Gratuluję namierzenia i usunięcia usterki!
Ja również miałem problem z wysokim ciśnieniem i pękającymi plastikowymi elementami układu chłodzenia. Pierwszy pękł przewód powrotny wody, potem zbiorniczek wyrównawczy, króciec/trójnik. Przy okazji szukania przyczyny wymieniłem pompę wody, termostat, korek zbiorniczka wyrównawczego, elektrozawór nagrzewnicy, czujnik poziomu cieczy chłodzącej. Na końcu dorzuciłem do tego uszczelkę pod głowicą

Prawie się załamałem jak po złożeniu silnika zauważyłem, że objawy (rosnące ciśnienie oraz zapalająca się kontrolka układu chłodzenia) nie ustąpiły wcale.
Zacząłem szukać od początku i wpadłem na trop temperatury płynu chłodniczego. Na wielu forach ludzie piszą, że temperatura dochodzi im do 110 stopni, inni piszą, że to jest OK. U mnie maksymalnie dobijała do 108 stopni przy pałowaniu a przy zwykłej jeździe spokojnie przekraczała 100. Może i było to ok, ale nie dawało mi to spokoju i wziąłem na warsztat chłodnicę - po demontażu okazało się, że z zewnątrz cała była zalepiona owadami oraz innymi zanieczyszczeniami pochodzącymi z drogi, trochę się tego nazbierało przez 16 lat. Przedmuchałem ją kompresorem w kierunku przeciwnym do kierunku powietrza podczas jazdy tak żeby nie dopychać bardziej tego syfu, umyłem ją porządnie (płyn do mycia silników + karcher z wyczuciem żeby nie pokrzywić grzebieni chłodnicy), zamontowałem i odpowietrzyłem zgodnie ze sztuką (jak? można znaleźć na wielu forach). Od tego czasu temperatura przy nagrzanym silniku trzyma 90 stopni +- 2 stopnie. Czasem więcej kiedy jadę pod górę, ale jak do tej pory nie przekroczyła nigdy 98 stopni. Przestało gotować płyn, kontrolka cieczy chłodzącej przestała się świecić a ciśnienie w układzie jest takie jak powinno być.
Przy okazji klima zaczęła lepiej chłodzić bo zrobił się przewiew przez obie chłodnice w końcu.
Mam nadzieję, że komuś się przyda. Koszt mycia żaden, może tylko płyn do mycia silników jak ktoś nie ma, a efekt bardzo zadowalający. Całość zajęła mi ok 6h i korzystałem z instrukcji demontażu:
https://www.pelicanparts.com/BMW/techarticles/BMW-3-Series-E46/34-WATER-Radiator_Replacement/34-WATER-Radiator_Replacement.htmtak wyglądała chłodnica po demontażu - nie widać zabrudzeń przed demontażem bo są między chłodnicami wody i klimatyzacji
https://photos.app.goo.gl/qi1fGjuMzvn2tUpC9pozdrawiam,
Marcin