BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 06:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Ciężko wchodzące biegi
PostNapisane: 29 marca 2011, 12:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46320d
mi tylko pierwszy bieg wchodzi cieżko ale po dłuższej jeżdzie jest juz troszkę lepiej i dlatego znajomy podpowiedział zeby pierwsze co to wymienic olej twierdził ze na sprzego to za szybko w bmw przy przebiegu 142tyś Będę wmieniał w tym tygodniu napisze czy pomogło Narazie jestem dobrej nadziei Olej PENTOSIN MTF LT2 75W80

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 marca 2011, 15:43 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Na samą tarczę to może i tak, ale u mnie przy 100 tyś docisk był już KO. Zależy jak jeździ i jeździł Twój samochód, jak po mieście, to docisk mógł obrywać.

PostNapisane: 29 marca 2011, 18:28 
Pierwsze kroki

a czy może ktoś sie orjentuje jaki jest tam rozmiar klucza korka spustowego i jaki typ :niepewny:

PostNapisane: 30 marca 2011, 18:47 
Pierwsze kroki

wymieniłem olej był czarny i troszke braku biegi wchodzom lepiej :super: więc aso może sie jednak mylić

PostNapisane: 30 marca 2011, 18:56 
Pierwsze kroki

a jeszcze mam pytanie o odpowietrzanie skrzyni jak to sie robi i w którym miejscu to jest do odpowietrzania z góry dziękuje za podpowiedz :super:

PostNapisane: 21 maja 2012, 17:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320 d
Kod silnika: M47N
Witam moje autko to e46 2001r 168 tyś przebiegu.Przeglądałem wiele postów na temat sprzęgła ale nie znalazłem objawów które występują u mnie,mianowicie sprzęgło nie szarpie nie ślizga sie ALE na wyłączonym silniju jest ok natomiast gdy zapalę auto biegi wchodzą ciężko z oporem,nie ma przy tym żadnych zgrzytów czasami przy wrzucaniu jedynki odczuwa sie delikatne uderzenie pod podłogą.Czy to sprzęgło czy coś innego,czy przy awarji sprzęgła trzeba wymienić kompletne,proszę o wypowiedzi i porady :szok:

PostNapisane: 21 maja 2012, 18:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Zacznij od wymiany olej w skrzyni.

PostNapisane: 27 maja 2012, 13:00 
Forumowicz

Moje BMW: E61 520d
nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj....

mam ten sam problem w E39, najgorzej jest przy zmianie biegu z 1 na 2, reszta wchodzi w miarę dobrze. Przy ruszaniu po szybkim naciśnięciu sprzęgła i wbiciu 1 slychać uderzenie z tyłu ale jeśli nacisnę sprzęgło i przytrzymam je w podłodze jakieś 5s, 1 wchodzi jak po maśle gładziutko. Gdzie szukać przyczyny?? Może to być wina wysprzęglika??

PostNapisane: 27 maja 2012, 21:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M52B28
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=135852
Widzę że to dość powszechny problem w beemkach a jednak nie znalazłem w sieci informacji która w jakiś sposób by go rozjaśniła...

PostNapisane: 2 grudnia 2012, 23:01 
Forumowicz

Moje BMW: e46 323Ci
Kod silnika: M52TU25
Witam. No widze, ze duzo osob ma z tym problem. W tym gronie jestem takze ja :rozpacz: . W mojej e36 jest problem wbicia z 1 na 2 ale tylko zimą. Jak rusze z jedynki i tak gdzeis do 3-4tys. i daje dwójke to zazgrzyta w skrzyni i jak zrobie poprawkę to wchodzi. Lepiej wchodzi (bez zgrzytania) jak rusze na nie duzych obrotach i wtedy dam 2 to wejdzie. Najgorzej na skrzyżowaniach bo tam trzeba ruszac szybciej ;/ Ptem jak sie rozgrzeje to jest git.
Mechanik patrzyl na olej w skrzyni to czysty i wyglądał na niezły. Nie wiem czy był wymieniany. Planuje wymienic olej i zobaczyc, czy cos sie polepszy :/

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 10:18 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47 D20TÜ
Panowie, pojawił się problem z moim E46 320d CR skrzynia 5-ka

Sprawa wyglada tak:
-nie moge wrzycić biegu na zapalonym silniku, pedał srzegła chodzi tak jak wczesniej,
-na zgaszonym silniku biei wchodza idealnie,
-jesli na zgaszonym silniku wrzuce np,1 lub 2, nastepnie zapale go na sprzegle z wrzuconym biegiem to wszystko jest ok, moge normalnie ruszyc puszczając sprzegło, ale juz po wyrzuceniu 2 i próby wrzucenia 3 podczas jazdy, nie da rady.

Dzisiaj wjezdzam na kanał, sprawa jest dość pilna.
Co to moze być, czy to wysprzeglik ? Czy uklad mogł sie zapowietrzyc ?

