Przeczytałem od A do Z cały temat odnośnie problemów z temperaturą w BMW. Sprawdziłem wszystko jak trzeba i sytuacja wygląda tak:
1. Włączyłem ukrytą funkcję 7.0 na zimnym silniku i było niecałe -7, a na zewnątrz -13. Jak tylko ruszyłem temperatura zaczęła dość szybko rosnąć i po jakichś 7-8 km miałem już 60 stopni. Niestety jechałem bez ogrzewania, a jak je tylko włączyłem to temperatura spadła do 54 dosłownie w kilka sekund. Wyższej temperatury auto nie chciało uzyskać jadąć po A4 z prędkością od 100 do 160 km/h. Oscylowało w granicach 56-60 stopni. A jak puszczałem gaz na górce to spadało niżej jeszcze. Zacząłem jechać za Tirem i po kilkunastu kilometrach temperatura doszła do maksymalnie 91 stopni i jadąc za nim była w granicy 89-91 stopni. Jak tylko odjechałem od niego zjeżdżająć z A4 od razu spadło do 60 stopni.
2. Przyjechałem do domu. Auto chwile postało na podjeździe na mrozie, ostygło do 35 stopni. Odpaliłem wjechałem do garażu, pochodziło troche do 45 stopni, zacząłem sprawdzać rury. Z lewej strony na dole ( stojąc przed autem ) jest rura i była ona zimna. Z prawej strony rura na dole także zimna. I jeszcze taka cieniutka, która idzie od dołu do termostatu EGR także chłodna. Reszta rur ciepła.
Czy w związku z tym oznacza to, że główny termostat działa ok?
3. Zabrałem się za sprawdzenie termostatu EGR. Rozebrałem wszystko, wyciągnąłem go ( temperatura silnika pokazywało niecałe 40 stopni ). Termostat jak tylko wyciągnałem można było swobodnie przedmuchać. W sumie nie wiem jaki opór musi być, ale powietrze przechodziło bez najmniejszego problemu w 2 strony. Dodatkowo jak zatrząslem nim to w środku słychać było jak coś lata. Wychłodziłem go na dworze, później jeszcze zalałem zimną wodą i tak samo można było dmuchać jak w rurkę i środku "grzechotka".
Wnioskuje, że ta część jest na pewno uszkodzona? Proszę o Wasze potwierdzenie, ponieważ z mechaniki to znam podstawy podstaw, a chciałbym zamówić tą część.
Jestem z okolic Opola, macie może namiar na jakiegoś dobrego dostawcę, który miałby to od ręki? Ewentualnie zamawiam części od kolegi z forum na
http://!_nie_reklamujemy_! , tam ma termostat EGR za 128 zł + przesyłka.
Pozdrawiam i dziękuje