BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: e91 335d - po gwaracji
PostNapisane: 27 czerwca 2012, 21:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: 1M
BARNABA napisał(a):

hehe..sprawdziłem i nr mojej odmy to 11 12 7 809 512 czy dokładnie ta z allegro za 440
spawdziłem w 2 sklepach i wyglada to tak

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/7809512-odpowietrznik
https://www.bmwautoparts.net/pl/katalog/czesc/?dalies-numeris=11+12+7+809+512+&part-number-search=

wiec coś ten sprzedawca z allegro przesadza.
Macie racje - wymiane olejową z odmą juz umówiłem i mam zamiar wymieniać olej co 12-15tyś.
Pytanie o olej czy lać castrol'a 0W40 czy moge go np. zmianic na Motula z normą BMW LL-04 np taki:
http://allegro.pl/motul-8100-x-clean-c3-5w40-5l-ll04-505-01-wroclaw-i2407958962.html

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 27 czerwca 2012, 21:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
nie kupowałbym oleju z allegro

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 27 czerwca 2012, 21:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Jeśli LL-04 w specyfikacji jest zalecany do aut z DPF, to tak. Bo z tego co kojarzę, na to warto zwrócić uwagę.

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 12:59 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
--==Mały==-- napisał(a):
Tak samo filtr powietrza jest mega ważny warto wymieniać co 10tyś przy każdej wymianie oleju wtedy dużo mniej syfu i kurzu dostaje się do silnika a co za tym idzie dłużej zachowa swoją szczelność.

Brudny filtr powietrza przepuszcza znacznie mniej zanieczyszczeń niż nowy tylko jego przepustowość się zmniejsza.

Hipek nie bierz oleju z Allegro bo jest masa podróbek. Ja od dawna biorę w tym sklepie różne oleje i mogę polecić http://oil-land.pl/ obsługa zna się bardzo dobrze na normach i wymaganiach a nie tylko na sprzedawaniu :ok:

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 14:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW
Kod silnika: 007
Garaż: Taki tam stary rupieć.
Bobby Vintage, czemu znowu reklamujesz sklep swojego stryja :/?

Ja też słyszałem o podróbkach na allegro, że nawet emblematy są itd. itd. kiedyś ktoś ten temat poruszał na forum.

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 14:59 

Bauer napisał(a):
Bobby Vintage, czemu znowu reklamujesz sklep swojego stryja :/?

Cichoooo :P

Bauer napisał(a):
Ja też słyszałem o podróbkach na allegro, że nawet emblematy są itd. itd. kiedyś ktoś ten temat poruszał na forum.

Było nie raz dlatego olej trzeba kupować albo w sieciówkach albo w sprawdzonych sklepach.

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 16:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW
Kod silnika: 007
Garaż: Taki tam stary rupieć.
Co do sieciówek to hmm... miałem kiedyś bardzo dobrego klienta :). Kupował masę towaru w hurcie. Co jakiś czas jednak znikał a to na rok, a to na 2-3 miesiące.
Ostatnim razem sprzedawał proszek Ariel w opakowaniach, które zamówił od Chińczyków. Proszek szedł do Hipermarketów. W środku oczywiście też chiński proszek ale z innego źródła niż opakowania :)

PostNapisane: 1 lipca 2012, 10:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Bobby Vintage napisał(a):
--==Mały==-- napisał(a):
Tak samo filtr powietrza jest mega ważny warto wymieniać co 10tyś przy każdej wymianie oleju wtedy dużo mniej syfu i kurzu dostaje się do silnika a co za tym idzie dłużej zachowa swoją szczelność.

Brudny filtr powietrza przepuszcza znacznie mniej zanieczyszczeń niż nowy tylko jego przepustowość się zmniejsza.

Hipek nie bierz oleju z Allegro bo jest masa podróbek. Ja od dawna biorę w tym sklepie różne oleje i mogę polecić http://oil-land.pl/ obsługa zna się bardzo dobrze na normach i wymaganiach a nie tylko na sprzedawaniu :ok:

Ja tak nie uważam bo kurz,który już siedzi na filtrze też z czasem może być zasysany do silnika a z czystego filtra nic nie zassie. Co by nie mówić warto zmieniać częściej. W 320d jest filtr taki jak by podwójny do standardowego filtra doklejona jest jeszcze gąbka i tam już raczej nic się nie przedostanie.

