BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 lipca 2025, 21:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: czy wymienic olej w skrzyni i moscie?
PostNapisane: 16 lipca 2009, 19:21 
maattii13 napisał(a):
witam wszystkich
mam e46 z 2002r 318i 143konie w automacie i chciałbym wymienic olej w skrzyni i w moscie ale servis mówi ze sie nie wymienia :znudzony:

jesli wymienic oleje to na jakie?

auto ma 187tys i nic nie było nigdy tam robione i nie wspominajac o wymianach oleju.

pozdrawim

Sprawa jest prosta jak lufa karabinu snajperskiego! Producent powie Ci, żeby oleju nie wymieniać, bo jak skrzynia Ci sie posypie po 300 tyś km, to jest prawdopodobieństwo, że pójdziesz i kupisz nowe BMW, a oni zyskają na jednym takim łosiu, więcej niż na sprzedaży dziesiątek tysięcy baniek z olejem. Dlatego nie bądź łosiem! ;) i zmień sobie olej, zarówno w skrzyni jak i w moście. Bo niema takiego oleju, który po latach i po przebiegu rzędu nawet 100 tyś km, zachował by swoje początkowe właściwości. Jasne i oczywiste, że producent powie, że wystarczy. Bo wystarczy, na tyle, na ile powinno wystarczyć, żeby wyszła nowa seria 3 i żebyś miał okazje sie nią zainteresować, a nie miał jednocześnie zbyt wielu powodów aby pozostać przy swoim starym aucie...

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 19:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
Zakov, madra wypowiedz !! :super:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 20:16 
marcellchen napisał(a):
Zakov, madra wypowiedz !! :super:

Dzieki. Olej to podstawa! :08:

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 08:00 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
JA naprzyklad bede teraz wymienial olej w tylnim moscie; TYLE ze niewiem czy moja ma blokade mosty czy niema jak to sprawdzic

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 10:02 
Forumowicz

W e46 nie ma szpery - nawet w xd

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 22:35 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
kupujac olej w serwisie pytali sie mnie czy ma szpere czy niema a ja sie ich pytam czy ten model bmw moze miec szpere to mi dopowiedzieli ze niewiedza i ze ja to powinienem wiedziec

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 22:48 
Zacna persona forum

wiec powiedz tym w serwisie ze sa tam jak dupa do srania i musza wiedziec a jak nie maja pojecia to niech rzuca robote - bo oni sa od tego by wiedzieli

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 00:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54b30+
Garaż: 330 ci http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1226185
Aby donrac odpowiedni olej do skrzyni biegów, musisz wejsc do kanału, na skrzyni bedziesz miał naklejkę koloru zóltego lub pomarańczowego przepisz numer i udaj sie z nim do serwisu, mozesz kupic odpowiedni olej zalecany przez bmw na dziale czesci, ale musisz miec z soba pojemnik na olej.
Niedawno wymieniałem u rodziców w e46 318i 143 konie przy przebiegu 59 tys, W serwisie nie zalecaja wymiany poniewaz jest to olej dozywotni, ale ze brakowało mi 200 ml postanowiłem wymienic już całość.
Do mnie wchodził mtf lt 1, jak dobrze pamiętam weszło 1,2 litra. Kupując olej w ASO mozesz kipić najmnie 1 litr, nie kupisz 0,5 czy tez 100 mln. W związku z tym musiale kupic 2 litry jest koszt ponad 200 zł.

Wydaje mi się że po wymianie lepiej chodzą biegi, przy zmianie nie ma zadnego oporu.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 00:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54b30+
Garaż: 330 ci http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1226185
co do szpery to maja racje muszisz sprawdzic czy auto ma szpere, podnieś tylne kola do góry i jednym zakrec jeżeli drugie kolo zacznie krecic się w ta sama strone to znaczy ze masz szpere a jeseli w przeciwna lub bedzie stalo to znaczy ze jej nie ma.
rowniez wymieniałem ten olej u siebie wchodzi jego 800 lub 900 mln w swerisie powiedza ci dokładnie co do pojemności. Ten olej jest tanszy od oleju do skrzyni, ale nie pamiętam ile kosztuje i jaki model, musiałbym sprawdzic na fakturze

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 04:06 
Pierwsze kroki

witam, mam automata 2003 rok, e46, i cos mi biegi zaczynają szarpać, jak z wysokich obrotów spuszcze pedał gazu to bieg sie zmienia na nizszy i czuje szarpniecie auta do przodu.

Czy myslicie ze to moze byc jakis niedobór, wina oleju czy skrzynia moze sie sypac? czy moze cos innego, ewentualnie jakies automatyczne sprzegło??

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 06:59 
Zacna persona forum

na poczatek wymien olej i filter w skrzyni -potem jesli nadal zle podjedz pod kompa -moze cos z elektronika sterowania skrzynia

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 13:04 
Pierwsze kroki

tak własnie mam zamiar zrobić :)

Tytuł: Re: [E46] czy wymienic olej w skrzyni i moscie?
PostNapisane: 15 października 2010, 22:04 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Ja także powoli przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni oraz w moście...raz na 200tys.km nie zaszkodzi wymienić... ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1