BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 00:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 19:49 
Pierwsze kroki

gdzie mozna uaktywnic to oprogramowanie ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2009, 15:19 
Pierwsze kroki

Możesz samemu. Wystarczy miec disa instalacja banalnie prosta. Kazde bmw - e46 ma komputer. Kwiestia czy ma pelna instalacje. Chodzi o termometr zewnetrzny i 4 kabelki przy manetce kierunku. Jesli nie mozna wszystko zrobic i uaktywnic

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2009, 15:47 
Forumowicz

Moje BMW: E61 520d
Kod silnika: M47N2
:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2009, 15:47 
Forumowicz

Moje BMW: E61 520d
Kod silnika: M47N2
Chłopaki skoro to wszystko wyglada tak pieknie i nie ma z tym duzo roboty to niech mi ktos powie dlaczego koncern BMW nie montował tych manetek seryjnie w kazdym BMW E46 ?? skoro nawet instalacja jest juz gotowa to nie rozumiem dlaczego nie montowali tego odrazu w fabryce??

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2009, 15:50 
Pierwsze kroki

Bo wszystko kosztuje.. A przecietny kowalski nie wie ze to dosc proste i placi slono za usluge........

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2009, 18:53 
Pierwsze kroki

Jeśli jest ktoś zainteresowany instalacją manetki BC powiem co i jak by cieszyć sie komputerem pkladowym w E46 :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 stycznia 2009, 11:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
westmm35, to napisz jak to sie robi, napewno niejednej osobie pomozesz

Tytuł:
PostNapisane: 11 stycznia 2009, 11:53 
Forumowicz

Moje BMW: E60 535d
Garaż: E46 320d (2001)
E46 330d (2004)
westmm35 napisał(a):
Jeśli jest ktoś zainteresowany instalacją manetki BC powiem co i jak by cieszyć sie komputerem pkladowym w E46 :)

Kolego umiesc szczegolowo co i jak trzeba zrobic, zeby cieszyc sie z komputera pokladowego we wlasnej Bumie :D

Tytuł:
PostNapisane: 11 stycznia 2009, 14:21 
Forumowicz

nie wiem czy dobrze zrozumiałem kupuje manetke jade do serwisu bmw wgrywają mi program i będzie pokazywało śr.spalanie,dystans na zbiorniku itp????

Tytuł:
PostNapisane: 11 stycznia 2009, 18:27 
Pierwsze kroki

Kupujesz manetke i nigdzie nie jedziesz sam robisz....jesli cie stac na interfejs za 300 zl a jesli nie to do stacji ktora ma disa. Zapraszam zainteresowanych na gg 2266968

Tytuł:
PostNapisane: 11 stycznia 2009, 18:38 
Pierwsze kroki

1. Kupić manetke z przyciskeim BC. (ALLEGRO) sama manetke przykrecana na 2 srobki bez tasmy
2. Sprawdzamy czy jest instalacja (e46 z klimatronic ma napewno!!!)
- czy jest termometr zewnetrzny (patrz pod zderzakiem kolo lampy kierowcy - plastikowa szpica )
- sprawdzamy czy sa kable w liczniku od termometru - wtyczka 13 pinowa - piny 1 i 2 oraz pin 13 - kabelek idacy do kostki od manetki kierunku.
- czyli w kostce od kierunku ma byc 4 kabelki
3. Aby dostac sie do licznika odkrecamy 2 srobki gorne i licznik po pociagnieciu za gore wychodzi caly
4. Aby dostac sie do manetki : zdejmujemy kleme od akumulatora (-) ,odkrecamy torx-em 2 srubki od tylu kierownicy, sciagamy poduszke, kluczem nasadowym 16 odkrecamy kirownice i mamy dostep do manetki
Zakladamy nowa z przyciskiem bc i skrecamy.

