BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 18:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Problem z odpalaniem 320d
PostNapisane: 30 listopada 2010, 20:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47
witam! jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.

mam problem z moją e46, 320d przedliftowa (136km), otóż ów problem zaczął się już trochę czasu temu, lecz niestety nic wielkiego z tym nie robiłem, problem polega na tym, że gdy temperatura spada poniżej -2, samochód odpala tylko na tak zwany "dotyk liny", czyli po podgrzaniu świec kręce nim kilka, kilkanaście sekund, trochę się odezwie, trochę zakopci na siwo i nie odpali, gdy podepnę go pod linę i pociągne drugim autem odpali, chwilę pokopci na siwo i problem znika, mogę ją wtedy zgasić i zapali bez większych problemów, i tak jest dopóki znów nie minie pewien czas (np. auto postoi przez noc). Latem nie mam tego problemu, przy niższych temperaturach również (o ile nie przekraczają -2), owszem gdy jest trochę zimniej (5 stopni) może trochę dłużej pokręcić ale zapali(czasem troszke zakopci).

Coś ważnego co mogę dodać to to, że podejrzewałem że to świece, kupiłem tamtą zimą nowe świece "beru" bo poprzednią zimą też miałem ten problem, aczkolwiek był on trochę mniej poważny niż teraz, ale jakoś przezimowałem, po wymianie świec "troszkę" lepiej paliła, kolejną rzeczą jaką zrobiłem to próbowałem uszczelnić wtryski, tzn. od jakiegoś czasu 2 wtryski bąbelkowały na zewnątrz (oblewały silnik ropą), więc kupiłem oryginalne podkładki pod końcówki wtrysków aby wymienić, dorobiłem sobię do tego specjalny klucz, pierwszy wtrysk wyszedł bez większych oporów(wybijakiem w górę), natomiast na drugi nie było szans, nawet już próbowałem na bardzo silną przeciwwagę o kielich długim łomem, w końcu zrezygnowałem z wyciągania tego 2 lejącego wtrysku, uszczelnienie jednego wtrysku nic nie pomogło, znajomy podpiął mi ją ostatnio pod komputer, (niestety niemiecki program) z tego co wyczytaliśmy z błedów, to walnięta przepływka i coś jeszcze ale nie bardzo wiem co, dodam jeszcze że auto od kąd zaczął sie problem dość dużo pali, jeżdżę spokojnie a spalanie wynosi ok 8 - 8,5 litra, gdzie jak ją kupiłem (3 lata temu) paliła przy mojej jezdzie 6 - 7max.

jeżeli ktoś miał podobny problem, albo domyśla się co to może być i może pomóc, byłbym bardzo wdzięczny

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Problem z odpalaniem 320d
PostNapisane: 30 listopada 2010, 20:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Sprawdz przekaznik świec żarowych, czesta usterka.

PostNapisane: 30 listopada 2010, 21:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e92 330d
Kod silnika: N57
Napisz skąd jesteś, może ktoś niedaleko ma kompa z kablem i chociażby inpą. Diagnostyka na kompie to pierwszy krok w większości sytulacji i chociaż byś jaknajdokladniej opisal problem nikt nie wyczaruje co tam siedzi w tym silniku, ale jak mówisz że sa takie i siakie błędy to napewno jest ich masa więcej w innych modułach a to już stawrza cały wachlarz możliwości.

Thank you for flying with BMW airlines!

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 10:16 
Pierwsze kroki

jestem z okolic Oleśnicy, chyba że podjadę znów do tego znajomego, i dokładnie spiszę sobie te błędy (chociażby w języku niemieckim) i wtedy może coś się wymyśli?

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 10:22 
Pierwsze kroki

a z tą przepływką, to nie wiem jak nazywał się ten program, ale wchodził mój znajomy w taką opcję, gdzie były takie rózne zielone wykresy i wszystko niby było ok, tylko przy przepływce był wykrzyknik i wskazywało coś tam 30, a znajomy mi mówił ze prawidłowo powinno być w granicach 20, a tak to nic poza tym, a jak zczytaliśmy błędy, to jakieś 2 były ale się w to nie zagłębiałem, w dokładne tłumaczenie, więc chyba ze podjade do niego, podepniemy i przepisze sobie dokładnie?

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 10:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e65 730d
Kod silnika: M57N2
kazdy blad opisaney jest tez kodem wystarczy ze w googlach wpiszesz dany kod i dowiesz sie wsyztskiego. spisz sobie kody jesli masz dojscie do kogos kto jest w stanie je zczytac

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 11:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
bromal napisał(a):
samochód odpala tylko na tak zwany "dotyk liny"

Z tego co slyszalem to diesla nie powinno odpalac sie wlasnie w ten sposob...ze niby mozna rozrzad przestawic czy cos tam...ale to juz niech moze inni uzupelnia, ktorzy dokladnie wiedza o co chodzi.

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 13:04 
Pierwsze kroki

bafi napisał(a):
bromal napisał(a):
samochód odpala tylko na tak zwany "dotyk liny"

Z tego co slyszalem to diesla nie powinno odpalac sie wlasnie w ten sposob...ze niby mozna rozrzad przestawic czy cos tam...ale to juz niech moze inni uzupelnia, ktorzy dokladnie wiedza o co chodzi.

niestety w inny sposób jej się nie da odpalić :D

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 13:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
A tak z ciekawosci zapytam jak pala wasze 320d na -10 mrozie, bo moja cos mi podpada z 3-5s musze ja krecic, wydaje mi sie ze ciezko dlatego takie pyt. do was....

