BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 06:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] znikajacy olej? 320d
PostNapisane: 1 października 2010, 15:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
koledzy mozna jeżdzić bez filtra odmy pare dni czy raczej nie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 października 2010, 16:07 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
gdzie znalazłeś same filtry na allegro? do 2.0d? z tego co widziałem same filtry były ale do M57

PostNapisane: 18 października 2010, 19:00 
Pierwsze kroki

Witam, mam podobny problem w mojej Bestii z 2002 E46 2.0d. Mianowicie z prawej strony, gdzieś wycieka olej. Wymieniłem już gumę (simering) przy rurze łączącej się z turbem. Myślałem, że problem zniknie,ale niestety :(. Dzis po raz kolejny ujrzałem mokro pod spodem. Auto zaczęło głośniej chodzić, czuć spaliny "olejowe" tak jakby brał olej, w korkach czasem widzę w lusterku bocznym, że kopci. Mam fotki, ale nie wiem jak tu je wstawić. Proszę o pomoc

PostNapisane: 18 października 2010, 20:37 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Jeśli w korku auto kopci to niedobrze - co innego przy ostrym depnięciu .

PostNapisane: 18 października 2010, 20:46 
Pierwsze kroki

W korku od czasu do czasu,a przy depnięciu to również, ale chyba każdy diesel tak ma.

PostNapisane: 18 października 2010, 21:25 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320
No mój w korku nie kopci, więc chyba nie każdy. Nawet przy mocnym depnięciu nie jest to duża ilość dymu.

PostNapisane: 19 października 2010, 15:18 
Pierwsze kroki

Spoko, byłem u diagnosty powiedział że olej jest w intercoolerze i prawdopodobnie turbo do regeneracji,albo któryś z węży jest nieszczelny. Możliwe, że może być to też odma. W czwartek jadę do specjalisty od sprężarek i oceni dokładnie co to jest. A powiedzcie czy łatwa jest ewentualna wymiana (wymontowanie) sprężarki i tej odmy?

PostNapisane: 19 października 2010, 15:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
Jeśli nie wiesz, kiedy była odma wymieniana, to i tak to zrób. Lepiej zacząć od prostszych, tańszych a i tak obowiązkowych czynnośći. Sama wymiana odmy - 20/30min :)

PostNapisane: 19 października 2010, 16:03 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47+
Olej w IC zawsze będzie bo jest pchany razem z powietrzem do dolotu, więc nie uważam że to jest przyczyną. Jeżeli by olej wyciekał od strony gorącej to jest to logiczne z dymieniem na biało/błękitno. Nie ubywa Ci płynu chłodniczego ze zbiorniczka?? Pod korkiem oleju nie ma białej "maślanej" mazi?? Nie bierze Ci oleju?? I jaki olej masz zalany??
Ty zapewne masz już plastikowy separator odmy... nie trzeba w nim nic robić! Jest on bezobsługowy. Jeżeli miałbyś filterek gąbkowy lub sznurkowy to wtedy wymiana jak najbardziej wskazana.

PostNapisane: 19 października 2010, 19:04 
Pierwsze kroki

Olej mam mobil 1 5w40, ze zbiorniczka nie ubywa płynu chłodniczego i nie ma białej mazi pod korkiem oleju. Olej mi oczywiście bierze, bo w przeciągu ostatnich 2 m-cy dolałem 1 litr. Więc nie wiem właśnie czy to już mój rocznik ma plastikową odmę czy nie. Jeśli okazałoby się, że w niej nie trzeba nic robić, to za co w takim razie się wziąć?

PostNapisane: 19 października 2010, 22:23 
Forumowicz

Moje BMW: E 46
Kod silnika: M52 B25 TU
Garaż: [URL=http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_][IMG]http://images68.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/394/c2ca9fa668c32045med.jpg[/IMG][/URL]
yoshimura01, Małe sprostowanko, auto dymi na biało/niebiesko jak olej jest przepalony! czyli idzie przez cylindry (nieszczelne uszczelniacze lub pierścienie) a olej pchany na gorącą stronę turbiny nie jest przepalony! bo niby gdzie? w rurze? jest tylko rozgrzany i auto nie kopci na biało/niebiesko w takim przypadku ale za to jest wyczuwalny charakterystyczny smród gorącego oleju z sadzą a z rury wydobywa się "mgła olejowa" , szczególnie dobrze widoczna w ciepłe dni. To tyle chciałem dorzucić z własnych doświadczeń z dieslami.
Pzdr

PostNapisane: 19 października 2010, 22:31 
Forumowicz

schadook to o czym napisałeś to oczywiście prawda :ok: ... ALE! olej wyciekający od strony turbiny jest smażony na gorącym wirniku/ korpusie itd i stąd biało-błękitny dym.

