BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 04:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Tarcze hamulcowe
PostNapisane: 23 lutego 2011, 13:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 98-01 sedan
Witam.
Jakiś czas temu pisałem o problemie drgającej kierownicy, przypominam iż drganie występowało przy prędkości 80 km/h i nie było stałe. Przy hamowaniu również bije i to całkiem nieźle.. Dodam jeszcze, że w jednej sytuacji jadąc spokojnie 90 na godzinę bez drgań musiałem ostro przyhamować, zaraz po tym z niezłym efektem objawił się mój problem drgania kierownicy nawet przy prędkości 60 km/h!
To chyba możliwe, że przyczyną mogą być zużyte lub krzywe tarcze?

Zdecydowałbym się wtedy na wymianę i chciałbym poznać wasze opnie jakie tarcze na obecne czasy są dobre? Czytałem, że ATE są kiepskie.. Polecane są niby TRW, ZIMMERMANN, BREMBO..
Proszę o pomoc i o waszą radę.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Tarcze hamulcowe
PostNapisane: 23 lutego 2011, 14:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: M47D20
Było już kilka tematów na temat tarcz. Opcja szukaj. A tak pozatym jak ktoś twierdzi, że Ate jest do d..y to się nie zna i tylko nabija posty. Generalnie wszystko zależy od kaski. Lepiej wydać więcej na jakieś markowe np. ATE, Zimmerman itp. i umiejętnie je dotrzeć. Nie kupuj żadnych noname ani okazji cenowych (uwież mi przez kilka lat prowadziłem sklep z częściami samochodowymi)

PostNapisane: 23 lutego 2011, 14:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M52TUB28
Ja mam problem z biciem kierownicy przy hamowaniu. Kupiłem zestaw ATE PD tarcze + klocki. Po zmianie biło niesamowicie mocno. Dałem do przetoczenia tarcze. Okazało się, że są proste - 0.03mm.
Przy składaniu wcisnąłem zacisk do końca i wypuściłem bo zakładając na nową tarczę ledwo je wcisnąłem. Teraz prawie nie bije, czyli klocek musiał nie odbijać. Jeszcze nie jest idealnie ale jest znaczna poprawa. Muszę jeszcze te zaciski lepiej przejrzeć i "rozruszać".

PostNapisane: 23 lutego 2011, 14:40 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
Bo nawet tak banalna sprawę jak wymiana tarcz trzeba umieć zrobić. Ilu z wymieniających tarcze czyści czoło piasty ze starego nalotu i smaru? Wystarczy, że ze starej tarczy zostanie jakiś śmieć przyklejony do piasty i tarcza będzie biła.

PostNapisane: 23 lutego 2011, 16:43 
Pierwsze kroki

szlagier napisał(a):
Bo nawet tak banalna sprawę jak wymiana tarcz trzeba umieć zrobić. Ilu z wymieniających tarcze czyści czoło piasty ze starego nalotu i smaru? Wystarczy, że ze starej tarczy zostanie jakiś śmieć przyklejony do piasty i tarcza będzie biła.
dokładnie, nawet ziarenko piasku może doprowadzić do bicia tarczy! Wymiana tarcz wcale nie należy do najłatwiejszych napraw jak się na tym ktoś nie zna.

PostNapisane: 23 lutego 2011, 18:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Tak przy okazji , niedługo chciałbym przeprowadzić taki serwis u siebie i myślałem nad tym:

http://allegro.pl/tarcze-brembo-klocki- ... 81425.html

Czy to dobry wybór? Bo powiem szczerze minimum raz w tygodniu jest temat o biciu tarcz i itp więc ciężko jest się zdecydować co warto / co nie warto.

PostNapisane: 23 lutego 2011, 18:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52B28
Witam,a jak tłumaczycie to że raz wibruje a raz nie w szczegulnosci rano jak jade do pracy po przejechaniu jakiegos odcinka i to im szybciej jade tym bardziej aż całe auto sie trzęsie, potem zwolnie i samo przechodzi i moge 200 jechac i nic. pojawiło sie to od jakiegoś tygodnia .Tarcze wymieniałem pół roku temu na Brembo poza lekkim piszczeniem klocków wszystko było ok.Dodam jeszcze że właśnie jakiś tydzień temu zaświeciły mi sie kontrolki ASC i ręczny ale potem zgasły i już sie więcej nie świecą ( już mnie powoli denerwuje marka BMW )

PostNapisane: 23 lutego 2011, 18:29 
Pierwsze kroki

deejeys napisał(a):
Tak przy okazji , niedługo chciałbym przeprowadzić taki serwis u siebie i myślałem nad tym:

http://allegro.pl/tarcze-brembo-klocki- ... 81425.html

Czy to dobry wybór? Bo powiem szczerze minimum raz w tygodniu jest temat o biciu tarcz i itp więc ciężko jest się zdecydować co warto / co nie warto.

