BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 20:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 11:07 
Uzależniony od forum :)

ale pojezdziles czy toczyles sie bez gazu?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 11:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
KotSylwester napisał(a):
ale pojezdziles czy toczyles sie bez gazu?

Wiec tak, na poczatku odpalilem auto i nie jezdzilo wogole...znaczy sie przy zmianie biegow czuc bylo pukniecie jakby sie bieg zalaczal ale na tym koniec...ale jak dodawalem gazu zaczal delikatnie sie ruszac...ale praktycznie nie zauwazalnie. Pozniej po wajhowaniu biegami zaskoczyl na R...i na D i zaczal normalnie jezdzic...pozniej po zgaszeniu i jak poszedlem do domu i wrocilem po 20-30 minutach sytuacja sie powtorzyla...ale praktycznie trwalo to krocej i szybciej zaczal reagowac...po puszczeniu hamulca zaczal normalnie jezdzic az do czasu gdy stanalem i koniec, ale jakies 10 km zrobilem

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 11:39 

to sprawdz jak będzie po toczeniu się przez 1-3km. ale toczeniu noga nie na gazie.

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 11:49 
Przyjaciel forum

KotSylwester napisał(a):
to sprawdz jak będzie po toczeniu się przez 1-3km. ale toczeniu noga nie na gazie.

hmmm, no tak...ale zeby on sie zaczal toczyc to wlasnie musialem powajchowac biegami i troche gazu pododawac... :| :( :(
Ale rozumiem o co chodzi...mniej wiecej

Ostatnio edytowano 13 października 2009, 11:50 przez Kisiel24, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 11:50 
Forumowicz

a moze po prostu podnieść dupę, wyłączyś ASC, zapiąć D i poczekać?
Wetnę się, ale wkręciłem się w temat i bardzo jestem ciekaw co z tego wyjdzie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 12:05 
Przyjaciel forum

letki napisał(a):
a moze po prostu podnieść dupę, wyłączyś ASC, zapiąć D i poczekać?
Wetnę się, ale wkręciłem się w temat i bardzo jestem ciekaw co z tego wyjdzie ;)

Mala telenowela sie zaczyna robic ;) heh...a tak powaznie to do smiechu mi nie jest...
Letki...myslisz, ze to cos moze pomoc...?

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 12:55 
Przyjaciel forum

Jeszcze takie pytanie...jesli okaze sie ze ta wymiana oleju nic nie da (oby dala) czy dam rade sam + pomoc 2 kolegow, troche ogaraniajacych temat skrzyni zlozyc z 2 skrzyni jedna?Chodzi tutaj o wymiane tarczek, ewentualnie pompy oleju?Skomplikowane mocno to chyba nie jest :przestraszony: :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 13:06 
Forumowicz

Kisiel24 napisał(a):

Na moje logikę to jest to samo co toczenie, a prościej tak zrobić.

A przy okazji:
Kiedy wymieniałem silnik, i "wymieniacze" poskręcali mi wszystko stwierdzili, że trzeba uzupełnic olej - przecież z węży i chłodnicy wyciekło sporo przy przekładce. Jak to zrobili skrzynia po każdej redukcji (przy zwlanianiu), oraz po zatrzymaniu mocno szarpała.
Pojechałem do firmy robiacej skrzynie z duszą na ramieniu ;)
Diagnoza: skrzynia sie zapwietrza, magikowi nawet udwawało się to robić umyślnie. Wymienili olej i stopniowo w ciągu 200km szarpanie ustało całkowicie. Może jednak fachowa wymiana oleju jest ważna?

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 13:21 
Przyjaciel forum

letki napisał(a):
Kisiel24 napisał(a):

Na moje logikę to jest to samo co toczenie, a prościej tak zrobić.

A przy okazji:
Kiedy wymieniałem silnik, i "wymieniacze" poskręcali mi wszystko stwierdzili, że trzeba uzupełnic olej - przecież z węży i chłodnicy wyciekło sporo przy przekładce. Jak to zrobili skrzynia po każdej redukcji (przy zwlanianiu), oraz po zatrzymaniu mocno szarpała.
Pojechałem do firmy robiacej skrzynie z duszą na ramieniu ;)
Diagnoza: skrzynia sie zapwietrza, magikowi nawet udwawało się to robić umyślnie. Wymienili olej i stopniowo w ciągu 200km szarpanie ustało całkowicie. Może jednak fachowa wymiana oleju jest ważna?

Hmmm, robilismy tak jak nalezy...najpierw nalanie oleju do miski przy wylaczonym aucie...pozniej odpalamy auto i kumpel wajchowal zmianami biegow...caly czas olej dolewany na chodzacym aucie...na koniec wyciagniecie wezyka i jak zaczol olej juz leciec przy wlaczonym biegu to zakrecalismy korekw wlewu i koniec...

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 13:40 

teoretycznie lepiej koła zdjąć i postawic na kobyłkach tył - poziom auta moze miec znaczenie - ale nie musi.

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 13:44 
Przyjaciel forum

KotSylwester napisał(a):
teoretycznie lepiej koła zdjąć i postawic na kobyłkach tył - poziom auta moze miec znaczenie - ale nie musi.

Auto bylo na podnosniku...wiec caly czas w gorze...

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 16:59 

Kisiel24, przod w górze? czy tył? Czyli auto nie było w poziomie? To jak sprawdziliście poziom oleju?

