BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 23:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E-46] 318td compact - sprzęgło dziwne objawy?!
PostNapisane: 28 lutego 2011, 09:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E-46 318td
Witam,

Mam compacta e46 przebieg ok 150tyś, od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne drganie sprzęgła, gorzej tez wchodzi jedynka, ale nie wiem czy to jest związane ze sprzęgłem?! oraz wydaje mi się że mam lekką turbodziurę ale teżnie wiem czy to jest z tym związane.

mój mechanik stawia na sprzęgło niestety :kwasny:

niby na początku na zimnym silniku drgało i później już po nagrzaniu silnika przestawało,

ale teraz zauważyłem, że drga cały czas jak delikatnie przyłożę nogę do sprzęgła podczas jazdy, także pogarsza się sytuacja niestety :zalamany:

raczej z tego co wyczytałem na naszym forum czeka mnie wymiana sprzęgła i to całego kpl., koszt nie jest mały bo cały kpl 2tyś zł bez robocizny :rozpacz:

jaka firmę polecacie?? wyczytałem że LUK

może wystarczy wymienić tylko jakąś jedną część?? jak myślicie??

i jeszcze jedno może macie drodzy klubowicze namiary na sklepy gdzie mógłbym kupić taniej, dolny śląsk lub internet ewentualnie serwis

w necie znalazłem coś takiego :!: , zna ktoś z was to rozwiązanie i może coś na ten temat powiedzieć??
http://www.iparts.pl/aktualnosci/kola-d ... ny,26.html

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E-46] 318td compact - sprzęgło dziwne objawy?!
PostNapisane: 28 lutego 2011, 11:12 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52
kolego luk jest taki sam jak sachc a moze i sachc leprz i tansszy cena taka sprzegla z hurtowni nie powina cie wyniesc wiecej niz 360 zlmax 400 z tego co mi wiadomo ja ostatnio przerabialem problem ze sprzeglem wyjmuje skrzynnie tarcza w dosyc dobrym stanie zato docisk byl wyslizgany ;p i lozysko zwalniajace bylo [cenzura] i mi cos klekotalo ;p teraz git ;) ja otworzylem swoja paczke sachca a tam lozysko sachc doscisk luk xd i sprzeglo sachc z tego co mi koles mowil z hurtowni to oni sie wymieniaja czesciami ;p :mur:

PostNapisane: 28 lutego 2011, 14:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E-46 318td
Witam,

kolego ZylkaPL możesz mi podać namiary na tą hurtownię gdzie kupiłeś ten komplet?!
mi też czasem coś zaklekocze ale później przestanie, ale cały czas jak silnik chodzi na jałowym biegu i jak jadę, mam wrażenie że drga/delikatnie wibruje, pedał sprzęgła :(

ale ok, pogrzebałem trochę po necie i doszedłem do tego, że jak to wina koła zamachowego - dwumasowego to koszt zakupu tego koła zamachowego to ponad 2,2tyś zł :mur: :mur: :mur: :wsciekly:

a koszt sprzęgła (tarcza, docisk, łożysko) to różnie jak pisze kolega ZylkaPL 400zł ja znalazłem na necie od 500zł do nawet 900zł :szok:

ponadto znalazłem jeszcze coś takiego zestaw sprzęgła + sztywne koło zamachowe koszt ok 1800zł
tu jest link do tego: http://www.iparts.pl/czesc/zestaw-sprze ... 81324.html :!:

jakieś pomysły drodzy koledzy??
na początek chyba trzeba kupić zestaw i jak się rozbierze auto to wtedy zobaczę co dalej...

Ostatnio edytowano 28 lutego 2011, 14:59 przez lukas7, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 lutego 2011, 14:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Jak mechanki wyciagnie skrzynie to zobaczy co padlo tarcza,docisk,lozysko ,dwumas?Jesli to sprzeglo to warto wymienic kompletne cena gdzies 600zl Luk i Schas :super:

PostNapisane: 28 lutego 2011, 23:52 
Zacna persona forum

w zeszłym roku wymieniałem komplet u siebie , dwumas + docisk +tarcza , czesci kupiłem u kolegi stones1 , zapytaj o rabat :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1