cenzura: a u ciebie to tez radze sprawdzic same felgo najpierw wtedy zobaczysz czy to ich wina

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 29 września 2010, 20:59 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Z tymi ciężarkami to nie jest tak do końca jak wyżej napisane...
Maszyna pokazuje po której stronie koła mają być dołożone ciężarki (po zewnętrznej, czy wewnętrznej stornie koła), a z racji, że najwyraźniej nie ma jak założyć ciężarków na zewnętrznej stronie koła bo szpecą wygląd i rysują lakier to klei się ciężarki od środka koła tak jak masz na fotce...
Ciężarki dołożone w osi symetrii się równoważą i nie wiem po jaką ch :cenzura: rę nazakładali ich aż tak dużo :zdziwko:
Po tych fotkach też widać, że raczej nie do końca zrobili robotę porządnie bo przed przyklejeniem ciężarków powinni oczyścić i odtłuścić miejsce przyklejenia a nie widać żeby to było zrobione - możesz pogubić ciężarki :cisza: :(

PostNapisane: 29 września 2010, 21:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 LIM
Kod silnika: M47N2
Vanduch, zgadzam sie z Toba w 100% i dokladnie o to samo mi chodzilo tzn ze odwazniki sa przyklejone na przeciw siebie, a nie o to ze na zewnatrz i wewnatrz [jak pisalem wczesniej mialem z tym do czynienia przez okragly miesiac :P ]
a wracajac do problemu to wina moga byc faktycznie same opony, raz zdazyl sie taki przypadek, ze klient przyjechal z nowymi felgami i zamowil komplet nowych opon i podczas wywazania byl podobny problem. jedna z opon byla do du.y, ale odwazniki byly w granicach 150g mimo to opona byla sciagana i reklamacja do producenta. moze kup jakas felge stalowa [sa tansze i przewaznie prostsze, bo lepiej znosza nasze drogi niz alu] i sprawdz jak bedzie wygladalo wywazanie na tej stalowej feldze lub przeloz opone z tych "300gramowych" kol na jedno z tych "60gramowych" i zobacz co sie stanie. wtedy bedziesz mial pewnosc co jest nie tak. szkoda, ze nie masz jakiegos znajomego warsztatu to by zaoszczedzilo kosztow ;)
pozdrawiam

PostNapisane: 29 września 2010, 21:16 
Forumowicz

Cześc.
Na temat kół coś ci mogę powiedziec ponieważ pracuję na wymianie opon około 15 lat wtym od 2005 roku w Oslo.
1.Dlaczego pozwalasz nabijac ciężarki na aluminiową felgę? Ty za to płacisz więc niech kleją, pomimo że jest to wewnętrzna strona.
2.Ciężarkow nie nabija się na przeciwko siebie.Na zdjęciu masz nabite cięzarki po jednej stronie 60g po drugiej 80g , tutaj waga powinna byc 20g a nie 140,matematyka nie guma :) .To samo z ciężarkami klejonymi.
3.Jeżeli koło przed wyważeniem pokazuje dużą niedowagę np.120g wypuszczamy powietrze odbijamy oponę od felgi obracamy oponę 0 180 stopni na feldze i jest ok robi się np. 40g, ale to trzeba wiedziec i chciec zrobic bo przecież łatwiej nabic 150g .
4.Wyważarkę co jakiś czas się kalibruje. Co to kalibracja poczytaj nie będę się rozpisywał.
5.Zmień warsztat,z tego co widzę na zdjęciach to po pijaku bym tak nie potrafił :rotfl:

PostNapisane: 17 października 2010, 12:10 
Częsty bywalec

Byłem wczoraj w Opony Express .
W międzyczasie kupiłem nową nieużywaną felgę z zapasu
Po wyważeniu u Nich 120gram na kole.
Więc przełożyłem oponę na tą nowa felgą i 80gram

Na tą podejrzaną felgę założyłem inną oponę jako zapas i nałożyli mi 120 gram.
Czyli jednak coś z felgą.
Szef O.E. jak zobaczył koło po wyważeniu w serwisie BMW powiedział że nie będzie się wypowiadał .

Na dniach wrzucę fotki i wyślę do serwisu BMW Z.G zobaczymy co oni na to.
Zapewne mnie oleją ale ja straciłem zaufanie do nich.
Tak czy inaczej zobaczę reakcję i nie omieszkam powiadomić centralę BMW Polska.

PostNapisane: 17 października 2010, 15:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
A z ciekawości ile zapłaciłeś za "wyważenie" tego koła z 300g ? Bo ciężarki klejone do aluma są dosyć drogie więc dziwie się, że nie zrobili jak kolega rob186, napisał czyli nie kombinowali z obracaniem opony.

PostNapisane: 17 października 2010, 19:07 
Częsty bywalec

Jako że to była moja kolejna u nich wizyta i mam zniżki to wyważenie z geometrią 270zł.
Koła były ponoć doważane.
Nie wiem co to u nich znaczy ale po to pojechałem do serwisu żeby wszystko było zrobione według norm jakie przewiduje BMW.

Po tym wyważeniu i porysowaniu zderzaka boje się pomyśleć jak została ustawiona ta geometria :zakrecony:
Ten sam pracownik odkręcał i turlał gdzieś koła do wyważenia i ten sam ustawiał geometrię.

Z wcześniejszych wizyt byłem zadowolony i to bardzo.
Wyważałem też u nich koła letnie i nigdzie tak dobrze mi tego nie zrobili.

Ale robił mi to inny pracownik.

Co za kraj.
Niech ktoś mi wskaże gdzieś warsztat w okolicach Głogowa gdzie wyważają koła nawet po 50zł za koło ale tak jak ma być i na serwisowanych i kalibrowanych maszynach to tam będę jeździł.

PostNapisane: 17 października 2010, 19:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
Nie te okolice więc Ci nie pomogę, ale myślę, że warto żebyś napisał list (nie maila) do centrali BMW i dokładnie opisał problem + zdjęcia z tego 'wyważania'. Warto również wspomnieć, że problem został poruszony na forum sympatyków BMW.
Może akurat dostaniesz jakiś przyjemny rabat lub gratis w formie przeprosin? A serwis może zacznie robić jak bozia przykazała? :)
Spróbuj bo jak jest źle to wszyscy narzekają, ale nikt nie próbuje tego zmienić.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1