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 13:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
KubaMpakiet napisał(a):
jak pala wasze 320d na -10 mrozie, bo moja cos mi podpada z 3-5s musze ja krecic, wydaje mi sie ze ciezko

Od pierwszego strzalu.
bromal napisał(a):
niestety w inny sposób jej się nie da odpalić

rob jak uwazasz tylko pozniej nie placz

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 13:40 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28
bromal napisał(a):
a z tą przepływką, to nie wiem jak nazywał się ten program, ale wchodził mój znajomy w taką opcję, gdzie były takie rózne zielone wykresy i wszystko niby było ok, tylko przy przepływce był wykrzyknik i wskazywało coś tam 30, a znajomy mi mówił ze prawidłowo powinno być w granicach 20, a tak to nic poza tym, a jak zczytaliśmy błędy, to jakieś 2 były ale się w to nie zagłębiałem, w dokładne tłumaczenie, więc chyba ze podjade do niego, podepniemy i przepisze sobie dokładnie?

Z tą przepływką to może okazać się że jest dobra.W bmw e46 2.0 diesel rocznikach 98-01 z silnikiem N47 wskazania w Inpie zawsze wykraczają poza normę ja też tak mam więc o to się nie martw.
Najważniejsze to podłączyć Inpe i zczytać wszystkie błędy, bo to podstawa do dalszej diagnozy.
Przyczyn może być bardzo dużo świece, sterownik świec żarowych, wtryskiwacze, czujnik temp, akumulator, a nawet paliwo.Ja w poprzednim roku tankowałem najtańszą ropkę i też były problemy, teraz Shell lub Bp i nie ma problemów.A co się okazuje że na tej ropce mniej pali:P

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 13:51 
Witam Panowie nie moge odpalic e46 320d 2000r,
przyjechalem wczoraj o 23ej i chodzila normalnie, dzis rano po nocy na mrozie kreci a nie odpala, wepchalismy ja do cieplaego garaza i nic, gdy jej zaaplikowalem plaka do kolektora ssacego to sie odezwala i zgasla, pompka paliwowa w baku dziala.
WIE KTOS CO SIE DZIEJE????????????? :zalamany:

PostNapisane: 2 grudnia 2010, 16:23 
Pierwsze kroki

Ten program nazywa się INPA, a kody błędów są po angielsku. Pozdrawiam Tomek

PostNapisane: 2 grudnia 2010, 16:52 
Pierwsze kroki

beta pod kompa podpięta, błędy zczytane, jak je kasowaliśmy to niby wszystkie się dało skasować ;o

oto kilka screenów:

4 błędy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c904a18d07a51035.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/acc2c65b88ef228b.html

odczyt z wykresów na wolnych obrotach:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/53fdeb779bd730b2.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/70acfc1309ae023a.html
(na napięcie akumulatora nie zwracajcie uwagi bo był podpięty pod prostownik)

dodam, że jak ją palę "pierwszy raz" na zimnie np. po nocy, nawet na tą linkę (wiem że nie powinienem) to jak zapali to strasznie kopci na siwo, smierdzi ropą i przez jakieś 2 - 3 minuty gdy trzymam ją na pełnym gazie nie wkręca się powyżej 3 tys obrotów, po 2 - 3 minutach gdy się "przepali" to chodzi normalnie, normalnie się wkręca na obroty

PostNapisane: 2 grudnia 2010, 17:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
bromal napisał(a):
dodam, że jak ją palę "pierwszy raz" na zimnie np. po nocy, nawet na tą linkę (wiem że nie powinienem) to jak zapali to strasznie kopci na siwo, smierdzi ropą i przez jakieś 2 - 3 minuty gdy trzymam ją na pełnym gazie nie wkręca się powyżej 3 tys obrotów, po 2 - 3 minutach gdy się "przepali" to chodzi normalnie, normalnie się wkręca na obroty

w ten sposob to zajezdzisz silnik i turbine, zimnego silnika nie mozna gazowac!!
tez mialem problem z odpalaniem 320d przy niskich temperaturach. u mnie nie grzaly swiece. Spalony mialem bezpiecznik ( 100A) i nie dochodzil mi prad do sterownika.Pod maska w czarnej skrzynce od strony kierowcy sie on znajduje , wyjmij go sobie i sprawdz miernikiem czy dochodzi prad do grubego , czerwonego kabla- jak nie to musisz rozebrac skrzynke od bezpiecznikow(bezpiecznika nie ma na wierzchu) i sprawdzic bezpiecznik od swiec

PostNapisane: 2 grudnia 2010, 20:12 
Pierwsze kroki

Ja stawiam na lejące wtryski no i czujnik położęnia wału

PostNapisane: 2 grudnia 2010, 23:31 
Zacna persona forum

diesla mozna odpalic na zaciag jesli ma lancuch na pasku ryzyko ze go zerwie - swiece zarowe moga byc dobre ale maja tez przekazniki wiec moze one szwankuja - najlepiej zawsze miec pod reka tzw. samostart i auto zawsze odpali ale jesli po wtrysnieciu owego samostartu do filtra powietrza lub jego rury odpali i gasnie moze byc uwalony wtrysk lub cos z paliwem pompa itp.

PostNapisane: 3 grudnia 2010, 20:02 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
zaglądałeś do filtra paliwa?

PostNapisane: 5 grudnia 2010, 19:38 
Pierwsze kroki

karamba_5 napisał(a):
zaglądałeś do filtra paliwa?

tak, regularnie wymieniany

PostNapisane: 5 grudnia 2010, 19:39 
Pierwsze kroki

seed1981 napisał(a):
Ja stawiam na lejące wtryski no i czujnik położęnia wału

tez mi sie wydaje, ze leja wtryski

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1