BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 23:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] Szyby parują jak wyłącze klimę
PostNapisane: 17 maja 2010, 23:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
To, że odparowuje środek po włączeniu klimy to normalne, bo klima daje suche powietrze i wypiera wilgoć.
To że szyba paruje, bez klimy w deszczowe dni to też normalne, a jak mocno to zależy jak kto to opisuje.
Generalnie na parowanie, oprócz filtra kab., nieszczelnej nagrzewnicy i typowych rzeczy, wpływ dość spory ma też to, czy wsiadamy w mokrej odzieży, mamy wodę na wykładzinkach i pod nimi, poprawnie założoną uszczelkę dookoła wlotu na powietrze pod maską, założoną osłonę filtra kabinowego, poprawnie wklejone wygłuszenia pod tapicerką drzwi ... i wiele innych, na które nie zwracamy uwagi a mają wpływ.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 maja 2010, 17:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
No u mnie akurat parują wszystkie bo z kratek leci ewidentnie "mokre" powietrze. Nie chodzi tu o ciuchy, dywaniki itd. Po prostu w jakiś sposób woda jest siorbana do środka i dmucha z nawiewów. Będę musiał się temu lepiej przyjrzeć. Problem nie polega na tym, że podparuje mi w deszczowe dni przednia szyba tylko, że im większy włącze nawiew tym większe mleko mam na wszystkich 6 szybach :) Dzięki za rady, możemy zamknąć.

PostNapisane: 29 czerwca 2011, 22:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 2000r
Czy doszedl ktos do tego czemu paruje ? Mam identycznie to samo tylko kiedy pada. Mleko. Troche to niebezpieczne bo jak zaparuje to juz nic nie widac. A filtr kabinowy to napewno nie powod bo wymienialem 3 tygodnie temu (weglowy).

PS Wybaczcie za odkurzenie tematu ;)

PostNapisane: 29 czerwca 2011, 23:00 
Forumowicz

Moje BMW: E46/320D
Kod silnika: M47TU
Mam to samo f kabinowy nowy , klima sprawna i nabita , po wyłaczeniu klimy wszystkie szyby parują , po około 5-10min para znika
Moje zdanie parownik sie osusza i ma na to wpływ zmiana temp wewnetrznej

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 01:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Najgorsze jest to że nie bardzo da się coś z tym zrobić ja mam taki sam problem tyle że w e36 i bujam się już z tym nie krótki czas. Hmm może się nie otwierają klapki do obiegu zewnętrznego ? Takie coś ostatnio usłyszałem :]

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 06:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
Koledzy rzućcie okiem na to co kolega Zielo na innym forum pokazał i opisał.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 5&t=133342

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 07:08 
Uzależniony od forum :)

Parownik czy jak tam się nazywa ta nagrzewniczka klimy, podczas pracy jest mokra. To normalne. Jak się wleje lodowatą wodę do reklamówki to ona też z zewnątrz robi się mokra, tak samo metalowe rury z zimną wodą mają tendencję do skraplania się na nich pary wodnej na zewnątrz. Z tego co wiem dzieje się tak jak jest duża różnica temperar - mogłem coś pokręcić ale mniej więcej o to chodzi. Więc może tam być trochę wilgoci, min. dlatego jest filtr kabinowy bo źdźbła traw czy liście by tam gniły - woda + upał jak zostawiasz auto, dlatego robią się grzyby.

Ale może być inny powód - mokro w aucie. Sprawdź wykładziny, dywaniki itp, szczególnie tunelu pod deską - może cieknie nagrzewinca?

Generalnie jak ktoś powiedział, jeżeli masz wilgotny, bez przewiewu garaż to zaleca sie ostatnie 2-3 min dać nawiew na maks bez klimy żeby osuszyć. Akurat w BMW u nas się tak nie dzieje ale Avensis śmierdzi z klimy co kwartał i co kwartał czyszczenie.... coś tam źle pomyśleli.

W E34 nam parowały szyby bo był filrt do wymiany. A może jak filtr był źle założiony to tam gdzieś się trochę wody dostało?