Właśnie też się przy tych zastanawiam oraz nad tymi ZIMMERMANNA http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-zimm ... 09317.html.

PostNapisane: 23 lutego 2011, 18:31 
Pierwsze kroki

dejwid1979 napisał(a):
Witam,a jak tłumaczycie to że raz wibruje a raz nie w szczegulnosci rano jak jade do pracy po przejechaniu jakiegos odcinka i to im szybciej jade tym bardziej aż całe auto sie trzęsie, potem zwolnie i samo przechodzi i moge 200 jechac i nic. pojawiło sie to od jakiegoś tygodnia .Tarcze wymieniałem pół roku temu na Brembo poza lekkim piszczeniem klocków wszystko było ok.Dodam jeszcze że właśnie jakiś tydzień temu zaświeciły mi sie kontrolki ASC i ręczny ale potem zgasły i już sie więcej nie świecą ( już mnie powoli denerwuje marka BMW )

DOKŁADNIE! Właśnie mam ten sam identyczny problem! Oprócz tego, że u mnie nie świecą sie kontrolki..

PostNapisane: 23 lutego 2011, 18:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 39
Kod silnika: m52b20
to nie musza byc tarcze sprawdz wywarzenie koł, sprawdz tez podpory wahaczy (te gumy sa wypelnione olejem )wystarczy ze olej wyleci a obiawy beda taki jak by tarcze

PostNapisane: 23 lutego 2011, 19:42 
Pierwsze kroki

wera1106 napisał(a):
to nie musza byc tarcze sprawdz wywarzenie koł, sprawdz tez podpory wahaczy (te gumy sa wypelnione olejem )wystarczy ze olej wyleci a obiawy beda taki jak by tarcze

Twoje przypuszczenia co do wywazenia kól wykluczam bo pewnie by wibrowało zawsze a nie tylko czasami (w szczegulnośi rano) a co do tego oleju (jezeli coś takiego jest w E46) to jest może własnie to ,ale miałem zawieszenie sprawdzane i niby wszystko ok.

PostNapisane: 23 lutego 2011, 20:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
dejwid1979, wszystko zależy, czasem sprawdzanie zawieszenia na maszynach nie ma odniesienia do testu drogowego, choć jest to 0,1% przypadków.

dejwid1979 napisał(a):
( już mnie powoli denerwuje marka BMW )

Sprzedaj i kup toyote. :looka:

PostNapisane: 23 lutego 2011, 20:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320i Vanos
Kod silnika: m50b20 Vanos
Jestem Wulkanizatorem i wpadl do mnie Klient (BMW e36 M3) przy 40 , 60 , 80 , 100 , 120 i potem cisza mial bicie na kierownicy, co bylo przyczyna, wymieniali mu tarcze i wlasnie nie wyczyscili piast dokladnie, mial okruszek rdzy i to bardzo przeszkadzalo, rozebralem hamulce wyczyscilem piasty oraz wyczyscilem zaciski ich prowadnice oraz nalozylem miedz na tloczki, pomoglo tylko na dwa dni, przyjechal do mnie z gwarancja i co sie okazalo, roznica miedzy wywazeniem starym a nowym to 10g na kolo, wiec to duzo, dlatego cichlo przy 120+ radze pojechac wywazyc kola i wyczyscic piasty oraz tloczki i prowadnice zaciskow, a co do Marki BMW nie radze sprzedawac, bo powrot do niej jest gorszy xD

Oto moja BMW zaglądnij jak możesz i pozostaw po sobie ślad :P
viewtopic.php?f=6&t=91541

PostNapisane: 23 lutego 2011, 20:51 
Forumowicz

Moje BMW: E39 525d"2001r
Kod silnika: M57D25
Ja miałem nawet tak że przy 60 biła mi kierownica niedowierzaniem że to tarcze mają 1 rok ate i kolega dał mi oryginalne używki problem znikną :)

PostNapisane: 23 lutego 2011, 22:46 
Pierwsze kroki

Bartek320i napisał(a):
Ja miałem nawet tak że przy 60 biła mi kierownica niedowierzaniem że to tarcze mają 1 rok ate i kolega dał mi oryginalne używki problem znikną
a w orginale jakie dawali? Bo obiło mi się o uszy, że ATE :P

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 11:24 
Pierwsze kroki

Problem z wibracjami rozwiązany :cwaniak: . Wibracje powodował zacinający sie od czasu do czasu zacisk hamulca w lewym przednim kole . Zdjagnozowałem to dotykając felgi i ta była własnie gorąca. Mechanik wymienił płyn coś tam wyczycił coś spolerował ale nie wiem co i jest spokój :cool:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1