BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] jaki wachacz wybrac?
PostNapisane: 30 października 2011, 22:24 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
siergiej201988 napisał(a):
Teraz pytania jak poznać te chińskie lemfordery?

Ponoć wizualnie nie jest łatwo - LMI w tamtym roku dla handlowców robiło specjalne szkolenia w tej materii (znajomy handlowiec z Auto-Euro mi mówił o tym). Ja nie jestem handlowcem i nie byłem na szkoleniu więc nie podpowiem :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 listopada 2011, 16:34 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47N
Vanduch napisał(a):
Jak ktoś nie potrafi nawet zatytuować poprawną polszczyzną aukcji, to wiele nie spodziewał bym się
Wahacz to jest poprawna nazwa W tytule tematu też kicha, żeby robić takie byki

spodziewałbym pisze się łącznie, a zatytułować pisze się z ł.
Ja regenerowałem wahacze. Na jednym przelatałem już 40 tys. i nadal jest OK, na drugim 1000 i padł. Ale wymienią mi go na swój koszt. Za regenerację zapłaciłem 120 pln/strona.

PostNapisane: 3 listopada 2011, 19:39 

Mezon napisał(a):
spodziewałbym pisze się łącznie, a zatytułować pisze się z ł.

Zdanie zaczyna się z dużej litery :]
Mezon napisał(a):
Na jednym przelatałem już 40 tys.

Obrazek
:]
Mezon napisał(a):
i padł

Obrazek
:]
Przygadał kocioł garnkowi :rotfl:
Jeżeli chodzi o sprawę wahaczy to widzę, że regeneracja to słabe rozwiązanie i niepewne :(

PostNapisane: 4 listopada 2011, 14:56 
Forumowicz

Vanduch napisał(a):
Przygadał kocioł garnkowi

W powiedzeniu jest "przyganiał" :rotfl:
Nie wiem czy słabe, na pewno ekonomiczne. Jak pisałem, na jednym jeżdżę już od 40.000 i nic się nie dzieje. Drugi uczciwie mi naprawili i wymienili - nie dołożyłem grosza (zresztą dzisiaj). kosz nowego vs regeneracja x2 - x4. Temat do przemyślenia.
Pozdrawiam

PostNapisane: 4 listopada 2011, 19:28 

Mezon napisał(a):
kosz nowego vs regeneracja x2 - x4

To regeneracja jest dwa razy droższa? :]

Pomimo iż regeneracja jest dwa razy tańsza od zamontowania oryginalnego Lemfordera to i tak na takie "druciarstwo" nigdy bym się nie zgodził u siebie. Nie dlatego, że mam za dużo gotówki, czy wybrzydzam ale dlatego, że jest to element odpowiedzialny za bezpieczeństwo, a na bezpieczeństwie nigdy nie będę oszczędzał.
Jaka jest odpowiedzialność zakładu, który regeneruje wahacze w przypadku gdyby ktoś z twoich bliskich ucierpiał w wyniku wadliwie przeprowadzonej regeneracji?
Mezon napisał(a):
W powiedzeniu jest "przyganiał"

Wiem, że jest taka forma (i można by było się spierać, która jest poprawna - ja uważam, że ta którą zacytowałem wcześniej jest logiczna i ma sens), bo zastosowanie "przyganiał" w tym powiedzeniu jest całkowicie bez sensu i nikt nigdy (w tym też ja), nie użył tego powiedzenia w sugerowanej przez ciebie formie :/

PostNapisane: 5 listopada 2011, 00:44 
Forumowicz

Zgodze się z kolegą wyżej. Regenerowanie to druciarstwo,a na bezpieczenstwie nie można oszczedzać. Regeneracje mozna bylo przeprowadzić przy starym vw czy innym aucie. Tutaj mamy do czynienia z aluminium. Tak czy siak jest to inny materiał niż stał i po ponownym wprasowaniu sworznia nie będzie on juz tak trzymał.

PostNapisane: 6 listopada 2011, 15:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Kupując wahacze kiepskiej firmy lub regenerując je narażamy się na podwójne koszty wymiany, strata czasu i pieniędzy, ale jak kto woli. Tanio wcale nie oznacza oszczędnie.

