BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 lipca 2025, 07:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] wymiana żarówek i zamienniki typu "efekt xenon"
PostNapisane: 7 stycznia 2010, 10:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Masters, to wrzucaj te foty bo tez jestem ciekaw roznic

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 11:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
ja od dawna jeżdże na philips blue vision, niedawno dokupiłem też postojowe bo były w komplecie, zamontowałem i rzeczywiście jest kolosalna różnica, z żółtego na białe. a co do mijania jest również duża różnica w świeceniu. ci co mówią, że nie widzą różnicy i nie sprawdzali 50/50 czyli jedna taka żarówka, jedna taka, to mnie śmieszą, bo niby czym to sprawdzają? porównują efekt przed założeniem, które trwa trochę czasu, z efektem po założeniu? załóżcie 50/50 i nie czekajcie na zdjęcia, bo może akurat tego aparat nie uchwycić. a co do ich trwałości to są bardzo trwałe. robie duzo km i jakoś nie zauważam nadmiernego przepalania. uwaga moja to przy montowaniu, dobrze trzeba ścisnąć wtyczkę/końcówkę, aby dobrze przylegała do żarówki. bo raz miałem przypadek, że nie dociskała dobrze i właśnie ta żarówka mi się przepaliła. nie wiem czy to na pewno od tego, ale widziałem, że dobrze nie przylega do tego bolca (żarówki), ścisnąłem to i teraz nie mam już od dawna z tym problemów. ostatni komplet mam już jakieś 15tyś km albo może więcej i jest ok.

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 20:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Edit =====>>>>[b]by nie wprowadzać w błąd zdięcie ukazuje różnicę tylko między pozycyjnymi(5w) mijania są obie bluevision<<<====

Nie miałem czasu szukać żarówki ale zaraz poszukam i może za 20 min wam dam fote jak co dzis Moja luba filmik mi miała nakręcić i troszke jej nie wyszło po 2min kręcenia poinformowała mnie ze po 30sek przestało się nagrywać , hehe nakręciła drugi filmik ale to już tak od niechcenia pojechałem i jak to zobaczyłem to normalnie żenada wyszła :D w środku fajnie czuć jak auto bokiem leci a na zewnątrz to ledwo co sie toczy

http://masters.homeip.net/20100107084.mp4 tu widać że światełka nie świecą na żółto

hehe i mam foty tylko strasznie słabo na zdięciach widać różnice jak się maxymalnie powiększy fote to widać różnice ale w rzeczywistości jest ona znacznie większa niż na fotkach

Obrazek
Obrazek

tu możecie zobaczyć jak to z bliska wygląda troszkę lepiej oddaje rzeczywistość
http://masters.homeip.net/20100107314.jpg
http://masters.homeip.net/20100107316.jpg

Ostatnio edytowano 8 stycznia 2010, 08:38 przez Masters, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 23:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
barteke36 napisał(a):
ja od dawna jeżdże na philips blue vision, niedawno dokupiłem też postojowe bo były w komplecie, zamontowałem i rzeczywiście jest kolosalna różnica

Różnica jest bo musi być ale nie kolosalna. Kolosem to był Titanic, a i tak zatonął... Z drugiej strony. Chcemy xenon, kupmy ori xenon ;) Pozdrawiam wszystkich :D

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 08:36 
Zacna persona forum

binta napisał(a):
barteke36 napisał(a):
ja od dawna jeżdże na philips blue vision, niedawno dokupiłem też postojowe bo były w komplecie, zamontowałem i rzeczywiście jest kolosalna różnica

Różnica jest bo musi być ale nie kolosalna. Kolosem to był Titanic, a i tak zatonął... Z drugiej strony. Chcemy xenon, kupmy ori xenon ;) Pozdrawiam wszystkich :D

A no bo moge wprowadzać w błąd na zdięciu różnią się tylko pozycyjne mijania są obie bluevisionki , między pozycyjnymi różnica jest kolosalna (ale nie widać tego na zdjęciu)

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 21:26 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Specjalnie założyłem jedną zwykła i jedna blue vision no i faktycznie jest delikatna roznica. Ale żałuje że nie kupilem zestawu ksenonów. Sam już nie wiem jak to jest. Jedni piszą że można spokojnie zakładać do lamp bez soczewki i będzie ok a inni że kicha.

