BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 20:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: czy to dzwięk nivo?
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 16:55 
Pierwsze kroki

?????czy ten dzwięk zza tylnego koła przy włączeniu stacyjki to może być Nivo????dzięki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 19:18 
Pierwsze kroki

bardzo możliwe

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 20:39 
Pierwsze kroki

?????czy ten dzwięk zza tylnego koła przy włączeniu stacyjki to może być Nivo????dzięki

a może po prostu pompa paliwa?

Tytuł: dzwiek
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 23:58 
Pierwsze kroki

ale ten dzwięk słychać tylko przez 30 sekund,co to może być?
pompa paliwa chyba rczej nie,ale któż to wie

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2008, 15:00 
Pierwsze kroki

wymiana gum załatwiła sprawę tak więc amorki wymienione bez sensu.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, 01:29 
Pierwsze kroki

A ile was kosztowała taka wymiana??? bo mam ten sam problem i zbieram sie do tago. No i jakiej firmy gumy kupowaliście??? orginały czy zastępczaki??

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, 17:14 
Pierwsze kroki

o gumy pytaj Stonesa1, ale to koszt rzędu 200-300zł /szt do kombi , do sedana jest znacznie taniej. wymiana 200-300zł

Tytuł: Re: [E39] Tylne zawieszenie
PostNapisane: 29 grudnia 2009, 22:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: 530d
witam prosze o pomoc kupiłem 2 dni temu bmw e39 530d z 2001 roku wszystko igła tyle że jest jeden mankament przy ok 80 100 km/h gdy popuszcze gaz i chcę lekko dodać auto wpada w wibracjie i stuka gdzieś pod spodem z tyłu gdy docisne pedał drganie ustaje wiem że może być coś z wałem postawiłem go do serwisu bmw na ok godzine powiedzieli że wszystko wporządku nic nie widać co to może być drganie nie występuje zawsze przy mniejszych prędkościach jest wszystko oki z góry dzieki

PostNapisane: 30 grudnia 2009, 08:34 
Pierwsze kroki

Jeśli w serwisie zdjeli wszystkie osłony tak, że mieli dostęp do wału i mogli obejrzeć wszystkie gumowe sprzęgą po czym stwierdzili, że są ok to problemu trzeba szukać gdzieś indziej. Jeśli to manual to główka tylnego mostu często się zużywa.

PostNapisane: 30 grudnia 2009, 15:57 
Pierwsze kroki

Kod silnika: 530d
skrzynia jest automat a co robili w serwisie nie mam pojęcia wymienili tylko jakąś gume pod skrzynią

PostNapisane: 30 grudnia 2009, 21:23 
Pierwsze kroki

Witajcie, też miałem problem z trzęsieniem samochodu podczas ruszania / jazdy. Tak waliło w tylnej klapie jak by ktoś z młotkiem tam siedział :/ . Wibracje miałem przy 80-90 km/h.
Okazało się za mam do wymiany 4 tuleje na tylnej belce, cena jednej ok 170/180 zł.

Ale zaradziłem sobie w ten sposób.

Trzeba się zaopatrzyć w kawałek gumy o grubości 4mm. Kupiłem taką gumę w sklepie Stomil w Łodzi.
Z tego kawałka wycinamy krążki o średnicy 12cm z otworem o średnicy 5,5cm.
Takich krążków potrzebujemy 22 sztuk.
14 z nich trzeba przeciąć.
Teraz trzeba się dostać pod samochód.
Bierzemy solidny klucz 21.
Odkręcamy śruby w tulejach i wyjmujemy wraz z dolnymi talerzykami.
Myślę , że najlepiej robić to stronami < raz z prawej raz z lewej.>
Podstawiamy lewarek i unosimy nieco tą stronę auta z której odkręciliśmy śruby tulei.
Teraz bierzemy przecięte krążki gumowe i kładziemy na tuleje.
Dla jasności napiszę , że na tuleje to znaczy między tuleję a podłogę auta.
Na przednią kładziemy trzy takie krążki a na tylną cztery.
Trzeba się upewnić czy leżą po środku.
Bierzemy śruby wraz z talerzykami i kładziemy na talerzyk po dwa takie krążki.
I skręcamy do kupy.
Ten zabieg powtarzamy z drugiej strony.
I gotowe.
Ma to na celu zablokowanie zerwanej tulei.
Wystarczy się teraz przejechać żeby się przekonać czy jest poprawa.
Jeśli jest poprawa to tuleje są do wymiany.
Po zamianie tych gum na nowe tuleje prawie nie czuć różnicy < jest może troszkę ciszej ale tylko troszkę>
< Sam się zastanawiałem czy wymieniać tuleje czy zostawić te krążki>
Ta guma na krążki będzie kosztowała około 30 zł. :super:

PostNapisane: 18 lutego 2011, 22:45 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 530
Kod silnika: m57
mam BMW e39 530d touring zawieszenie pneumatyczne. od pewnego momentu zaczeła pojawiać się kontrolka od zawieszenia (auto ze strzałeczkami). Od tego czasu z autem dzieją się dziwne rzeczy tył auta strona kierowcy unosi się bardzo wysoko a lewa siedzi nisko czy to może być wina poduszek czy czujników? wiem że poduszki są cztery w NIVO. A ile jest czujników Wiem że są tam jeszcze amory czy amory mają osobne poduszki? I jak sprawdzić sprawność amorków jak mam zawieszenie pneumatyczne na stacji kontroli ilekroć tam się zjawiałem słyszałem że tylne amorki do wymiany a przecież tam jest pneumatyka. Proszę o pomoc. Aha na schemacie poz nr 1 to są poduchy NIVO a gdzie są poduszki amorków i czy takie coś s=istnieje. I jako=i jest powód podnoszenia się jednej strony auta do góry po pewnym czasie jazdy ono się obniża samoczynnie.