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 17:14 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Kisiel24 napisał(a):
KotSylwester napisał(a):
zrozumialem ze masz teraz olej i raz jedzie raz nie a raz sie toczy. Na toczeniu przejedź dłuzszy odcinek. W tamtym aucie bylo to samo po kilku dniach od wymiany zaczely sie schody. Może bąbelki powietrza jak to z prawa fizyki wynika maszerują ku górze i się gdzieś gromadzą po jakims czasie i jest tam "pusto" zamiast oleju.

Co do zmiany oleju na inny - nie mam pojęcia.

Chodzi mi o powrot do oryginalnego Dexrona III taki jak byl przewidziany...ja zalalem Dexrona VI (zamiennik DII jak i DIII, wprowadzony przez GM)
Olej jest...pojezdzilem sobie tak jakos przed poludniem, pozniej podjechalem wcisnalem hamulec i koniec...auto juz pozniej nie ruszylo...wieczorem takze bylem, auto nie ruszylo (efekt taki jakby go cos trzymalo od tylu, nie mial sily obrocic kolami) dlatego dziwi mnie to, ze bylo ok przez chwile i nagle koniec...i biegi sie zmienialy ok, plynnie, bez stukow, szarpniec...ehhhh :| zmieniac olej i filtr czy nie...i zrobilbym wymiane dynamiczna z wydmuchaniem plynu z chlodnicy i sprzegla

Według mnie w Twojej skrzyni (5HP18, A5S310Z) powinien być olej Esso LT71141 lub jego odpowiednik a nie Dextron II, III czy VI.

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 17:20 
Przyjaciel forum

KotSylwester napisał(a):
Kisiel24, przod w górze? czy tył? Czyli auto nie było w poziomie? To jak sprawdziliście poziom oleju?

Noooo, ehmmm...lalismy az na cieplym i odpalonym i "kreconych" kolach zaczal sie wylewac...to wtedy kumpel zakrecil korek wlewu oleju...

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 17:21 
Przyjaciel forum

stones1 napisał(a):
Kisiel24 napisał(a):
KotSylwester napisał(a):
zrozumialem ze masz teraz olej i raz jedzie raz nie a raz sie toczy. Na toczeniu przejedź dłuzszy odcinek. W tamtym aucie bylo to samo po kilku dniach od wymiany zaczely sie schody. Może bąbelki powietrza jak to z prawa fizyki wynika maszerują ku górze i się gdzieś gromadzą po jakims czasie i jest tam "pusto" zamiast oleju.

Co do zmiany oleju na inny - nie mam pojęcia.

Chodzi mi o powrot do oryginalnego Dexrona III taki jak byl przewidziany...ja zalalem Dexrona VI (zamiennik DII jak i DIII, wprowadzony przez GM)
Olej jest...pojezdzilem sobie tak jakos przed poludniem, pozniej podjechalem wcisnalem hamulec i koniec...auto juz pozniej nie ruszylo...wieczorem takze bylem, auto nie ruszylo (efekt taki jakby go cos trzymalo od tylu, nie mial sily obrocic kolami) dlatego dziwi mnie to, ze bylo ok przez chwile i nagle koniec...i biegi sie zmienialy ok, plynnie, bez stukow, szarpniec...ehhhh :| zmieniac olej i filtr czy nie...i zrobilbym wymiane dynamiczna z wydmuchaniem plynu z chlodnicy i sprzegla

Według mnie w Twojej skrzyni (5HP18, A5S310Z) powinien być olej Esso LT71141 lub jego odpowiednik a nie Dextron II, III czy VI.

No ale tabliczka jest czarna... 1056 0000 0092 :( numer z tabliczki...no to ja juz sam nie wiem...Esso a zamiennik to jaki inny?Tanszy?

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 17:49 
Forumowicz

Kisiel24 napisał(a):
Hmmm, robilismy tak jak nalezy...najpierw nalanie oleju do miski przy wylaczonym aucie...pozniej odpalamy auto i kumpel wajchowal zmianami biegow...caly czas olej dolewany na chodzacym aucie...na koniec wyciagniecie wezyka i jak zaczol olej juz leciec przy wlaczonym biegu to zakrecalismy korekw wlewu i koniec...

Kisiel, ja nie mówię, że robiliście coś źle ale typy, którzy robią dziennie kilka generalek skrzyń mogą mieć swoje 'myki' ;) IMO poszukaj speca ew. w dobrym, renomowanym warsztacie i zapytaj czy nie spojrzy na Twoją skrzynię po godzinach za przysłowiową flaszkę ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 17:57 

znajac specow to rozbiorą, powiedzą 6-10 tys i ze wszystko do wymiany, a twoja druga na czesci im sie nie przyda. Za dzien pracy i 500% na czesciach zarobią 4-7 tys zł, sam ja wlozysz, bedzie kicha i powiedzą zły montaż. :D

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 18:04 
Forumowicz

hehe, ja nie mówiłem żeby jechał do SAMKO :)) w serwisach też pracują ludzie (ale ciężko na nich trafić...;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 22:34 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Kisiel24 napisał(a):

No ale tabliczka jest czarna... 1056 0000 0092 :( numer z tabliczki...no to ja juz sam nie wiem...Esso a zamiennik to jaki inny?Tanszy?

Według mnie jednak Esso LT71141.

Jest dostępny taki olej z Febi w granicach 35 zł / 1 L.

EDIT: im dłużej szukam informacji tym większe mam jednak co do tego wątpliwości.. Katalog Valvoline podaje dla tej skrzyni Esso LT, ale szukając w google można znaleźć info o Dextronie III dla tej skrzyni.

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 22:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
A na wstecznym auto jedzie? Jeśli tak to raczej nie wina oleju.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1