BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 10:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46 320d 150ps] skrzynia 5 biegow a 6? różnice dla kierowcy
PostNapisane: 30 listopada 2013, 22:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 328
Kod silnika: M52b28
Jedna ma na 100% 160tys km bo całe wnętrze ma jak nowe. To ta z maja 2002, skrzynia 5 biegów.

Chciałem 6 biegów ale mam pewne opory bo jak koleś przy 100tys km przebiegu zmieniał jej silnik a teraz znowu awaria - pęknięty wał korbowy to coś z tym autem lub kierowcą jest nie tak.. Był to starszy koleś ze wsi, może woził jakieś ciężary bo bmka ma hak. Wnętrze też jest w świetnym stanie oprócz przetarcia lewej krawędzi (samej krawędzi ok 3mm na długosci ok 15cm) fotela kierowcy. Moze koleś był tłusty i nosił szorstkie kurtki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 grudnia 2013, 08:35 
Forumowicz

Moje BMW: Obecnie brak
Ja mam 320d z 2004r na sprzedaż w kombi w czarnych skórach z przebiegiem 287.000km i środek jest jak nowy zawias nie ma żadnego luzu daj @ to ci podeślę fotki dla porównania.Dodam że zmieniałem sterownik świec żarowych i 4 wtrysk gdyż lał. Skrzynia 6 biegowa.

PostNapisane: 1 grudnia 2013, 12:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Wtryski EU4 weszły później aniżeli w miesiącu premiery 6 biegowej skrzyni.

PostNapisane: 1 grudnia 2013, 13:33 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
pawelos666 napisał(a):
wręcz przeciwnie pali wiecej jak stosujesz moherową jazdę, do 160 smialo na 4 sie jezdzi, przy 180-190 silnik wchodzi na niezle obroty i to jest koniec 4, wiec piatka smialo starcza na austrade i zbijanie predkosci

czyli wg Twojej teorii jadąc autostradą jedną prędkością, powiedzmy +- 160km/h lepiej jechać na V niż na VI. Bzdura. Z obrotów trzeba umieć korzystać i machać biegami, żeby sprawnie przyspieszać, ale do uzyskania niskiego spalania używa się najwyższego możliwego biegu, a nie np V skoro masz skrzynię 6biegową. Po co byłyby skrzynie np 8biegowe w bmw?

PostNapisane: 1 grudnia 2013, 13:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
wiesz moje 5 biegowe BMW M47N na autostradzie na 5-tce z 5 osobami i bagazami (caly bagaznik) spala latem 5,1 z klimą na oponach 235/40/18
takze to czy 5 czy 6 biegowa ma tu najmniejsze znaczenie wg mnie przy zakupie, ja sie kierowalem aby nie byla starsza niz 10.2002r. nie koniecznie musi byc od marca 2003 czy pozniejsza z "zielona naklejką" :) bardziej bym sie przejmowal stanem technicznym anizeli skrzyniami biegow :oczami: wiecej chyba da mi opona ktora nie zbija predkosci ma male opory toczenia kiedy puszcze gaz :wstyd: niz skrzynia 6, oczywiscie tak jak napisales przy jezdzie do 160, bardziej bym patrzyl na roznice w jezdzie po miescie pomiedzy 5 a 6 biegowa to moze byc znaczace, szczegolnie 2 i 3 bieg, na to ktorą wygodniej

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1