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 21:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 2000r
Dzisiaj leje u nas prawie caly dzien wiec moglem poprobowac. Faktycznie, gdy zapalam auto i dam na max temp i nawiew na szybe para schodzi po niecalej minucie. Potem obnizylem temperature do 20 i tez bylo ok. Jednak wilgoc w klimie lub kanalach powietrznych (w moim przypadku) byla powodem parowania.
Dzieki za wszystkie podpowiedzi :)

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 22:51 
Częsty bywalec

Garaż: było e46 320d <>

jest e92 335 <>
masz wilgoc w aucie i dlatego u mnie przyczyna bylo dostawanie sie wody n a dtylny dywanik poprzez yszczelke drzwi

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 23:35 
Specjalista

Moje BMW: 530 diesel
Kod silnika: M57D30
Garaż: Moje Byłe Sreberko
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=101097

Moja Obecna CZARNA PERŁA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 3#p1477693

Moje obecne GRAYowe e61 SILVER BULLET
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=163310
Panowie... Problem parowania szyb w wilgotne dni jest STARY JAK ŚWIAT !
Jeśli klimatyzacja pomaga - to zazwyczaj wszystko jest ok. Na parowanie szyb w aucie ma wpływ kilka rzeczy. Mogę się założyć, że auto zaczęło Ci parować jak jechałeś z włączoną klimatyzacją, zaczął padać deszcz i klimatyzację wyłączyłeś...
U mnie szyby nie parują, ale powiedzmy 1 raz na 20 przy dużym i gwałtownym deszczu i w momencie wyłączenia klimatyzacji szyby się parują MOMENTALNIE, pomaga właśnie ponowne włączenie klimatyzacji - nie jest to objaw awarii - po prostu życie.
Dodam, że ja u siebie nie mam W OGÓLE filtrów kabinowych (wyjęte) i czasem problem występuje. Jak miałem filtry to problem był sporo większy.

Moja Obecna Czarna Perła

Mój Obecny GRAY Silver Bullet

PostNapisane: 1 lipca 2011, 00:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i
ja mam identycznie, filtr wymieniany kilka tygodni temu i wciaz to samo, najczesciej wtedy kiedy pada w cieple dni, faktycznie moze to byc czasami irytujace

PostNapisane: 1 lipca 2011, 12:58 
Forumowicz

Moje BMW: E32
Kod silnika: M30B35
Ale głupoty niektórzy wygadują.
Filtr kabinowy może zwiększać parowanie w aucie ale jak jest mocno zapchany. Jak jest nieszczelny lub w ogóle jego brak to szyby powinny mniej parować
W każdej instalacji klimatyzacji jest odpływ w najniższym punkcie pod parownikiem. Jak się zapcha to często jest objaw mocnego parowania w aucie. Jedyny sposób na sprawdzenie tego jest wjazd na kanał i włączenie klimy oraz obserwowanie czy kapie woda w okolicach tunelu środkowego. Im bardziej parno na dworze tym efekt bardziej widoczny. W ciągu pół godziny potrafi nakapać pół litra wody. Zdarza się że ten odpływ się zaklei i woda dostaje się do środka auta i dopiero wtedy szyby zaczynają mocno parować. Może być wykładzina mokra. Ta woda gdzieś się musi podziać.

PostNapisane: 15 lipca 2011, 16:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
odswieze troche

problem parowania szyb wystepuje i u mnie...

Wielu posiadaczy e46 pisalo ze u nich po wlaczeniu klimy nigdzie woda pod spodem nie kapie....???u mnie wlasnie tez nie kapie po wlaczeniu klimy....gdzie szukac tego odplywu???mozna go samemu oczyscic???w crafterze woda leje sie jak glupia pod spodem a w mojej e46 nie bylo tego od momentu jak ja nabylem....wiec w czym tkwi tu problem wkoncu z tym parowaniem szyb???wydaje mi sie ze woda powinna w kazdym gdzies na klimie uchodzic....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1