PostNapisane: 6 listopada 2011, 19:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47n
lemforder niemiecki nie zadenh chinski roznica miedzy nimi okolo 1.5 stowy am niemiecki poltora roku i zero nawet pukniecia. drogi na podlasi mamy do..bane

PostNapisane: 6 listopada 2011, 19:28 
Forumowicz

Drogi to mamy piękne. :D Tylko nie wiadomo jak je odróżnic,żeby się nie wkopać, a podobno nie jest to takie łatwe.

PostNapisane: 6 listopada 2011, 20:05 
Przyjaciel forum

siergiej201988 napisał(a):
Tylko nie wiadomo jak je odróżnic,żeby się nie wkopać
Kupować w sprawdzonym miejscu, np. !_nie_reklamujemy_! silesia parts.

PostNapisane: 6 listopada 2011, 20:30 
Forumowicz

Albo chyba najprościej z inter-carsu.... bo na ale-drogo to nie wiadomo co trafimy.

PostNapisane: 6 listopada 2011, 21:26 
Częsty bywalec

Kod silnika: N42B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88077
Zastanawiam się, czy nie będzie problemu z ustawieniem zbieżności i prowadzeniem auta, jeśli wymienię jeden zużyty wahacz na meyle hd a drugi ori dobry pozostanie na swoim miejscu?

PostNapisane: 6 listopada 2011, 21:37 
Forumowicz

Kod silnika: M47TU
Krzycho napisał(a):
Zastanawiam się, czy nie będzie problemu z ustawieniem zbieżności i prowadzeniem auta, jeśli wymienię jeden zużyty wahacz na meyle hd a drugi ori dobry pozostanie na swoim miejscu?

Tu chyba będzie problem, meyle hd to dobra opcja ale słynie z tego że jest dość twardy i mogą występować dziwne zachowanie jeśli zostawisz jeden ori. Gdzieś kiedyś czytałem, że ktoś wymienił tylko jedną tylną tuleję wahacza na meyle (druga ori była dobra) i auto zaczęło dziwnie się zachowywać na nierównościach, drugą też wymieniał i spokój.

PostNapisane: 6 listopada 2011, 21:50 
Częsty bywalec

Kod silnika: N42B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88077
kylo86 napisał(a):
Krzycho napisał(a):

Tu chyba będzie problem, meyle hd to dobra opcja ale słynie z tego że jest dość twardy i mogą występować dziwne zachowanie jeśli zostawisz jeden ori. Gdzieś kiedyś czytałem, że ktoś wymienił tylko jedną tylną tuleję wahacza na meyle (druga ori była dobra) i auto zaczęło dziwnie się zachowywać na nierównościach, drugą też wymieniał i spokój.

W takim razie najlepiej chyba będzie wymienić oba na meyle albo tylko jeden powiedzmy na lemfordera lub trw.

PostNapisane: 6 listopada 2011, 22:11 
Forumowicz

Kod silnika: M47TU
Osobiście poszedłbym w kierunku wymiany obu na meyle HD. Wyjdzie to trochę drożej niż zakup jednego lemi czy trw ale jednak zawsze to dwa nowe wahacze no i przy ewentualnej kolejnej naprawie wymienne sworznie są kuszącą perspektywą w przypadku HD.

PostNapisane: 7 listopada 2011, 15:35 
Forumowicz

jokr napisał(a):
lemforder niemiecki nie zadenh chinski roznica miedzy nimi okolo 1.5 stowy am niemiecki poltora roku i zero nawet pukniecia. drogi na podlasi mamy do..bane

Mój zregenerowany za 120pln też po 1,5 roku nie ma nawet puknięcia. O wyższości nowych nad zregenerowanymi wypowiadają się osoby, które nigdy naprawianego wahacza na oczy nie widziały, a tym bardziej nigdy na takim nie jeździły. Tego jestem pewien. Jedynym elementem, jaki może się zepsuć są sworznie, które są wymieniane na nowe. Ich jakość jest tak samo pewna jak w nowych wahaczach noname. Wprasowany sworzeń nie ma prawa wypaść. Kto widział jak to wygląda, nie może mieć wątpliwości. Pitolenie o bezpieczeństwie też do mnie średnio przemawia. Jak złapiesz gumę, to nie kupujesz nowej opony. A to, jakie dziury w oponach da się naprawić wzbudza moje większe obawy o bezpieczeństwo, niż wprasowanie sworznia. Klocki, tarcze, amortyzatory, opony to też bezpieczeństwo, a oryginalne w ASO kupują nieliczni. Nie słyszałem o wypadku spowodowanym wadliwą regeneracją wahacza. Nie dajmy się zwariować.
Nikogo nie namawiam. Autor w pierwszym poście napisał o ograniczonym budżecie - stąd mój wpis.

