BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 23:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 1.9 benzyna problem z biegami oraz z silnikiem
PostNapisane: 16 grudnia 2010, 17:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: 1900
Witam to moje pierwsze bmw e46.Problem polega na tym ze jak zrobilo sie zimno to ciezko biegi wchodza a zwlaszcza 1 oraz wsteczny.(a jak zostawilem je na dworze to zadnego bieg nie mozna wlaczyc )co to moze byc. Drugi problem to ze auto jak dodaje gazu to przerywa i ciezko sie zbiera tak jak by mialo malo paliwa i na kompie jest blad 171. wiec odpinam przeplywke i nie to auto wkreca sie ladnie na obroty.czy to przeplywka ?dzieki serdeczne za odp

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 1.9 benzyna problem z biegami oraz z silnikiem
PostNapisane: 16 grudnia 2010, 17:12 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
171 to kod ubogiej mieszanki więc bardzo możliwe że to przepływka. Posprawdzałbym też czy nie łapie gdzieś lewego powietrza za przepływką.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 21:50 
Pierwsze kroki

za tzn? na tej gumie tak? to juz sprawdzilem guma idealn.jutro jade po uzywana przeplywke zobaczymy co bedzie. A czy ktos ma pomysl co z tymi biegami?

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 22:11 
Forumowicz

Moje BMW: E46 316i
Kod silnika: M43TU B19
Cześć, może być też wina sondy jak nie pomoże z tą podmiana przepływki podłącz pod dobrego kompa!!!Nawet jeśli przepływka zaskoczy radziłbym zrobić jej adaptację żeby pozbyć się starych błędów z pamięci... A co do biegów w E46 to raczej większość tak ma, takie lub inne problemy ze skrzyniami akurat w tym modelu się nie popisali :wstyd: :wstyd: :wstyd: Na mrozie olej robi się strasznie gęsty i to raczej nie ułatwia całej zabawy...na pewno zauważyłeś że po rozgrzaniu się jest dużo lepiej???

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 17:43 
Pierwsze kroki

witam podmienilem przeplywke taki sam obiaw auto ciezko wkreca sie na obroty.zero porawy.prosze o rady teraz zostaja sondy ale ktora ? jaki parametry powinny byc?oszaleje z tym autem :(.jak jest cieplo to masz racje jest lepiej.wymienie jeszcze olej w skrzyni.ale ta moc to mnie martwi auto prawie nie jedzie.

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 01:33 
Forumowicz

Moje BMW: E46 316i
Kod silnika: M43TU B19
Jeśli sonda to raczej przed katalizatorem ale komputer i tak wskaże która dokładnie, jest jeszcze jedna sprawa może być uszkodzony zawór egr(recyrkulacji spalin)objawy to też spadek mocy i znaczny wzrost zużycia paliwa...poza tym odma w jakim jest stanie????

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 19:46 
Pierwsze kroki

odma idealna . na kopie wszytkie sony chodza tylko pytanie w jakie parametry powinny byc bo nie mam odniesienia do dobrych czy ktos moze zamiesci

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:11 
Pierwsze kroki

witam olej wymienilem w skrzyni zmina biegow poprawila sie chodzniejest idealnie.Sprawa teraz mocy okazlo sie ze mam peknieta miske olejowa i po wymianiw na nowa auto juz nie wkreca sie tak ciezko na obroty.nie wiem co ma miska wspolnego do tego ale tak sie zrobilo.A nadal zostaje blad 171 co tu teraz moze byc auto przyspiesza w miare.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Jest: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144663&start=0

Było: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82221
Będzie to sonda lambda przed katalizatorem!

"Typer EURO 2012 -II miejsce"

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 16:49 
Pierwsze kroki

Po skasowaniu bledu zauwazylem ze ma ona zapala sie jak auto dluzej chodzi na wolnych obrotach. Kolega z klubu z kalisza mowi ze moze byc tez filtr paliwa ? co o tym myslicie

PostNapisane: 28 grudnia 2010, 14:12 
Pierwsze kroki

Panowie zalozylm inna przeplywke i auto zaczelo sie dusic przy dodawaniu gazu jakby za duzo powietrza podpiecie pod kompa blad nr 171 i 112. wiec usuwam nadal zostaje 112 nie da sie skasowac. zakladam spowrotem swoja przeplywke jest juz lepiej ale nadal blad 112 nie daje sie skasowac . jazda testowa auto jedzie niby ale tak bez zycia.Trasa do ostrowa i niby cos przechodzi jest juz lepiej( przyspiesza ale nie jest to co powinno byc.) Jak czytalem w internecie blad nr 112 moze byc zwiazany z odma lub tez sama przeplywka.Panowie pomocy bo juz nerwowo nie wyrabiam nie wiem co robic.Przeplywke kupic? odme? sondy? wszytko kosztuje jak to dobrze zdiagnozowac aby byc pewnym co kupic