PostNapisane: 1 lipca 2012, 10:26 

--==Mały==-- napisał(a):
Ja tak nie uważam bo kurz,który już siedzi na filtrze też z czasem może być zasysany do silnika a z czystego filtra nic nie zassie.

Spoko, ale nie powielajmy urban legends że brudny filtr filtruje gorzej i może powodować przedostawanie się brudu do silnika bo to taka sama bajka jak smarowanie silnika poprzez paliwo.

PostNapisane: 1 lipca 2012, 14:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
ja zmieniam olej co 8-10tyś moge polecić gościa z Krakowa http://allegro.pl/motul-8100-x-clean-5w ... 26042.html i na bank olej jest ori,bo sam po niego śmigam do krk

PostNapisane: 3 lipca 2012, 10:30 
Przyjaciel forum

--==Mały==-- napisał(a):
3 wymiany oleju na 80tyś :szok:
Nie słuchaj tych głupot o wymianie co 25k bo załatwisz motor, turbinę i cholera wie co jeszcze bo nie znam się na dieslach.
Moje auto ma w tej chwili 105tyś na szczęście pierwszy właściciel był fanem beemek i olej zmieniał co ok 12tyś km dolot suchutki i czyściutki aż w szoku jestem.
W przyszłym tygodniu wymieniam olej i filtry od poprzedniej wymiany minęło około 11tyś km i jak było wlane na max tak cały czas idealnie jest tyle samo nie ubyło nic. Te longlife to bzdura kompletna.
Filtr paliwa też był wymieniany częściej co druga wymiana oleju teraz właśnie też go kupiłem i wymienię.
Nie jest to wymysł BMW tylko profilaktyczna dbałość o wtryski i resztę.
W dieslu na takich rzeczach jak filtry i olej NIE WOLNO oszczędzać bo na 100tyś km zaoszczędzisz na tym może 2tyś zł a późniejsze koszty tej oszczędności mogą być dużo większe. Zresztą nie tylko w dieslu ale i w mocniejszych autach to bardzo ważne.

W M3 e46 też wg ASO zmienia się olej co 25tyś :rotfl: :szok: Masakra jakaś a później padają vanosy i panewki.
Każdy świadomy użytkownik zmienia olej max co 10tyś i z autem nie ma żadnych problemów do 200-250tyś km a w innych przypadkach 120tyś i panewki obrócone albo korbowód wyjdzie bokiem. Dodatkowo zauważyłem,że te egzemplarze M3 które miały olej zmieniany co ok 25tyś biorą 1-2L oleju na 10tyś a te które od nowości miały zmieniany olej co 10tyś nie biorą ani grama i jest to logiczne bo przy słabym smarowaniu na starym oleju pierścienie i cylindry po prostu się wycierają.

Przykład z ostatnich miesięcy. Znajomy kupił w 2007r nowe Porsche Cayman. Serwisował w ASO zmieniał olej co 25tyś. Obecnie auto miało 105tyś km i brało 3L oleju na 1000km dodatkowo kopciło niemiłosiernie.
Diagnoza uszkodzone pierścienie na cylindrach i pęknięte dwa tłoki.
Koszt nowego motoru w ASO 120k jak odda swój to 70tyś.
Pojechał do nie autoryzowanego serwisu Porsche w Warszawie naprawiają to na zasadzie tulejowania za około 30-40tyś zł ale powiedzieli mu wprost " To efekt wydłużanie inspekcji olejowych. Pierścienie się zatarły a tłoki pękły od temperatury. Gdyby zmieniał Pan olej co 10tyś ten motor przejechał by około 200tyś km bez najmniejszych problemów"
Podobno w miesiącu robią 2-3 takie silniki przy tych przebiegach a,że serwisują te auta to mówią otwarcie tam gdzie olej był zmieniany częściej kompletnie nic się nie dzieje mimo 200tyś przelotu i więcej.
Naprawdę panowie nie słuchać tych bzdur marketingowych. To jest tylko po to,żeby co kilka lat kupować nowe auta bo stare robią się "awaryjne" a auto po 10 latach nadawało się już na złom nic dziwnego przy takich serwisach.

