BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 330i Gaśnie przy ruszaniu, obroty spadają poniżej 500
PostNapisane: 1 listopada 2011, 21:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Jasonos napisał(a):
Masters napisał(a):
1 co na waszym miejscu najmniejszym kosztem bym sprawdził to kochane cewki zapłonowe. I nie pojedynczo, ja kupiłem 2 nowe i wymieniałem po 2 i nic to nie dało dopiero gdy miałem 3 to była poprawa. A kupiłem 3 nowe ponieważ po podmiance wszystkich auto chodziło nie do poznania.

Także bardzo często mi gasło przy ruszaniu. U mnie dodatkowym objawem było po przejechaniu np 100KM szarpanie w zakresie 1-2tyś obr ale takie przy pełnym gazie. można to sprawdzić np mając 1,5 tyś obr na 3 biegu i depnąć do oporu.

W razie czego służę pomocą na śląsku cewkami do m52 ;) (w sensie chwilowej podmianki).

Proponuję również sprawdzić ostatnią cewkę tą pod podszybiem wyciągamy patrzymy czy jest sucha ;).

P.S
U mnie cewki na zimnym działały bez zarzutu dopiero po nagrzaniu nabierały ochoty na kankana

Kurcze ... może faktycznie coś w tym jest, bo kiedyś po wymianie świec.. wtedy też przeczyściłem cewki, auto chodziło oki i potem po dwóch miechach znów kankan jak to mówisz...

Też mam to "szarpanie" ale nie jakieś mocne, ale czuć jakby nie mógł spalić wszystkiego pod świecą...

Warto kupować nowe zamienniki? czy jednak nówki ori ? :zdegustowany:

Przy takiej ilości ja poskąpiłem i kupiłem meyle i jestem zadowolony na 3 szt to 300zł zaoszczędzone. A z czasem pewnie reszte też wymienię.
Gdybym miał lepsze dochody to pewnie bym kupił ori ale czy warto ciężko powiedzieć najlepiej pytaj stone on sie na tym zna ;).
tak więc 300zł wydane 3 cewki nowe i koniec nerwów.

http://!_nie_reklamujemy_!

Jeśli chodzi o szarpanie to jak masz benzyne to bardzo ciężko to wyczuć dopiero po długim obciążeniu auta będzie to bardzo mocne szarpanie a tak to mini przerywniki. Na Lpg dosyć szybko i mocno to widać. Jeśli cokolwiek przerywa do 2 tyś a powyżej ok to proponuje wymienić uszkodzone cewki i autko poczuje zew młodości.

Ale na początek odkręć cewke pod podszybiem i zobacz czy ma sucho troszke głupio jest to pomyślane bo centralnie na cewki wylewa się woda z tego podajnika co jest tam filtr, osobiście wsadze w ten kanał wylotowy węża jakiego tak by woda ściekała obok silnika a nie na niego.

nixon111 napisał(a):
miales tyle w barach czy psi?kolega w m54b25 ma na 3cylindrach 10.5-11 a na pozostalych 3 9.5bara.czy powinien sie juz martwic?co moze z tym zrobic?zdjecie glowicy i co dalej?czy przytkana odma moze miec wplyw na cisnienie na cylindrach?

Poczytaj na forum z tego co wiem jest szansa poprawy poprzez odkręcenie świec wlanie tam nafty, zostawiasz to na noc rano odkręcasz olej i go wylewasz. Wlewasz nowy olej i jest szansa że z 9,5 skoczy do 10,5-11 ;)

Poczytaj na forum

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 listopada 2011, 21:03 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46
No i cewki wymienione, to szarpanie do 2tys obrotów znikeło jak ręka odjął, ale objaw przysiadania na obrotach podczas ruszania i muła do 2tys został.

I teraz mam pytanie, na forum pisano o tym wiele razy, ale sa kurna rozbierzności... który czyjnik odpowiadać może za muła do 2tys , wałka czy wału korobowego? nadmienie tylko że nie mam ŻĄDNYCH problemów z odpaleniem auta, pali w każdej temperaturze na dotyk, silnik pracuje równiutko i na kompie błędów brak...

PostNapisane: 4 lutego 2015, 11:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B22
Jasonos napisał(a):
No i cewki wymienione, to szarpanie do 2tys obrotów znikeło jak ręka odjął, ale objaw przysiadania na obrotach podczas ruszania i muła do 2tys został.

I teraz mam pytanie, na forum pisano o tym wiele razy, ale sa kurna rozbierzności... który czyjnik odpowiadać może za muła do 2tys , wałka czy wału korobowego? nadmienie tylko że nie mam ŻĄDNYCH problemów z odpaleniem auta, pali w każdej temperaturze na dotyk, silnik pracuje równiutko i na kompie błędów brak...

I co udało się rozwiązać ten problem bo mojej buni dolega to samo ;(

PostNapisane: 29 czerwca 2015, 08:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M54B22
ja również dołączam do tematu (ten sam problem w m54b22). Zwłaszcza, że sugestie padają już na Vanos, sprzęgło i dwumas :dontgetit:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1