PostNapisane: 16 stycznia 2011, 00:23 
Pierwsze kroki

Panowie dodam taki watek jeszcze do mojego problemu iz zauwazylem ze gdy po skasowaniu bledu i zatankowaniu 98 robie okolo 100-200km i wowczas lampka sie zapla no ale gdy zatankuje 95 to praktycznie odrazu zapla sie lampka od tego silnika.
jak wkoncu doprowadzic do do ladu.Czasami tez zauwazylem ze auto ma kopa a jak cos strzeli to juz tak slabo musi sie sie zastanowic aby jechalo

PostNapisane: 16 stycznia 2011, 12:04 
Pierwsze kroki

Kolego a tylko na zimnym silkniku Ci tak cieżko się wkręca? Ja mam podobnie ale pochodzi z 2 minuty i już ciągnię ładnie. Jeśli też tylko na zimnym tak jak u mnie, to ja się zastanawiałem nad tym czy układ automatycznego ssania(bo takie coś chyba jest u nas, jesli nie mam racji to przepraszam) może zle podawać paliwo co wy na to?

PostNapisane: 16 stycznia 2011, 12:29 
Forumowicz

Moje BMW: e60 3.0d
Kod silnika: M57TUD30
Garaż: było e36 i e46 a jest e60 :)
nikt diagnozy nie zrobi przez internet :mur:

wszystko zostało powiedziane!

pozostał tylko dobry Komputer, co pokarze wszystko ;)

PostNapisane: 16 stycznia 2011, 17:33 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525i
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98305
kolego sprawdz sobie ten przewod ktory idzie od odmy do pokrywy zaworow nr 3 na zdjeciu http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15

moze dostaje sie lewe powietrze, czesto ten waz kruszeje a nie widac go bo jest pod obudowa filtra

PostNapisane: 16 stycznia 2011, 18:42 
Częsty bywalec

Kod silnika: M52TU
Witam. Miałem podobne objawy, w mojej e46. Przy 2 tys obrotów silnik się dusił, nie miał mocy. Po rozgrzaniu silnika objawy duszenia przechodziły, natomiast nadal silnik nadal nie miało siły ''ciągu''. Podmieniłeś przepływke i co się działo ? było gorzej ? To była nowa przepływka ? orginalna ? Czy jakaś porzyczona ze szrotu ? Jeżeli nie jest to przepływomierz to całkiem możliwe jest ze padła któraś z sąd lambda. PS, W silnikach benzynowych nie robi się żadnej adaptacji przepływki, możecie co najwyżej odłączyć aku, na parę minut. Oczywiście jezeli przepływomierz padł totalnie, i błędy zostały zapisane w pamięci. Jeżeli tylko słabo mierzyła, to nie trzeba nic robić. Pozdrawiam.

PostNapisane: 16 stycznia 2011, 18:43 
Częsty bywalec

Kod silnika: M52TU
Witam. Miałem podobne objawy, w mojej e46. Przy 2 tys obrotów silnik się dusił, nie miał mocy. Po rozgrzaniu silnika objawy duszenia przechodziły, natomiast nadal silnik nadal nie miało siły ''ciągu''. Podmieniłeś przepływke i co się działo ? było gorzej ? To była nowa przepływka ? orginalna ? Czy jakaś porzyczona ze szrotu ? Jeżeli nie jest to przepływomierz to całkiem możliwe jest ze padła któraś z sąd lambda. PS, W silnikach benzynowych nie robi się żadnej adaptacji przepływki, możecie co najwyżej odłączyć aku, na parę minut. Oczywiście jezeli przepływomierz padł totalnie, i błędy zostały zapisane w pamięci. Jeżeli tylko słabo mierzyła, to nie trzeba nic robić.

PostNapisane: 6 lutego 2011, 11:52 
Pierwsze kroki

Dodaje pomiary jakie zrobilem inpa.Prosze o interpretacje ich. Bo szukam jakie powinny byc parametry prawidlowe ale nic nie ma takiego.Moze ktos juz tak mial.
Problem ja opisywalem z tym 171 no i auto jakies takie slabe jest.Dzieki za pomoc
tu taj auto chodzi na wolnych.

Pomiary numery fotek 1-3 na wolnych obrotach

http://zapodaj.net/b88f863f30f2.jpg.html
http://zapodaj.net/c07d430757ef.jpg.html
http://zapodaj.net/ea883651c354.jpg.html

a tu przy obrotach 3000

http://zapodaj.net/a54c347211f2.jpg.html
http://zapodaj.net/cedc272798a1.jpg.html
http://zapodaj.net/50941ec31c89.jpg.html

PostNapisane: 6 lutego 2011, 17:21 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
czy masz w aucie lpg?
proponuje zrobić reset ECU przez odłączenie akumulatora i dopiero podpiąć INPE, sporo wartosci masz poza zakresem, ale mogą to być błedy rozjechanych adaptacji...

PostNapisane: 6 lutego 2011, 17:52 
Pierwsze kroki

nie mam gazu.a przed tym diagnozowaniem odpinalem akumulator bo mi sie rozladowal i zakladalem nowy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1