BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 323i ODMA
PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 20:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TU B25
Peter E36 napisał(a):
sama odma (ten zawór regulacji ciśnienia dokładnie) bez węży to kosztuje te 150zł, ale wymienianie odmy bez tych wężyków to jak założenie starych klocków hamulcowych do nowych tarcz. Te wężyki kruszą się w ręku i są zwyczajnie zapchane szczególnie ten co idzie do miski, i dlatego całość to ok 350zł. I da się to zrobić bez ściągania kolektora.

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagr ... 064#part01 które te wężyki trzeba wymienić

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 20:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
TONG PO napisał(a):
Peter E36 napisał(a):
sama odma (ten zawór regulacji ciśnienia dokładnie) bez węży to kosztuje te 150zł, ale wymienianie odmy bez tych wężyków to jak założenie starych klocków hamulcowych do nowych tarcz. Te wężyki kruszą się w ręku i są zwyczajnie zapchane szczególnie ten co idzie do miski, i dlatego całość to ok 350zł. I da się to zrobić bez ściągania kolektora.

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagr ... 064#part01 które te wężyki trzeba wymienić

wszystkie, chociaż z doświadczenia wiem że czasem nie występuje przewód nr 7 ale nie wiem od czego to zależy
jak już chcesz zaoszczędzić :wstyd: to wymień przewody nr 2, 3, 4 a 7 i 6 przeczyść

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 21:45 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
Jak ktoś z mechaniką nie ma za dużo wspólnego to może i dla niego jest sporo roboty. Wczoraj wymieniałem u siebie i jakieś 1,5 godziny roboty, trzeba tylko wiedzieć co gdzie jest i nie narozbierac za dużo a do tego nie połamać rurek. Do separatora nie trzeba kolektora wcale ściągać ;)

Nazmieniałem się tych separatorów trochę i faktycznie na początku było dłużej ale bez przesady.

Wersja separatora na zimne kraje (nie wiem jak w m52 i m54 ale do n-ek węże są w dodatkowych otulinkach które mają za zadanie powodować nie zamarzanie tego co się osadzi w wężach)

Teraz tak: były poprawione 2 wężyki:
-pierwy ten na kolektorze bo stare pękały i siorbały tamtędy lewe powietrze
-przewód spływowy przecierał się o łapę silnika i nowy jest w dodatkowym peszelku który ma zapobiegać to przecieranie.

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 26 kwietnia 2012, 06:32 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Co warto przeczyscic w m52 "przy okazji"? Myslalem zeby kupic izopropanol i od razu zrobic przepustnice, przeplywka i krokowiec, a moze cos jeszcze?

PostNapisane: 26 kwietnia 2012, 16:17 
Forumowicz

Moje BMW: e46 m54 325i
u mnie te węże były w dobrym stanie dokładnie je przejrzałem żaden się nie kruszył nie był spękany itd

PostNapisane: 26 kwietnia 2012, 18:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
Maciek19-N napisał(a):
u mnie te węże były w dobrym stanie dokładnie je przejrzałem żaden się nie kruszył nie był spękany

u mnie też były ok ale jeden złamałem :rotfl:
ded napisał(a):
Myslalem zeby kupic izopropanol i od razu zrobic przepustnice, przeplywka i krokowiec, a moze cos jeszcze?

dokładnie to wszystko wyczyść mi to sporo pomogło poprawa była znaczna już sam nie wiem co tak nprawde pomogło pewnie wszystko po trochu :D

Bo najważniejsza jest Pasja

PostNapisane: 26 kwietnia 2012, 21:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TU B25
killer23 napisał(a):
pewnie że nie trzeba wyjmować kolektora jest troche roboty, i trzeba szczególnie uważać na jedna rurke żeby nie połamać :] a roboty jest naprawde sporo :/
TONG PO, jak cos to moge pomuc :hyhy:

Jak bym nie dopadł mechanika to sie odezwe dzięki ogólnie nie wiem czy mi sie to uda ogarnąć przed wyjazdem nad morze a jutro jeszcze matuli pożyczam jedzie do Wielunia. Czy oprócz wywalenia znowu uszczelki pod zaworkami coś poważniejszego może sie stać przez tą odme bo buczy już nieźle?

PostNapisane: 26 kwietnia 2012, 21:58 
Zacna persona forum

Zatkana odma = większe ciśnienie oleju, czyli może wywalić uszczelki, uszczelniacze zaworowe, pierścienie, może nawet podawać olej do przepustnicy i taki fajny dymek idzie z tyłu auta i takie tam, "ogólnie nic poważnego" :przestraszony: :szok: :przestraszony: :szok: :przestraszony:

PostNapisane: 27 kwietnia 2012, 16:26 
Zacna persona forum

Kostek napisał(a):
Zatkana odma = większe ciśnienie oleju, czyli może wywalić uszczelki, uszczelniacze zaworowe, pierścienie, może nawet podawać olej do przepustnicy i taki fajny dymek idzie z tyłu auta i takie tam, "ogólnie nic poważnego" :przestraszony: :szok: :przestraszony: :szok: :przestraszony:

ale go straszysz :D ja przez niewiedze tak jeszdziłem z pół roku , efekt uszczelka pod miska, klawiatura, i podstawa filtra pozatym naszczęscie sie nic nie stalo

PostNapisane: 27 kwietnia 2012, 16:55 
Zacna persona forum

killer23 napisał(a):
Kostek napisał(a):

ale go straszysz :D ja przez niewiedze tak jeszdziłem z pół roku , efekt uszczelka pod miska, klawiatura, i podstawa filtra pozatym naszczęscie sie nic nie stalo

przecież pisałem że nic poważnego :D numery silnika nie są już w dowód wpisywane więc silnik można traktować jak część zamienna typu klocki hamulcowe, tylko to taka droższa część zamienna :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 27 kwietnia 2012, 17:12 
Zacna persona forum

Kostek napisał(a):
tylko to taka droższa część zamienna :rotfl: :rotfl: :rotfl:

no ty wiesz nawet dogłębnie ile kosztuje ta część :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1