BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Niedziałający panel nawiewu/klimatyzacji
PostNapisane: 3 czerwca 2011, 23:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39 520i 1996r.
Kod silnika: M54B22
Witam serdecznie,
Proszę Was Forumowicze o pomoc w rozwiązaniu usterki trapiącej moją e39. Szukałem odpowiedzi na forum ale chyba nikt wcześniej nie spotkał się z takim problemem. Mianowicie, nie mogę uruchomić panelu nawiewu/klimatyzacji. Podświetlenie działa ale wyświetlacz, nawiew, klima oraz ogrzewanie tylnej szyby już nie, podczas jazdy leci ciepłe powietrze na nogi. Kiedy silnik się nagrzeje to wszystko wraca do normy i chodzi cacy.
Sprawdzałem bezpieczniki i zauważyłem że jeśli wyjmie się i włoży przed odpaleniem auta bezpiecznik numer 9 (klimatyzacja) to wszystko chodzi bez problemu, tak jakby coś się restartowało w sterowniku. Przy jego wkładaniu coś tyka zza skrzynki z bezpiecznikami - uszkodzony przekaźnik?
Usterka wystąpiła kilka dni po wymianie akumulatora na nowy, oraz tej samej nocy gdy ustawiałem wysokość świateł tymi pokrętłami pod maską (do kabli ani niczego innego oprócz tych pokręteł się nie dotykałem).
Klimatyzacja była nabijana rok temu ale chłodzi bardzo dobrze. Jeż jest w porządku, usterka występuje czy jest on podłączony czy nie.
Spotkał się ktoś może z takim problemem? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Niedziałający panel nawiewu/klimatyzacji
PostNapisane: 4 czerwca 2011, 00:19 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Z opisu wyraźnie wygląda to na ten przekaźnik jak piszesz. Nic więcej tutaj się nie da poradzić.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Tytuł: Re: [E39] Niedziałający panel nawiewu/klimatyzacji
PostNapisane: 30 marca 2014, 13:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
Witam, z racji ze po zimie moja klima odmowila posluszenstwa(a poprzedni post wyladowal szybko w koszu) i pomimo tego ze zostal uzupelniony czynnik dalej nie startuje zaczalem powoli szukac przyczyny. Doszedlem do etapu panela climatronica i zauwazylem ze z pierwszej wtyczki(3grube piny) ze srodkowego pina mialem wyprowadzony przewod ktory gdzies tam do czegos dotykal ale po wyjeciu nie bylem juz w stanie stwierdzic gdzie. Mysle ze ktos szukal + i na krotko wlaczal sprezarke (a jest sprawna bo z kompa sie uruchamia)
Czy to swiadczy o uszkodzonym panelu lub o niedzialajacym przycisku sniezynki?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1