BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 00:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Po odłączeniu akumulatora wskazówka temp idzie do góry
PostNapisane: 2 czerwca 2011, 20:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520i
Kod silnika: M54B20
Kupiłem autko miesiąc temu i sprzedający powiedział mi, że były naprawiane pixele i są źle założone wskazówki od stanu paliwa i temp silnika (strasznie mnie do wqrwia bo paliwa pokazuje za mało a temp nie stoi w pionie tylko troszke dalej) ale co najlepsze wczoraj chciałem umyć silnik i zauważyłem, że po odłączeniu akumulatora wskazówka sama podnosi się i zatrzymuje prawie w idealnej pozycji. Gdy podłącze kleme - opada. Spotkaliście się z takim zjawiskiem ?

Dzisiaj przyszły do mnie alu-ramki i chciałem je założyć. Po rozpoczęciu demontażu licznika, zorientowałem się, że ten który go naprawiał, nie miał żadnego pojęcia jak go zdemontować bo zatrzaski pod listwami były połamane a na liczniku ślady podważania śrubokrętem są z każdej strony :mur:

Po ściągnięciu przedniej części i zamontowaniu ramek zacząłem się zastanawiać czy nie ustawić tych wskazówek tylko nie mam pojęcia jak i czy ryzykować II raz ??

A jeśli zaryzykuje i coś pójdzie nie tak to czy mogę kupić licznik na allegro, który będzie pochodził z auta z takim samym motorem i wstawić zamiast mojego ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Po odłączeniu akumulatora wskazówka temp idzie do góry
PostNapisane: 2 czerwca 2011, 21:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
decard86 napisał(a):
czy nie ustawić tych wskazówek tylko nie mam pojęcia jak
ja u siebie tez ustawialem sam - temperature ustawialem w taki sposob, ze rozgrzalem dobrze auto, caly dzien po miescie smigalem i wieczorem przed wyciagnieciem licznika zapamietalem polozenie wskazowki na zaplonie - u mnie byla z 2 mm za daleko od pionu - wiec delikatnie obrocilem te wskazowke w lewo az do konca - czuje opor - i wtedy pchasz z wyczuciem i czujesz jak obrac sie na osce.

korzystajac z okazji ustawilem tez paliwo - w tescie chyba 5 lub 6 sprawdzilem ile jest tego paliwa faktycznie - mailem farta bo bylo akurat 15L - zapamietalem ustawienie wskazowki - u mnie pokazywala ze jest mniej okolo 10L - i przekrecilem te wskazowe do prawej na maxa i wtedy z wyczuciem przekrecalem tak zeby sie na osce przekrecila - nie skladajac zegarow podlaczylem kable, przekrecilem kluczyk i bylo idealnie :D

Najwazniejsze to wyczucie i ostroznosc by nic nie uszkodzic.

PostNapisane: 2 czerwca 2011, 21:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520i
Kod silnika: M54B20
a orientujesz się może czy one powinny swobodnie chodzić ? gdy zacznę nimi kręcić to nie opadają same, mam wrażenie ze są za głęboko wciśnięte i haczą, np od obrotomierza gdy popchnę ją powyżej 3000 obr to już nie wraca

a od paliwa to jak ją przekręcę tak stoi :zakrecony:

PostNapisane: 2 czerwca 2011, 21:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
decard86, no u mnie jezeli obroce ktoras np. od predkosciomierza to fajnie i leciutko sobie wraca na swoje miejsce niezaleznie od tego jak daleko te wskazowke popchne. Tak samo pozostale, jedynie od obrotomierza zatrzymuje sie przy 1 tys... ale podczas jazdy i uzytkowania auta nie widze tego.
Pewnie podczas wyjmowania tych wskazowek porobilo sie cos ze sprezynkami.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1