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 10:36 
Przyjaciel forum

harus napisał(a):
Specjalnie założyłem jedną zwykła i jedna blue vision no i faktycznie jest delikatna roznica. Ale żałuje że nie kupilem zestawu ksenonów. Sam już nie wiem jak to jest. Jedni piszą że można spokojnie zakładać do lamp bez soczewki i będzie ok a inni że kicha.

Ludzie montują HID-y i jeżdzą. Efekt super, a najważniejsze jest to by dobrze je zamontować i ustawić. Tak aby nie raziły kierowcę z naprzeciwka

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 12:15 
Forumowicz

No właśnie też mi się wydaje że jak je odpowiednio ustawię to powinno być dobrze! Wiadomo że światło całkiem inaczej rozprasza się w soczewce a inaczej w normalnym kloszu ale i tak nie ma porównania do normalnych żarówek.

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 12:44 
Przyjaciel forum

harus napisał(a):
No właśnie też mi się wydaje że jak je odpowiednio ustawię to powinno być dobrze! Wiadomo że światło całkiem inaczej rozprasza się w soczewce a inaczej w normalnym kloszu ale i tak nie ma porównania do normalnych żarówek.

Dokładnie kolego. Mimo wszystko różne są na temat opinie

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 18:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
dzieki za zdjęcia, szczerze to myślałem żę efekt bliższy swiatłu ksenonów, ale po takich żarówkach i tak będzie widać kto na drodze ma ksenony a kto ściemnia :) a pyt czy do lamp z soczewka moge zamontowac ksenony? czy muszę coś przerabiac?

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 20:45 
Przyjaciel forum

Chyba muszę okazać skruchę do moich wcześniejszych wypowiedzi :/ Kolega zamontował HID-y, 8000k, barwa dość mocno niebieska... zabrali mu dowód za nie. Fakt, wmontował i nawet nie pojechał na stację aby je ustawić tylko jeździł ale coś jednak w tym musi być

Wracając do żarówek philipsa xenon effect. Zmieniają barwę na dość mocno biała. Ładniej to wygląda, szczególnie wieczorem, lepiej oświetla drogę i szczerze mogę je polecić

PostNapisane: 31 stycznia 2010, 19:19 
Pierwsze kroki

binta napisał(a):
Chyba muszę okazać skruchę do moich wcześniejszych wypowiedzi :/ Kolega zamontował HID-y, 8000k, barwa dość mocno niebieska... zabrali mu dowód za nie. Fakt, wmontował i nawet nie pojechał na stację aby je ustawić tylko jeździł ale coś jednak w tym musi być

no to tutaj musze zmartwic kolegę bo koledze to samo się przytrafilo, jak się okazało znał lepiej prawo od pałkarzy i na usunięcie każdej usterki masz 15 min, czyli jeśli miałbyś żarówki do barwy 4300k w samochodzie to możesz jje podmienić i kontynuować jazde, tak samo dotyczy to przyciemniania szyb i innych rzeczy, na przystosowanie auta do jazdy masz 15 min od momentu zatrzymania (zwrócili uwage, ty niezauważyłeś usterki, lub niebyłeś świadomy i zostałes dopiero poinformowany)

PostNapisane: 2 lutego 2010, 12:18 
Zacna persona forum

binta napisał(a):

Wracając do żarówek philipsa xenon effect. Zmieniają barwę na dość mocno biała. Ładniej to wygląda, szczególnie wieczorem, lepiej oświetla drogę i szczerze mogę je polecić

