fakt podjedziesz do pseudo fachowca z jakimś innym problemem i na Dzień Dobry 50zł do nawet prawie 200zł za podłączenie komputera
bo inaczej to nie ma czasu na pogaduchy
geometra to szeroki temat (prócz zbieżności, kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, pochylenie koła i inne)
dodatkowo odsadzenie felgi ET lub dystanse mają też duże znaczenie przy koleinach
podsumowując:BMW e46 ma dość mocno bezpośredni układ kierowniczy co oznacza tyle że masz większą precyzje i żeby skręcić ostro potrzeba mniej obrotu kierownicą
ale wpływa na większe przekazywanie naprężeń z kół na kierownicę
(przypomniały mi się stare PKSy co pan kierowca machał kierownica z lewa do prawa na prostej aby jechać prosto ehh to były czasy

)
masz szerokość
235 profil 40 a koło możesz mieć tak blisko błotnika jak 245 przez odsadzenie ET(szczególnie jeśli masz dystanse albo wystające ranty lub ramiona wygięte do zewnątrz w alufegach możesz mieć poszerzony rozstaw kół)
dodatkowo niska wysokość profilu nie pozwala się ułożyć oponie
stań kawałkiem tak 1/3 opony bokiem auta na nawet niskim krawężniku i zobacz jak stoi koło
chodzi o oponę która to wisi w powietrzu
taka sytuacja powtarza się przy jeździe po koleinach i stąd takie zachowanie auta
koleina wygina elementy gumowe zawieszenia i przestawia chwilowo geometrie i ciężko raczej będzie coś poradzić ale coś tam się da
biorąc powyższe pod uwagę będziesz się musiał raczej przyzwyczaić
co do Michelinów to moim zdaniem najlepsze opony (przede wszystkim wysoki komfort oraz małe zużycie i duża przyczepność)
jak zmieniłem z jakiś dwóch chińskich i z dwóch europejskich budżetówek to tak jak byś adidasy z rynku na NIKE AIR MAX zamienił (mięciutkie)
(założyłem używki bo nowe to koszt około 3000zł a i tak niebo a ziemia) łatwiej wyczuć kiedy wpadasz w poślizg i łatwiej odzyskać przyczepność którą oczywiście trudniej stracić)