PostNapisane: 19 lutego 2011, 22:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e61 530dA
Kod silnika: M57N
bmwe39diesel3 napisał(a):
mam BMW e39 530d touring zawieszenie pneumatyczne. od pewnego momentu zaczeła pojawiać się kontrolka od zawieszenia (auto ze strzałeczkami). Od tego czasu z autem dzieją się dziwne rzeczy tył auta strona kierowcy unosi się bardzo wysoko a lewa siedzi nisko czy to może być wina poduszek czy czujników? wiem że poduszki są cztery w NIVO. A ile jest czujników Wiem że są tam jeszcze amory czy amory mają osobne poduszki? I jak sprawdzić sprawność amorków jak mam zawieszenie pneumatyczne na stacji kontroli ilekroć tam się zjawiałem słyszałem że tylne amorki do wymiany a przecież tam jest pneumatyka. Proszę o pomoc. Aha na schemacie poz nr 1 to są poduchy NIVO a gdzie są poduszki amorków i czy takie coś s=istnieje. I jako=i jest powód podnoszenia się jednej strony auta do góry po pewnym czasie jazdy ono się obniża samoczynnie.

Jak ci podnosi tylko jedna strone to moze byc cos z czujnikiem jest on z tylu na wachaczach.Proponuje najpierw przeczyscic kostki w tych czujnikach moze po zimie dostal sie tam syf.Poduszki nivo sa dwie a amory sa zwykle tzn.nie pompowane.Mozesz miec wywalone tuleje tylnej belki dlatego wykazuje ze amory juz do wymiany.

PostNapisane: 28 grudnia 2011, 17:47 
Forumowicz

Kod silnika: m52
ja mam pytanie czy te krazki musza byc super dokladne i rowne i jak odkrecic sroby bo przymierzalem sie do tej tylnej i ni chu chu drgnie ;/

PostNapisane: 7 lutego 2012, 16:39 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39 Touring
NIVO mi też głupieje, ale tylko zimą. Dziś całkiem opuściło auto i myslałem, że już koniec. Wystarczyło odłączyć na chwile aku i podniosło na swoje miejsce.

PostNapisane: 7 lutego 2012, 21:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 - sprzedana :(
Kod silnika: M52TUB28
gk tds napisał(a):
Jak ci podnosi tylko jedna strone to moze byc cos z czujnikiem jest on z tylu na wachaczach.Proponuje najpierw przeczyscic kostki w tych czujnikach moze po zimie dostal sie tam syf.Poduszki nivo sa dwie a amory sa zwykle tzn.nie pompowane.Mozesz miec wywalone tuleje tylnej belki dlatego wykazuje ze amory juz do wymiany.

heh... kupilem auto w pazdzierniku ze stale swiecaca sie kontrolka od Nivo... auto normalnie sie podnosi, nie ma problemu, na kompie z tego co pamietam nic nie widac odnosnie tego..

nie ma problemu z dostepem do tych kostek od czujnikow na wahaczach?

PostNapisane: 7 lutego 2012, 22:21 
Forumowicz

Kod silnika: m52b20/28
kazde kombi e39 ma nivo z tego co pamietam

PostNapisane: 8 lutego 2012, 01:07 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
tomeckii, Sprawdz czy ktorys czujnik przy wahaczu sie nie wypial albo nie jest blednie zamontowany. To nie wychodzi na kompie a moga pokazywac sie bledy przeciazenia lub blad generalny nivo (na liczniku).

peter0101, nie kazde ale wiekszosc. Jak ktos szuka bogatszej opcji to niestety na nivo jest skazany. Ze swojej strony dodam ze nivo podnosi nieco koszty (poducha za 700, tuleja za 4x180 i deko drozsze amory) ale jesli ktos zamierza korzystac z kombiaka zgodnie z przeznaczniem to jest to fajna sprawa.

PostNapisane: 30 grudnia 2012, 13:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Witam
Mam problem z tulejami belki. Wymieniałem je w zeszłym roku, zrobiłem ok 20 tys km i padły. Na ten moment użyłem patentu z gumowymi podkładkami, ale zastanawia mnie dlaczego tak szybko padły. Kupiłem lemfordery w inter carsie. Stare próbowałem ściągaczem ale nie szło, więc je wypaliłem, a nowe wciskałem ściągaczem, po uprzednim wyczyszczeniu gniazda i nasmarowaniu dla lepszego poślizgu. Wszystkie założone w kierunku takim jak stare tuleje, żeby nie było błędu w montażu. Samochód nie jest przeciążany, zazwyczaj jeżdżą 2 osoby bez ładunku. Co może być przyczyną tak szybkiego zużycia?

PostNapisane: 31 grudnia 2012, 11:01 
Forumowicz

Kod silnika: m52
podrobki lub jednak bledne zamontowanie a powiedz mi ze czy na tulejach byly takie przetarcia jak by ktos zmazal znaczki ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1