BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 10:09 
Uzależniony od forum :)

Tu akurat biały się nie zgodzę i "walczę" ze stwierdzeniami "wahacze z Allegro" - "Wahacze do dupy, najtańsze i podróby z Chin". Allegro jest rynkiem takim jak każdy inny, są na nim sprzedawcy rzetelni i nierzetelni, towary drogie i tanie.

Tak jak w InterCarsie i Focie - możesz kupić Sachs i 4max.

Co do podróbek, to chyba wszędzie mogą się trafić a tak naprawdę jedyną gwarancją są duże sieci hurtowe... Chociaż czy tam na 100% są oryginały? Mi się wydaje że tak.

bercik2008, cena nie zawsze jest wyznacznikiem. Fakt jest to mocno stymulująca nasze odczucia cecha produktu.... Ten fakt wykorzystuje wiele firm, wystawiając swoje produkty za wysokie ceny pod jedną marką i tanie pod drugą marką, co tak naprawdę jest produktem tej samej firmy...

Przykładów jest wiele.

Podbnie rzecz ma się ze sprzedawcami indywidualnymi. Cena rynkowa auta x, wynosi 10tys zł i na rynku porównawczym - np. Allegro czy giełda. Patrzymu na ten model za 6tys zł - myślimy, e za tani, my mamy 11tys. Patrzymu za taki za 13tys. O ten to dobry, jaki ładny, czysty, szkoda ze drogi, no ale musi być drogi bo jest dobry, najlepszy, itp itd. Sprzedawca jeszcze powie pare rzeczy, sami się nakręcami... Chyba że się znamy i potrafi rzeczowo podejść do tematu, obejżeć i określić towar...

bercik2008, jeszcze taka sprawa - drążki owszem pasują do przykładu - najtańsza podróba, ale kupując w ASO płacisz za zakup w ASO. Kupujesz towar np. marki Boge z logo BMW i za logowanie BMW płaci się np. +30%...

Dodam że o ile wahacze i tego rodzaju elementy mogą być "łatwo" zweryfkowane, o tyle np. mojej mamie do Megane kupiłem, amorki Delphi - najtańsze z IC, tarcze i klocki - również jedne z najtańszych (nie najtańsze co było) - w IC. Było to 3 lata temu juz chyba... Ani kolcki nie piszczą, ani amorki nie puściły... Dodam że teraz autem śmiga moja siostra i nie wymija dziur i nie najeżdża super wolno na krawężniki - i nic się nie dzieje... :oczami:

Wiadomo do rajdowej jazdy jak się kupi klocki za 20zł to spalą się po pierwszej jeździe... ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 10:25 
Zacna persona forum

Cytuj:
witam
a ja powiem tak możecie mi mowić co chcecie ale ja wiem swoje co droższe to lepsze nikt mi nie powie ze amortyzator za 80zł jest tak samo dobry i wytrzymały jak ten za 300zł ja nawet nie mówie o technologii jaką jest robiony ten droższy a ten tani ale przedewszystkim materiał niby tak samo wygląda ale jest inne.Podam przykład a mianowicie drążek stabilizatora w e46 z prawej został wstawiony oryginalny za 150zeta w aso a z lewej jeszcze było ok i zostawiłem ale jakoś po dwóch miesiącach i lewa strona padła no to wstawiłem podróbke(nie najtańszą za 90zł) i co wymieniłem dwa razy i w końcu i z lewej wstawiłem oryginał a z prawej strony do tej pory chodzi jeszcze tamten.Mogę wiele przykładów podać.Ja poprostu musze mieć sprawne auto na 100% i jak coś stuka to odrazu jade wymieniać ,wiem że to kosztuje i oczywiście tez chciałbym jak najtaniej kupic cześć ale to wszystko jest na pozór tanie bo dwa razy się wymnienia.

Ty potrzebujesz auta sprawnego na 100% , a myslisz ze mi wystarczy auto sprawne na 30, 40 , a może 50%?? Nie!! również chce mieć w 100% sprawne i mam ,mimo ze zakładam regenerowane elementy, i wiem ze już długo będe miał to "z głowy" nie mam oporów jechać na drugi koniec polski , lub pojeżdzic agresywnie.Zawsze mam do mojej fury zaufanie i wiem że mnie nie zawiedzie, nawet podczas agresywnej jazdy ,a skoro ktoś lubi wydawać pieniadze na najdrozsze towary i wierzyć że ma najlepsze no to prosze bardzo .

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 10:56 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
biały napisał(a):
KotSylwester napisał(a):
biały - w jakim kontekście podkreśliłeś że nie na Allegro?

w takim że nie jakaś podróbka , tylko kupione w sklepie ...