To moze ja napisze co było.
W samochodzie wymieniłem całe sprzegło (tarcza była ok, ale juz miała sie ku koncowi, urwały sie tam jakies małe blaszki przy docisku). Suma sumaru po wymianie, sprzegło chodzi jak w masło, łapie nisko i samochód rusza o wiele płynniej, nie ma juz tego efektu szarpania przy ruszaniu, Dwumas był w dobrym stanie, nie wymagał wymiany.
Od razu skorzystałem z okazji i wymieniłem zestaw naprawczy 5 biegu.
Koszt: Sprzegło kompletne LUK 800zł, wymiana 300zł. Jest ok :) Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 11 stycznia 2013, 10:06 przez tomek0503, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 22:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Obawiam sie ze sprzeglo umarlo ale mozesz sprobowac odpowietrzyc wysprzeglik.

PostNapisane: 4 stycznia 2013, 12:59 
Forumowicz

jacekmury1 napisał(a):

Wysprzeglik juz sprawdzałem. Sprzegło odpowietrzalem i nie pomogło. W ponizedziałek wstawiam auto do warszatu i skrzynia bedzie wyjmowana.

Najlepsze to jest to ze jezdze autem, zauwazylem ze gdy sprzegło nie wcisne do podłogi, tylko do połowy to działa i moge normalnie wrzucać biegi podczas jazdy.

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 19:10 
Forumowicz

Moje BMW: 330xd
Kod silnika: M57
U mnie po. Wymianie oleju z ASO zero rozńicy.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 06:51 
Forumowicz

tomek0503 napisał(a):
jacekmury1 napisał(a):

Wysprzeglik juz sprawdzałem. Sprzegło odpowietrzalem i nie pomogło. W ponizedziałek wstawiam auto do warszatu i skrzynia bedzie wyjmowana.

Najlepsze to jest to ze jezdze autem, zauwazylem ze gdy sprzegło nie wcisne do podłogi, tylko do połowy to działa i moge normalnie wrzucać biegi podczas jazdy.

Panowie Moje auto juz po naprawie, sprzegło zostało wymienione całe, dwumas na szczescie ok, sama tarcza była jeszcze dobra tylko cos tam sie urwało przy docisku, dlatego nie wysprzeglało tak jak trzeba. Koszt. Sprzegło kompletne LUK-800zł zestaw naprawczy 5-biegu 40zł (wymieniony przy okazji-mozna poczaytac na forum do czego to jest). Robocizna 300zł. :) Pozdrawiam

PostNapisane: 10 grudnia 2013, 19:44 
Forumowicz

Kod silnika: M43B19TU
Garaż: Blaszany :]
Panowie.
Miałem i w sumie mam nadal problem ze skrzynią. Ciężko pracują biegi R,1,2 (obecnie moim zdaniem gorzej). Wymieniłem kompletny zestaw sprzęgła Sasch, olej z Castrol EP80W API GL4 na Castrol SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90 0.5L API GL4 (naklejka żółta na skrzyni). I nadal to samo po jak i przed naprawą, a nawet bardziej na minus. Teraz o wiele ciężej jest wrzucić R lub 1, a przed naprawą tylko problem był z 2. Gdy skrzynia była zdjęta z auta, kręcąc osią czuć było wyraźny opór w niej... Więc o co tam kaman?, bo ja już siły nie mam do tego auta...

PostNapisane: 10 grudnia 2013, 20:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
A co na tej żółtej naklejce pisze?

PostNapisane: 10 grudnia 2013, 20:16 
Forumowicz

MTF-LT-1

PostNapisane: 10 grudnia 2013, 20:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
To szukaj oleju, którego specyfikacja odpowiada MTF-LT-1/2 lub ATF220(np. mobil atf 220). Castrol, który wlałeś to prawie nadaje się do dyfra-brakuje mu tylko GL-5. MTF-to jak sobie przypominam "modern transmission fluid"-może przekabaciłem ale tak jest i nie wszystkie oleje spełniają wymagania mtf.
Miałem ten castrol(który wlałeś) przez 2 tygodnie w ubiegłym roku. Gdy temp. zbliżała się do zera, to po odpaleniu(zimny silnik), przed wbiciem 1 musiałem wbić 2(pomieszać trochę drążkiem) i strach było włączać wsteczny, bo wchodził czasem ze zgrzytem na postoju.
Jeśli chce się na tym castrolu jeździć, to trzeba zakładać na zimno rurkę na lewarek i bawić się w :cenzura: dentystę od skrzyń biegów.
Szukaj fuchsa, ravenol itd..
Castrola ja bym omijał. Gdzie nie wejdziesz na stronę firmową(zależy od kraju) to wcisną Ci inny kit i tracisz kasę, a skrzynia straci cierpliwość, synchronizatory itd..

PostNapisane: 11 grudnia 2013, 14:58 
Forumowicz

wskoczyłem na http://www.fuchs-oil.pl/akademia-fuchsa ... -olej.html i faktycznie pokazało ten olej jako do dyfra, z tym że na forach pisano że do skrzyni też można go lać.
Olej który podałeś "ATF220" posiada specyfikację odpowiadającą pomaranczowej naklejce na skrzyni (Dextron II).

Przypomniał mi się dziwni fakt że po zlaniu i wlaniu nowego oleju skrzynia pracowała o niebo lepiej, lecz dnia następnego wszystko się pogorszyło. Możliwe że za mało km zrobiłem od czasu wymiany? bo zaledwie 10

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1