BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 17:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] po jakim czasie gasnie kontrolka oleju w R6
PostNapisane: 29 grudnia 2014, 17:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Panowie, powinna gasnąć razem z odpaleniem silnika, albo nawet podczas kręcenia silnikiem-rozrusznikiem. I tyle.
Rzegot -głośny odgłos silnika może świadczyć o tym że: nie chcę tu wymieniać możliwych możliwości, czyli tzw. masła maślanego. Albo podczas kręcenia rozrusznikiem, albo gdy silnik łapie już obroty powinna gasnąć. To, że sobie rzegotnie po odpaleniu to już inna sprawa.
Ciśnienie ma być zawsze! i tyle!!!!. Ja mam silnik(tłoki-cylindry) trochę już zużyty, ale lampka gaśnie ledwie z uruchomieniem silnika i bezpośrednio z odgłosem "załapania" przez silnik obrotów czasem słychać delikatny rzegot.
Jeśli Ktoś z Was chce się przekonać z czego on może pochodzić-prosta sprawa, rozebrać silnik i tyle.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 grudnia 2014, 17:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
I sory za dopisywanie. Kontrolka ma gasnąć najpóźniej bezpośrednio po odpaleniu silnika(albo wcześniej-podczas kręcenia rozrusznikiem). Innej możliwości nie ma. Jeśli po odpaleniu gaśnie dopiero po 1 czy 2 sek. no coś już jest "halo". Jak załapuje silnik to ma gasnąc i tyle. To nie znaczy, żeby ktoś zrozumiał, że razem z zapłonem w cylindrach od razu ciśnienie oleju powstawało :D . Po to silniki, nawet proste typu pf 126p mają zabezpieczenia przeciwdziałające mniejszemu ciśnieniu oleju przy rozruchu.
A my przecież mamy BMW.

PostNapisane: 4 stycznia 2015, 21:50 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43B19TU
Garaż: Blaszany :]
Tzn ta sama kontrolka odpowiada za dwie rzeczy. Mianowicie za poziom oleju i ciśnienie oleju. Po odpalenu w okresie zimowym kontrolka nawet po odpaleniu świeci mi się około 10 sekund, a w okresie letnim ok 5 sekund. Silnik pracuje bdb mimo tego i nie pali ani grama oleju. Tak jest odkąd mam auto, czyli prawie 2,5 roku i nic się pozatym nie dzieje na szczęście

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1