Pozdrawiam

Vanduch napisał(a):
To regeneracja jest dwa razy droższa?

Czytaj ze zrozumieniem.

Vanduch napisał(a):
Wiem, że jest taka forma (i można by było się spierać, która jest poprawna - ja uważam, że ta którą zacytowałem wcześniej jest logiczna i ma sens), bo zastosowanie "przyganiał" w tym powiedzeniu jest całkowicie bez sensu i nikt nigdy (w tym też ja), nie użył tego powiedzenia w sugerowanej przez ciebie formie

Nie mierz wszystkich swoją miarą. Polemiki językowe uznaję za zakończone

PostNapisane: 7 listopada 2011, 16:38 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Przyznam sie, ze tez mysle o regeneracji wahaczy. Lem do e39 nie jest tani. Pan Blonski w Zielonce cieszy sie bardzo dobra opinia. Regeneracja wahacza przedniego w e39 to 150zl z montazem- robia to od reki, stare zabieraja. Kilku znajomych taksowkarzy zgodnie twierdzi ze sie to oplaca. Takze nie slyszalem zeby markoy wahacz pekl. Co innego np wahacze SLR :) Na forum 7er byl o tym calkiem obszerny temat.

Mam nadzieje, ze jak zrobie, to bede mogl sie podzielic info, czy operacja jest oplacalna.

PostNapisane: 7 listopada 2011, 17:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
Ludzie ogarnijcie się....
Przecież było w ..... razy :mur:

1.Lemo
2. HD (dobre poprzez wymienne tuleje)

Ja jeżdżę na HD i nie narzekam; inny jeździ na Lemo i też nie narzeka. KONIEC.

PostNapisane: 7 listopada 2011, 22:06 
Przyjaciel forum

Mezon napisał(a):
Klocki, tarcze, amortyzatory, opony to też bezpieczeństwo, a oryginalne w ASO kupują nieliczni.
Ale tu nikt nie mówi o zakupie ori wahaczy, tylko zamiennika.

PostNapisane: 7 listopada 2011, 22:52 

Mezon napisał(a):
Jedynym elementem, jaki może się zepsuć są sworznie, które są wymieniane na nowe. Ich jakość jest tak samo pewna jak w nowych wahaczach noname.

To w końcu jest to rozwiązanie super, czy niepewne dziadostwo? Ja dziadostwa i druciarstwa nie preferuję :(
Skąd się biorą i jakiej są firmy te wprasowywane u ciebie super, noname, pewne sworznie?
Mezon napisał(a):
Mój zregenerowany za 120pln też po 1,5 roku nie ma nawet puknięcia.

To czy nic u ciebie nie stuka i nie puka to jest raczej pojęcie względne i ja bym na milion procent znalazł jakieś stukanie i pukanie, a ty ewidentnie należysz do ludzi, którzy chwalą tylko to co swoje :rotfl:
Mezon napisał(a):
Klocki, tarcze, amortyzatory, opony to też bezpieczeństwo, a oryginalne w ASO kupują nieliczni.

Jak ktoś jeleń to niech kupuje w ASO części, które można kupić w identycznej jakości poza ASO za powiedzmy połowę ceny i tylko z tą różnicą, że np. spiłowane są numery OEM chociaż też nie zawsze :/
Mezon napisał(a):
Vanduch napisał(a):
To regeneracja jest dwa razy droższa?
Czytaj ze zrozumieniem

Pisz jasno, to będę czytał ze zrozumieniem :/ :/
Więc jeszcze raz:
Mezon napisał(a):
kosz nowego vs regeneracja x2 - x4

Wg ciebie "kosz nowego" tj. x2, "regeneracja" tj. x4, więc co jest tańsze? A o "koszu" już nie wspominam :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1