BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 17:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, 21:58 
Cytuj:
musze to porobic dla ubezpieczalni zobaczymy swoja drogą jak mnie potraktują.

Powodzenia w walce z darmozjadami!

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2008, 07:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
wspołczuje :( musiało byc straszne patrzeć jak sie pali

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2008, 08:40 
Forumowicz

Hmm,jeśli chodzi o E 39 to na którymś forum bmw było,że pewnej Pani popaliło maskę,a zaczęło się od dyszy spryskiwaczy,miała farta bo bodajże była na stacji paliw...

jest elektryk i "elektryk"...

0 kłopotów z następną życzę.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2008, 18:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 535iA
Kod silnika: M62B35
No to się narobilo ,wielka szkoda,współczuję--czasem lekcewżymy takie sytuacje,czegoś brak,potem znów jest,coś działa coś nie-no i efekt,zawsze wydawałomi się ,że stacyjka odcina większośc prądu w aucie,bo coś musi działać np. zegar,podgrzewanie czasowe foteli jak jest,jestem przeciwny tym wynalazkom,kol. miał auto nastawiał czas i grzało mu siedzenia wchodził do nagrzanego samochodu,nie ufał bym temu!?-pzdr :(

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 15:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38 740i
Kod silnika: M60
Witam.

Historia ta daje do myślenia. Dziwne, że nie zadziałał główny bezpiecznik przy aku.

Ostatnio zauważyłem u siebie dziwne zwarcie, mam kieszeń na radio, w momencie kiedy wkładam radio do niej (samochód jest wyłączony) między radiem a kieszenią robi się spięcie (iskra), ale tylko gdy samochód stał dłużej np. na drugi dzień. Trochę olewałem tą sytuację, ale po tej historii będę musiał się tym zająć.

Pozdrawiam

Tytuł: Re: [E39] samozapłon mojego auta
PostNapisane: 26 grudnia 2012, 12:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: m57 193ps+
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116850
BYŁO:
FIAT 126p - sprzedany
Mercedes W124 2.5 D - jest w moim posiadaniu
Mercedes W210 2.2 CDI - w posiadaniu ojca
Warto odswiezyc temat. wczoraj przestaly grzac mi fotele. Swiatla sie nie poziomuja i nivo szaleje. Po Swietach, Nowym Roku do elektryka ale na pewno nie do " elektryka".

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 13:44 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530dA
Kod silnika: M57
Garaż: Jest:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=151632

byłe e46 Touring:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=118988

byłe e91:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135344
@ CzarnyR1

no trzeba, trzeba...

historia straszna... szkoda auta..

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 14:30 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
BMW szkoda , w innych markach również się to przytrafia.

Jakiekolwiek objawy zwarcia trzeba czym prędzej eliminować.
Jeśli coś nie działa warto się tym zainteresować, może być uszkodzony przewód bądź zwarcie w module.
Przy wymianie spalonego bezpiecznika nie powinno się montować większych.
Każda dodatkowa elektronika montowana w samochodzie powinna być na bezpieczniku.
Przewody jakich używamy nie mogą być nigdzie uszkodzone, powinny mieć odpowiedni przekrój i mocną izolację.
Jeśli wiązki przeprowadzamy między karoserią trzeba je odpowiednio zabezpieczyć aby na wskutek drgań nie doszło do przecięcia izolacji.
Jeśli wpinamy się już w istniejącą instalację trzeba sprawdzić czy na pewno jest to bezpieczne ponieważ pod zbyt wysokim obciążeniem kable zaczną się topić a później palić.