Teraz uaktywnienie komputera: robimy to sami majac interfejs lub w stacji majacej serwis bmw lub oprogramowanie potrzebne do bmw

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 09:10 
Forumowicz

Moje BMW: e46 316I 1.9
Kod silnika: M43TU
:P a czy może ktoś takie fotki zrobić montażu tego przełącznika, oraz szczególnie termometru zewnętrznego... jak on wygląda gdzie za tą lampą jest ...

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 09:51 
Forumowicz

Moje BMW: e46 316I 1.9
Kod silnika: M43TU
czy możecie mi wyjaśnić coś... :kwasny:

zadzwoniłem dziś do serwisu bmw szczecin usługa programowania 350-400 zł
+ mnóstwo pierdzielenia ... tzn sprawdzenie błędów czy innych nie ma sprawdzenie całej instalacji itd... oczywiście wszystko kosztuje i obowiązkowo

czy możecie mi powiedzieć jak to jest konkretnie z tym BC ??
czy posiadając auto z klimatronikiem , kupując manetkę bc z taśmą wkładając ją i podpinając (czy trzeba kable jakieś przerabiać ??) muszę jeszcze kilogram innych rzeczy robić ?? czy wystarczy już tylko komputer??

czy jest ktoś w okolicach szczecina lub koszalina kto umie to samemu zaprogramować po przez interfejs i ile by chciał za to ??

a może ktoś podpowie jaki interfejs i jakie oprogramowanie oraz co i gdzie wykonać aby to uruchomić

Tytuł: komputer
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 16:06 
Forumowicz

Ja mam e46 rocznik 2000 tak jak Ty. Jesli masz klimatronik to na 100% masz termometr i tasme wiec musisz kupic sama manetke BEZ tasmy (100zl na allegro) + w ASO BMW oprogramowanie uaktywnic. NIC nie trzeba sztukowac lutowac itd. Polecam abys w ASO wszedl do hali gdzie sa mechanicy i dogadał sie z nimi :) ja tak zrobilem i zamiast 500zl prawie za uwaktywnienie kompa zalozyli mi manetke i uaktywnili kompa za 250 zl :) pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 18:08 
Pierwsze kroki

Manetke kupujesz bez tasmy!

Jak chcesz samemu to pomoge musisz tylko miec interfes taki http://allegro.pl/item525540352_interfe ... mocja.html

Przyda sie pozniej do wlasnego uzytkowania

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 18:11 
Pierwsze kroki

czujnik wyglada tak
http://allegro.pl/item521369254_bmw_czu ... _nowy.html

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 22:02 
Forumowicz

też dziś dzwoniłem do serwisu bmw w lublinie i zaczął pan sie wypytywać jaki mam licznik i inne,oczywiście klimatronik posiadam.potwierdził ze jest taka możliwośc ale zdziwiło mnie tylko z tym licznikiem co ma z tym wspólnego?kto mi wyjaśni co to jest ten dis??

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 22:22 
Pierwsze kroki

Wrazie pytan prosze na gg 2266968

DIS - to program diagnostyczny

Tytuł:
PostNapisane: 13 stycznia 2009, 19:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
ja nie mam klimatronica, tylko zwykłą klimatyzację, a do nawiewu, i ogrzewania mam pokretła. E46 z 2000r
Patrzyłem i mam jednak zamontowany czujnik temperatury w zderzaku.
Denerwuje mnie ze nie pokazuje mi temperatury powietrza na zewnątrz.
czy moge to zmieić? wymieniając wajhe od kierunkowskazów na taka z przełącznikiem + wgranie oprogramowania ?(czy porzebuje cos wiecej) i jeszcze jedno ? gdzie temperatura bedzie sie ewentualnie wyświetlać? na liczniku? tam gdzie przebieg kilometrów? jak to sie obsługuje ( głupie pytanie zapewne :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 stycznia 2009, 19:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
sorrki jeszcze jedno zeby miec klimatronic, zamiast moich pokreteł czy wystarczy kupic panel na allegro i go poprostu zamontowac? mam na mysli czy wtyczki i inne podłaczenia/mocowania beda pasowały ?,

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1