Jeśli to były wahacze z tego zamówienia które złożyłeś kiedyś u mnie, odeślij mi je, wyśle je do reklamacji. W momencie uznania reklamacji Ty odzyskasz pieniądze, a Febi zobaczy co robi :)

KotSylwester napisał(a):

Co do podróbek, to chyba wszędzie mogą się trafić a tak naprawdę jedyną gwarancją są duże sieci hurtowe... Chociaż czy tam na 100% są oryginały? Mi się wydaje że tak.

Jesteś pewny? Znam przypadki, kiedy to jakaś wielka hurtownia chciała uzyskać lepszą cenę na np. Febi od innych. Po kilku miesiącach okazało się że podmieniali część rzeczy i takim sposobem uzyskali najlepszą cenę na Febi w Polsce :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 11:18 

stones1, to plotka czy są jakieś potwierdzone informacje?

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 11:24 

KotSylwester napisał(a):
stones1, to plotka czy są jakieś potwierdzone informacje?

Jedna hurtownia zrobiła coś takiego i to jest fakt, potwierdzony przez wielu klientów i ludzi z innych hurtowni.

Czasem moi klienci mają uwagi, dlaczego wszystkie opakowania mają poprzecinane oryginalne zamknięcia. Ja wolę jednak wszystko przed wysyłką rozpakować, obejrzeć, sprawdzić co jest w środku, czy są powybijane nazwy producenta i numery na części by mieć pewność że i ja i klien płacimy za oryginał.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 12:10 
Forumowicz

a Ty potrzebujesz auta sprawnego na 100% , a myslisz ze mi wystarczy auto sprawne na 30, 40 , a może 50%??

Nie mówie ze ty jeździsz czy ze ci wystarczy jak auto nie jest w pełni sprawne poprostu częsc ludzi jeździ tak że wysra się wszystko stuka puka i potem mówi ile to wszystko kosztuje lub że bmw to marka do dupy ja poprostu że staram się wszystko wymieniać na bieżąco jak widze ze dzieje się coś złego lub czuje ze samochód źle się prowadzi.Nie mówie też ze regenerowane częsci są złe bo nigdy takich NIE UZYWAŁEM I NIE MAM DOŚWIADCZENIA za to mam doświadczenie z tanimi podróbami którym daleko do oryginału.Mi też nie uśmiecha się jak wymieniam jakąś częśc i przychodzi mi zapłacić grube $ ale cóż co mam wymieniac 2 razy podróbę to wole raz a dobrze.A jesli chodzi o czesci regenerowane to nigdy na takowymi się nie zastanwiałem moze dlatego ze nie znam dobrzych firm które to by robiły.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 12:25 

ja też wychodzę z założenia, że na eksperymenty mnie nie stać.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 12:51 
Zacna persona forum

stones1 napisał(a):
ja też wychodzę z założenia, że na eksperymenty mnie nie stać.

dla mnie to już nie experymenty , lecz sprawdzone (nie tylko przezemnie) , zamierzone i pewne działanie.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 13:22 

Wydaję mi się że po to (między innymi) jest forum żeby popytać się ludzi! Nikt nie każe nikomu instalować firmy krzak bez uprzedniego zasięgnięcia języka :)

Z innej beczki, skoro nawet w sieciach hurtowych bywają podróbki, to gdzie kupować części? Rozumiem że podróbka np. Lemfordera, ma logo Lemfordera... Skoro nie ma to każdy się zorientuje czy to oryginał i można kupować nawet na bazarze - w końcu każdy element plastikowy lub gumowy ma wybitą datę prod... (Mam na myśli, jak mamy wahacz to on na jednym z elementów ma logo i datę - nie na każdym "końcu")

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 13:39 

KotSylwester, podróbka czy podmianka (tam akurat była taka sytuacja ze wkładano rzeczy tanich producentów w pudełka FEBI) nigdy nie będzia miała prawidłowo wyglądajacych oznaczeń na części. Każdy czołowy produecnt podpisuje się na części w charakterystyczny sposób. Po prostu wszędzie trzeba zachować czujność, czy to na bazarze, czy w sieciowej hurtowni.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 13:51 
Zacna persona forum

stones1 napisał(a):
podróbka czy podmianka nigdy nie będzia miała prawidłowo wyglądajacych oznaczeń na części. Każdy czołowy produecnt podpisuje się na części w charakterystyczny sposób

pewnie i tak jest tylko że aby to wszystko ogarnąć to by trzebabyło mieć doktorat z tego tematu ;) lub handlować częściami tak jak Ty. Nie każdy zna znaki charakteryzujace danego producenta i pozostaje mu tylko wierzyć w uczciwość sprzedawcy :) .

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 14:26 

mcgiver, masz rację, ale spójrz, co z kolei wciskają nieuczciwi sprzedawcy np. komisów samochodwych ludziom którzy nie do końca znają się na autach. Niestety.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1