BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 16:57 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
krzys124 napisał(a):
a powiedzial tak , nagrzej skrzynię do temperatury około 40 stopni , by jednak ona sie rozgrzała do tej temperatury to trzeba w lato , w miescie gdzies przejechac około 10 km , mieszanie biegami na postoju nie nagrzeje skrzynki a w niej oleju - to jakas bajka ! potem pozycja parking , albo neutral silnik zapalony -

Krzys- przejechanie po biegach nie ma rozgrzewac skrzyni tylko rozprowadzic olej po sekcjach. Olej w skrzyni sam bardzo szybko sie rozgrzewa. Po 10 kilometrach latem jesli olej w skrzyni bedzie miał 40'C to stawiam tyle piwa ile bedziesz mogł wypic :)

Najlepiej podłączyc auto np do Modica i odczytywac temperature oleju bezposrednio z czujnika , tak powinni to robic w aso. A czy P czy N to nie jest wielka roznica, faktycznie, na P jest bezpieczniej robic cokolwiek pod autem.

Z doswiadczenia wiem,ze skrzynia bardzo szybko sie nagrzewa. Po paru minutach pracy na jałowym po odpaleniu zimnego silnika z 5hp30 leciał mocno ciepły olej. Jeszcze nie parzący ale juz mocno odczuwalny dla majacych ok 36'C ludzkich rąk :)

bardziej łopatologicznie temperatury sprawdzic sie juz nie da :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 10:39 
Częsty bywalec

Bardzo szybko powiadasz ...hmmm to dziwne ze moja 8 automatów nawet po 10 minutach jazdzy nimi olej w tych skrzynakjach dalej był ze tak powiem zimny , skad wiem ! moze i smieszne ale z oleju na bagnetach jakie owe skrzynki miały dopiero wlasnie pzrejechanie około 10 km dawalo mi odczuwalne ciepło na palcach po wytarciu nimi oleju z bagnetu !

http://blog.tmcnet.com/blog/rich-tehran ... on-big.jpg
Firmie VOTUM - powiedz NIE !

Tytuł: Re: [E46] automat - jak zimny ślizga się "jedynka"
PostNapisane: 9 października 2010, 23:33 
Pierwsze kroki

witam koledzy mam pytanko posiadam e46 turas 330d automat-tiptronik
ostatnio scigalem sie,chcialem zredukowac i przypadkowo zamiast w bok przezucilem drazek na N-luz nic sie nie moze stac w tej sytuacji?
myslalem ze jest jakas blokada a tu drazek chodzi bez naciskania
co sie dzieje gdy podczas jazdy wbijemy N?
pozdrawiam

PostNapisane: 10 października 2010, 10:41 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
Garaż: www.sjnet.pl
nic sie nie dzieje to tak samo jak bys dał w manualu z 5 na luz

po to jest ta możliwość żebyś np nie przekręcił silnika jak wpadniesz w poślizg i samochód się obróci o 180stopni i bedzie chciał jechać do tyłu to może urkecić pewne elementy
w automacie nie naciśniesz sprzęgła ale w takiej sytuacji możesz dać na N luz

pozdrawiam

www.sjbud.pl Remonty domów mieszkań od A do Z
www.ania.sjnet.pl Biżuteria na każdą okazję
Mapy 2017, Softy do nawi , programy,
hasło: bmw
Obrazek

PostNapisane: 28 marca 2014, 23:51 
Pierwsze kroki

rorafalki napisał(a):
rano wyjeżdżam z garażu na wstecznym biegu, wszystko jest OK, po wrzuceniu D silnik wchodzi na obroty, a auto nie jedzie. Po wrzuceniu P, odczekaniu ok. 1-2min wrzucam D i auto powoli zaczyna się toczyć. Od tej pory wszystko jest OK. Biegi zmienia płynnie. Po zatrzymaniu, wrzuceniu P a potem D wszystko jest OK. Czyli jak olej się rozgrzeje objaw ustępuje. Na początku stawiałem na sprzęgła, ale z tego co wiem objaw ten by nie ustępował po rozgrzaniu oleju (wręcz przeciwnie). Czy możliwe, że to ktoryś z czujników padł lub jest zabrudzony? Olej zmieniłem po kupnie auta, zrobiłem ok. 12tkm, miska jest sucha.

PS wiem, że automaty nie są niezniszczalne, ale z tego co wiem ok. 2lata temu skrzynia była remontowana (chyba konwerter)

PS' i tak uważam, że automat to rewelacyjny wynalazek :) (szczególnie z mocnym silnikiem, gł. klekotem)

Witam kolego,

mam identyczny problem jak Ty. Posiadam 330D z 2003r, automat GM. Powiedz mi czy znalazłaes rozwiazanie problemu?

Pzdr

raafe

PostNapisane: 29 marca 2014, 09:18 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320DA; E87 118D
Kod silnika: M47N; N47
Rozwiązanie podało samo BMW, tutaj masz wszystko napisane co trzeba zrobić; Skrzynie GM do końca 2003 roku miały jakąś wadę fabryczną i trzeba zrobić odpowiedni soft. Problem znika. Jezdźe tak od października i jest super. Kilka osób też już robiło soft i również pozbyli się problemu. Koszt naprawy 0zł, no może na tabletki na uspokojenie przy programowaniu trzeba wydać, ale to mała kasa:)
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=221261.

Jest też drugi sposób, ale droższy. Trzeba wyjąć skrzynię i wymienić to co spierdzielili w GM. Podobno jest to jakiś uszczelniacz. Koszt przekroczy 1000zł. Ale przy ewentualnym remoncie dodatkowo warto go wymienić.

PostNapisane: 17 maja 2014, 17:08 
Pierwsze kroki

Witam kolegów,

u mnie problem został rozwiązany metodą bardziej klasyczną. Zadzwoniłem po speców o skrzyń, przyjechali, rozebrali, załamali ręce i wysawili diagnoze: REMONT (Koszt ok 6tyś). Jako że kwota mnie poraziła zdecydowałem sie na przełożenie używanej skrzyni z mniejszym przebiegiem za połowe ceny. Na razie, odpukać, spisuje sie dobrze.

....temat z nowym softem do skrzyni wydaje sie być ciekawy...:)

PostNapisane: 3 września 2014, 16:48 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 coupe 330D
rorafalki,

Witam czytałem Twój temat odnośnie problemu ze automatyczną skrzynią biegów.
Mam identyczną sytuację. Jak wyglądało w końcu rozwiązanie problem? Czy wgl go rozwiązałeś ?
Proszę o odpowiedź bo sytuacje mam taką samą więc pewnie rozwiązanie będzie również takie samie . Pozdrawiam.

PostNapisane: 3 września 2014, 17:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
1. zrób obsługę skrzyni (zmień olej na właściwy + OEM filtr) dobór oleju + podst. info http://www.automatikoelwechselsystem.de ... trolle.pdf
2. zrób aktualizację softu viewtopic.php?f=1&t=141493

powinno śmigać :)

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1