PostNapisane: 19 października 2010, 22:37 
Forumowicz

guzik1978 zobaczymy co powie gość od turbiny. Możesz także sprawdzić sobie kompresję cylindrów i to da Ci pełny pogląd na stan szczelności danego cylindra, czyli wyeliminujesz lub potwierdzisz przyczynę brania oleju.

PostNapisane: 19 października 2010, 23:06 
Forumowicz

Moje BMW: E 46
Kod silnika: M52 B25 TU
Garaż: [URL=http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_][IMG]http://images68.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/394/c2ca9fa668c32045med.jpg[/IMG][/URL]
yoshimura01, dobrze napisałeś, "smażony" a to nie to samo co przepalony w cylindrach (nie ta temperatura), przypal olej na patelni a zobaczysz że dym nie będzie biało/niebieski. Wyciągałem już nie jedną padniętą turbinę z aut które na biało/niebiesko nie kopciły, smród, mgiełka i ginący olej to typowy objaw padającej turbiny a biało/niebieski dym to już raczej stan agonalny ale bardziej pierścieni, uszczelniaczy itd. turbina musiała by już być całkowicie rozsypana żeby dać taki efekt.
Pozdrawiam

PostNapisane: 20 października 2010, 07:03 
Pierwsze kroki

Prawdopodobnie okazało się, iż kopcenie było związane z pęknięciem tłumika końcowego na długości około 10 cm. Stąd smród spalin i nawet jak przycisnąłem pedał gazu to mniejsza była już chmura spalin. Natomiast tak czy siak olej znika i zobaczymy jutro jadę po robocie do speca od turbinek i powie mi o co biega. Nie wyklucza również nieszczelnego przewodu. Ale nie wydaje mi się by tak było. Auto głośniej chodzi i momentami jest słabsze a do tego wyciek oleju :(.

PostNapisane: 20 października 2010, 07:54 
Pierwsze kroki

W sumie pęknięcie rury dochodzącej do tłumika końcowego :). A czy przez samą odmę może również wyciekać olej i to może okazać się przyczyną?

PostNapisane: 20 października 2010, 14:04 
Forumowicz

Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
Podłącze się ja mam taki przypadek, że spaliny są strasznie smierdzące jak wjadę do garażu i odczekam 30sek na zapalonym zanim zgasze to normalnie śmierdzi nie do wytrzymania ostatnio zmieniony olej, filtry, odma nie kopci na biało czy niebiesko ani w korku ani przy depnieciu oleju nie bierze spadków mocy ani innych dolegliwości nie zauważyłem czy to normalne?

PostNapisane: 22 października 2010, 07:12 
Pierwsze kroki

I już po diagnozie u mechanika od turbin. Okazało się, że turbo jest w porządku, tylko z odmy ciągnie olej. A sprawdzenie między innymi wyglądało w ten sposób, iż przy popuszczonym korku od oleju odpaliłem auto i sprawdzaliśmy czy jest duże ciśnienie. Nie było zbyt wielkie - przyczyna stwierdzona odma. W sobotę biorę się do wymiany. Dajcie link, w którym dokładnie opisana jest taka wymiana.

PostNapisane: 22 października 2010, 07:38 
Forumowicz

Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
Dajcie link, w którym dokładnie opisana jest taka wymiana.[/quote]

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... 6b35b84a56
Powodzenia :)

PostNapisane: 22 października 2010, 07:55 
Pierwsze kroki

A jeszcze proszę o informację gdzie w e46 rocznik 2002 2.0d 150 Km znajduje się elektrozawór egr, bo przy okazji chyba go też przeczyszczę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1