Hehe no tak jak pisaem ;] a ci co pisali że nie ma różnicy po prostu nie mieli porównania i słabą pamięć. Tylko pamiętaj jeśli zamontowałeś mijania bez bluevisionowych pozycyjnych to kup je koniecznie ;) Mijania = bezpieczeństwo ponieważ lepiej oświetlają drogę (zwłaszcza przy czystym kloszu pięknie oświetlają) a pozycyjne jeśli masz zwykłe to tandetą zalatuje :D bo wtedy zewnętrzna część lampy jest biała a wewnętrzna żółta ;). I nie bójcie się montować niebieskiej pozycyjnej ona jest niebieska tylko jak jest zgaszona po włączeniu daje piękne białe światełko ;]

P.S

na forum ostatnio jakiś instruktor pisał że mu zabrali dowód po godzinnej kłótni a ponoć miał wszystko porobione jak się należy (z tego co pamiętam też o barwę światła poszło).

Jak dla mnie xenony na soczewce ustawione poniżej linii lusterek (jadącej osoby z naprzeciwka) mogą jeździć ale mało kto tak ustawia światła. 70% kierowców wali przynajmniej 1 lampą w lusterka z 40% świeci po wstecznym lusterku (to już maxymalne przegięcie) zazwyczaj jakoś daje takiemu typowi do zrozumienia że mnie drażni = przeciwmgielne a jeśli nie opuszcza świateł i mi na dupie siedzi to albo przyhamuje mocniej by mi zlazł z dupy a jak to nie pomaga to awaryjne i z długimi za nim sobie jade (wiem głupio robie ale mnie już coś trafia jak z takimi mośkami na drodze jeżdżę , jednemu typkowi wyszedłem raz w korku noca powiedzieć że ma coś takiego jak regulacja świateł , by jej użył bo mnie już oczy bolą to typek zgasił światła :przestraszony:

Dziwie się ale ostatnio coraz więcej ludzi wsadza xenony w zwykłe lampy bez soczewki.

PostNapisane: 2 lutego 2010, 13:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
http://allegro.pl/item895355286_zarowki ... 500_k.html

Psi pieniądz, a efekt niezły. Powiedziałbym, że porównywalny z Osram NightBreaker za 100zł ;)
Będę miał chwilę to cyknę foto.

PostNapisane: 2 lutego 2010, 20:39 
Forumowicz

Mówisz serio? Jak tak to ciekawe jaka będzie ich trwałość!

PostNapisane: 2 lutego 2010, 22:18 
Zacna persona forum

PinBack napisał(a):
http://allegro.pl/item895355286_zarowki_xenon_h7_55w_12v_600h_wiecej_8500_k.html

Psi pieniądz, a efekt niezły. Powiedziałbym, że porównywalny z Osram NightBreaker za 100zł ;)
Będę miał chwilę to cyknę foto.

Mam w domu coś takiego jak ktoś chce mogę za grosze wysłać kupiłem i okazało się że za duże żarówki hehe h4 chyba mam, (nie wiem do jakich to aut)

Tylko nie wiem jak to z nimi jest światło może być jaśniejsze tylko pytanie czy to nie jest tylko efekt wizualny powodowany kolorem szkła a nie rzeczywista barwa światła. Trzeba by porównać światło na drodze a nie w lampie ;) .

O ile się nie myle to h7 bluevisiona są białe a nie niebieskie więc nie nadrabiają barwy światła kolorem szkła - ps ja za około 45zł kupiłem !! bluewision 2xh7+2x5w o ile dobrze pamiętam to mam je około 2 lat , tak więc się opłaca.

PostNapisane: 13 marca 2010, 14:51 
Pierwsze kroki

witam ponownie,widzę żę tutaj nikt się przez długi czas nieodzywał ale znalazlem coś co może pomóc wielu kierowcom przy wyborze żarówek...

polecam ten artykuł
http://www.reklama.bochnia.pl/zarowki/
opisane wszystkie żarówki od a do z

PostNapisane: 13 marca 2010, 20:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
damian07osw, link nie dziala

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 09:21 
Forumowicz

Moje BMW: E39 528i lpg
Kod silnika: M52B28 <- klasyka
Garaż: RIP e46 328i :((
ja zaopatrzylem sie w PHILIPS extreme power i owiem ze rzeczywiscie sa mocniejsze i o jakies 30 % dalej swieca :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1