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 15:31 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
po przeczytaniu wszystkich postów w tym temacie przypomniała mi sie sytyuacja mok=jego kolegi ktory kilka lat temu kupił calibre....nacieszył sie nią z 3 godziny po zamknieciu auta z pilota po chwili we wnetrzu zrobiła sie mgła.....po otwarciu drzwi po kilku sekundach zaczeły sie wydobywac kłeby dymu z okolic pedełow z pod konsoli....po minucie były juz płomienie...o gasnicy nie było mowy i nie było zadnego dojscia......auto spaliło sie dokładnie.....okazało sie ze porzedni własciciel pozakładał centralny ,el.szyby ,immo i inne duperele....wpiał sie na zywca w najrubszego plusa jaki znalazł w okolicy stacyjki ...oczywiscie zadnych bezpiecznikow ,przewodu tez były z kapelusza....za cienka izolacja przekroje itp....i mysle ze to dosc powszechny i głowny grzech wszelkich dziwnych modow elektrycznych w naszych autach.....wpinanie sie gdzie popadnie byle działało....a potem masza problemow i w skrajnych przypadkach tragedia.....niejedna auto miałem w zyciu i w wielu autach po kupnie zaczynałem od porzadkow z instalacją...wywalenie co nie oryginalne.....i dziwnie podłaczone....na ogół to zbierało sie calkiem pokazne kłebowisko przewodó roznej maści ..cholera wie do czego i po co.....warto po zakupie auta zrobic preglad instalacji u sprawdzonego elektryka....a druga sprawa nagminne podmianki bezpiecznikow -jaki pod reka to sie wkłada....mi osobiscie spaliła sie wiazka drzwi kierowcy w e32....była zle umocowana i wkreciała sie w mechanizm szyby.....było by cacy gdyby bezpiecznik 10A był na miejscu zamiast 40A....ale madry polak po szkodzie....teraz zawsze zabieram sie i sprawdzam wszystkie bezp.w/g.rozpiski czy sa odp.wartosci....duzo by pisac ale przewaznie błedy leza po stronie naszej lub niefachowych napraw...rzadko po stronie fabryki....

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 17:20 
Częsty bywalec

BYŁO:
FIAT 126p - sprzedany
Seba320 napisał(a):
@ CzarnyR1

no trzeba, trzeba...
piotrek200411 napisał(a):
Jakiekolwiek objawy zwarcia trzeba czym prędzej eliminować.
Jeśli coś nie działa warto się tym zainteresować, może być uszkodzony przewód bądź zwarcie w module.

Tylko czy elektryk sobie poradzi? Już kiedyś miałem problem z drzwiami i lusterkami. Przejeździłem całe województwo i tylko kasę brali a efektów żadnych. Dopiero trafiłem na jednego gościa z Opola, który się z tym uporał w godzinę. Teraz też tam pojadę.

PostNapisane: 27 grudnia 2012, 12:35 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Nie wiem jak robią elektrycy bo z ich usług nie korzystam. :cwaniak:
ktoś kto ma trochę pojęcia powinien sobie poradzić. Najpierw odczytaj błędy na kompie, może coś wykażą.
Sprawdź wszystkie bezpieczniki.

PostNapisane: 27 grudnia 2012, 19:41 
Częsty bywalec

BYŁO:
FIAT 126p - sprzedany
piotrek200411 napisał(a):
Najpierw odczytaj błędy na kompie, może coś wykażą.

Byłem dzisiaj u elektryka i lipa, podłączył się pod kompa i mówi, że nie widzi żadnych błędów. Ale sobie z tym poradzi tylko muszę zostawić auto :super:
Po Nowym Roku we czwartek jadę do elektryka do Opola.
Dam znać co i jak.

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 14:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25
Ja miałem taką sytuację w golfie II - jako , że kupiłem go jak jeszcze te auta kosztowały ok 10 tys to pojechałem do elektryka ,żeby założył mi odcięcie zapłonu.
I tak założył ,że po 15 km jazdy z deski rozdzielczej wydobył się płomień (z pod radia) więc szybkie hamowanie z jednoczesnym wyrywaniem radia i panelu sterowania nawiewem ( niestey w bmw nie da się deski rozebrać przy pomocy metody siłowej) - na szczęscie gasnicę miałem pod nogami i mimo że 1kg to udało się ugasić pożar , ale deska i wszystkie kable pod deską były do wymiany.

Elektryk założył odcięcie tak , że jak było nierówno (auto było sztywne) to niezaizolowane przewodu podpięte do przełącznika odcięcia dotykały metalowego wzmocnienia deski i powodowały iskrzenie.

Koszty na 2004 rok wyniosły ok 400 zł za robotę nowego elektryka i 450 zł za deskę więc nic to w porównaniu z kosztami utraty pojazdu.

Dlatego warto pamiętać , że ubezpieczenie AC czy MC naprawde ratuje tyłek - a np minicasco dla auta do 20000 tys kosztuje do 200 zł ( ja płacę 560 za auto casco za 523 z 98 roku) więc warto często zamiast felg czy super radijka zainwestować w ubezpiecznenie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1