A mój tata w x tajpie przez 200tys zmienił olej 5 razy. Ostatnie 2wie zmiany co 60tys :znudzony:

Teraz jest około 20 tys po wymianie dolałem 0,5 litra ;)

Nie popieram tego nie uważam żeby to było coś fajnego, ale dziwi mnie jakoś silników Bmw i Porsche skoro w Jagu nic się nie stało :)

ps świece zmienione przy 195tys :zdegustowany:

PostNapisane: 3 lipca 2012, 14:55 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Pancerne te Fordy jednak, nie ma to tamto.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 3 lipca 2012, 18:14 

Moje BMW: e91
teść w ducato 2,2 (ford) nie zmieniał wcale oleju i zrobił 230 000km

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 3 lipca 2012, 20:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
darcyn napisał(a):
teść w ducato 2,2 (ford) nie zmieniał wcale oleju i zrobił 230 000km
to samo co mój szwagier w golfie 4 od nowości nie wymieniał,po 180tyś stwierdził że jednak wymieni,pojechałem na wymianę,koleś odkręca korek od oleju a tu nic nie leci :D w misce był już smar,woda a silnik i tak równo pracował, po wymianie,czyszczeniu miski i zalaniu oleju były cuda,gasł nie równo pracował itp. i za jakiś tydzień klękną.szwagier stwierdził że ostatni raz dla auta był taki dobry...heheh

PostNapisane: 4 lipca 2012, 07:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Jakiś czas temu mercedes w Polsce ogłosił konkurs na najstarszego mercedesa który ma jednego właściciela od nowości,i którym okazała się starsza Pani która kupiła auto jeszcze za PRL-u za dolary. Mercedes 190d. Mercedes Polska na swój koszt odrestaurował jej auto.Pamiętam, że był czerwony (jakieś 3-4 lata temu)-pisali o tym w gazetach. Ciekawostką było to że kobita nigdy nie wymieniała w nim oleju tylko go dolewała :) Zrobiła kilkaset tys km. Nie wiem dokładnie ile.

NIemniej co by nie pisać, to było inne zaawansowanie technologiczne silników i przede wszystkim inna moc i brak turbosprężarek i całej reszty pierdół które dzisiaj w silnikach są a niegdyś nie było. Dlatego czy chcemy czy nie - oliwę regularnie wymieniać musimy :zawstydzony:

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 26 sierpnia 2014, 19:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92 325d LCI
Kod silnika: N57
Garaż: Poprzednia E92 335d http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 11&start=0

Obecna E92 325d LCI http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153318
Zapytam także jak kolega zalozonego tematu: co ile wymiana pompy wody/plynu chlodzacego w 335d?
Mój ma przebieg 115tys km, wiec mam się obawiać i profilaktycznie czynic kroki w tym kierunku, czy odpuscic.
Olej,filtry, odma z rura laczaca, rura doładowania, plyn chłodniczy, wspomy wymienione.
Zostalo mi czyszczenie egr, a później kolejny serwis olejowy i nowa mapa.

EDIT: sorry, nie spojrzałem na date

Tytuł: Re: [E91] 335d - po gwaracji
PostNapisane: 26 sierpnia 2014, 21:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: 1M
Płyn i pompka to nie jest jakiś wieli koszt wiec jak masz okazję to wymień ale nie jest to konieczne jak nic się nie dzieje. Przy ~100tyś wymieniłbym olej w skrzyni z filtrem - koszt to jakieś 1-1.3k pln na gotowo oraz koło pasowe / tłumik drgań. Jak już będziesz zaglądał do egr'u to sprawdziłbym stan klapek w kolektorze i jeśli się trzyma to kupy to wymienił uszczelki. Ja u siebie zmieniłem przewody podciśnienia na silikonowe bo mi parciały te oryginalne ale to musisz organoleptycznie ocenić ;)

Tytuł: Re: [E91] 335d - po gwaracji
PostNapisane: 27 sierpnia 2014, 17:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92 325d LCI
Kod silnika: N57
Garaż: Poprzednia E92 335d http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 11&start=0

Obecna E92 325d LCI http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153318
Pamietam jak pisaliśmy na PW o kolektorze i mysle o wywaleniu klapek, a przy tym wlasnie czyszczeniu kolektora i egr.
Pompa chodzi jak należy, a plyn wymieniłem jakiś czas temu. Trase do PL zrobiłem i z powrotem bez problemo. Wezyki musze obadac.
Widze, ze sprzedales 335d i kupiles m3.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1