BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 20:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] 330iA poranny problem
PostNapisane: 4 kwietnia 2012, 08:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Gixxer napisał(a):
Odpiołem dzisiaj rano przepływomierz i jak ręką odjął!
Silnik chodzi równiutko, cichutko, żadnego telepania:)

Przepływkę kupić rozumiem tylko orginalą, czyli magneti marelli albo bosh, samochód to 330i 2000r.
Czy może ma ktoś jakieś dobre doświadczenia z zamiennikami? Miło by było bo cena orginału pewnie nie jest za bardzo atrakcyjna.
Pozdrawiam

Jeśli problem ustaje po kilku sekundach to ja 1 co wyjąłbym przepływkę rano i obejrzał czy nie osadza się na niej rosa jeśli tak. To sprawdź obudowę i sam filtr czy nie jest wilgotny.

W przepływce powinieneś widzieć taki drucik przyjrzyj mu sie czy niema na nim wilgoci albo syfu . Są też specyfiki którymi się go czyści. Tylko pamietaj rób to z rana. Jak odpalisz silnik to on działa jak suszara zasysa z bardzo dużym ciśnieniem powietrze więc jeśli jest wilgoć to szybko znika i problem ustaje.

Sprawdź też czy masz oring między przepływką a obudową filtra.
no i cały dolot przejrzyj czy niema liści itp.

Wszystko zajmie kilkanaście minut ;)

Fajnie że się wyjaśniło hehe czasem zapominamy o najprostszych rozwiązaniach.

Ja za to dzisiaj całą deske ściągam i do parownika się dostaje :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 kwietnia 2012, 14:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330i
Rozebrałem przepływkę i przeczyściłem i jest dużo lepiej, ale delikatnie czuć jeszcze takie telepanko.
Pisaliście wcześniej o kalibracji przepływomierza, kupiłem złącze diagnostyczne, ściągnąłem INPE ale nie mam pojęcia jak tą kalibrację zrobić. Jak by ktoś mógł to proszę o krótki opis.
Pozdrawiam

PostNapisane: 11 kwietnia 2012, 19:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Bardziej możesz wykonać adaptację w status(albo błędy nie pamiętam) wchodzisz i tam powinna być adaptacja jeśli niema to poszukaj po kolei w opcjach gdzieś będzie napis adaptacja.

Adaptacje przepływki robi się w aso ale to musisz na forum poczytać bo to było po tym jak zmienili przepływki bo poprzednie były wadliwe tak więc jeśli nie wymieniałeś przepływki to adaptacji przepływki nie masz co robić.

Bardziej chodzi o wykasowanie korekt w aucie. (tak jak pisałem na poczatku) jak nie znajdziesz to po prostu na 15 min odpinasz akumulator i na to samo wychodzi.

Zobacz sobie jeszcze jakie masz wartości w status a następnie A-reg mają być bliskie 0 jeśli nie są trzeba zrobić adaptację i sprawdzić czy znowu nie polecą do góry jeśli tak trzeba szukać przyczyny

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1