BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 sierpnia 2025, 20:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] Zawieszenie ///M - jaki zamiennik?
PostNapisane: 6 lipca 2010, 09:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328, E90 335i
Kod silnika: M52B28TU, N54
marcin87k napisał(a):
szukaj kolego jeleni gdzie indziej.... za 400 euro można mieć na ebay spokojnie komplet b8 na przód już z wysyłką a nie 1100zł za sztukę..... :zabawa:

Tak się składa, ze za 2300 PLN kupisz w Polsce komplet B8 (czytaj ze zrozumieniem). Ażeby zaspokoić ciekawość:

http://amortyzatorysklep.waw.pl/index.p ... 2&subdir=y

2*623+2*368 = 1982 PLN (plus osłony, górne mocowania) daje ponad 2000 PLN

Pozdrawiam serdecznie Jelenia

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 lipca 2010, 11:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
bikermerida napisał(a):
Jeżeli chodzi o wymianę i zakup amortyzatorów do M-technika, to "beciak" proszę przelej mi te 1100 PLN za sztukę za amor

żeby ktoś czytał ze zrozumieniem to trzeba pisać ze zrozumieniem

to jeszcze skomentuje twój poprzedni post....

bikermerida napisał(a):
Co do M-technika, to faktycznie różnica jest w długości sprężyn przód-tył (-30 lub -40 mm)

hmmm nie wiem jaka jest różnica w długości sprężyn.... to w sumie mało istotne - ważne ile te sprężyny obniżają auto - a na 100% nie jest to żadne 30 lub 40mm

bikermerida napisał(a):
(plus "kolor"-twardośc)

to musisz bardziej rozwinąć, jestem bardzo ciekawy jak zróżnicowane były te twardości zależnie od "koloru"

bikermerida napisał(a):
amory też mają krótszy skok (odpowiedni zakres pracy)

każdy od pierwszego posta to pisze....

bikermerida napisał(a):
Jak słucham takich "rozważań" na tematy "super" zawieszenia za 3000PLN (Ksport czy inne, czego nawet nie jestem w stanie wymówic) to normalnie odpadam

że o czymś nie słyszałeś, czegoś nie umiesz wymówić.... czegoś nie masz w ofercie sklepu - to już twój problem

bikermerida napisał(a):
Inżynierowie z Monachium męczyli się wystarczająco długo,co by wszystkim żyło się lepiej.

acha, w takim razie wszystko trzeba zostawić wszystko oryginalne tak jak z fabryki wyjechało.... to czemu nie sachsy sporty, kolego nie pchaj tam żadnych bilstainów b8 bo to nie będzie tak jak "inżynierowie z Monachium" wymyślili :P

PostNapisane: 6 lipca 2010, 14:50 
Pierwsze kroki

marcin87k napisał(a):
bikermerida napisał(a):
Jeżeli chodzi o wymianę i zakup amortyzatorów do M-technika, to "beciak" proszę przelej mi te 1100 PLN za sztukę za amor

żeby ktoś czytał ze zrozumieniem to trzeba pisać ze zrozumieniem

to jeszcze skomentuje twój poprzedni post....

bikermerida napisał(a):
Co do M-technika, to faktycznie różnica jest w długości sprężyn przód-tył (-30 lub -40 mm)

hmmm nie wiem jaka jest różnica w długości sprężyn.... to w sumie mało istotne - ważne ile te sprężyny obniżają auto - a na 100% nie jest to żadne 30 lub 40mm

Jeżeli masz dokładniejsze dane, to chętnie poczytam.

bikermerida napisał(a):
(plus "kolor"-twardośc)

to musisz bardziej rozwinąć, jestem bardzo ciekawy jak zróżnicowane były te twardości zależnie od "koloru"

Kolory:
biały - najbardziej miękkie
zielony - trochę twardszy
niebieski - twardy

bikermerida napisał(a):
amory też mają krótszy skok (odpowiedni zakres pracy)

każdy od pierwszego posta to pisze....

bikermerida napisał(a):
Jak słucham takich "rozważań" na tematy "super" zawieszenia za 3000PLN (Ksport czy inne, czego nawet nie jestem w stanie wymówic) to normalnie odpadam

że o czymś nie słyszałeś, czegoś nie umiesz wymówić.... czegoś nie masz w ofercie sklepu - to już twój problem

Nie umiem wymówić, bo nie jest to coś, czym będę się podniecał bo ładnie wygląda i ma fajowy napis czy naklejkę.
K-sport nadaje się super na przejażdżki Marszałkowską w Wawie i d odriftu - tutaj możesz mieć zaspawane zawieszenie, bo i tak jeździsz po równym.
Jeżeli natomiast chcesz pojeździć troch po innych drogach i nierównościach, to zawias K-sport będziesz mógł sobie w efekci końcowym zdjąć - bo się rozpadnie.

bikermerida napisał(a):
Inżynierowie z Monachium męczyli się wystarczająco długo,co by wszystkim żyło się lepiej.

acha, w takim razie wszystko trzeba zostawić wszystko oryginalne tak jak z fabryki wyjechało.... to czemu nie sachsy sporty, kolego nie pchaj tam żadnych bilstainów b8 bo to nie będzie tak jak "inżynierowie z Monachium" wymyślili :P

Po pierwsze to Bilstein a nie "bilstain".
Po drugie jak możesz sprawdzić Bilstein robi amortyzatory i zestawy praktycznie do wszystkich marek. Do BMW praktycznie każdy model możesz wyposażyć w amortyzatory.
Jak chcesz sprawdzić B8 w rzeczywistości zapraszam na jazdę próbną.
Jeżeli chcesz wykazać wyższość K-sporta nad seryjnym zawiasem BMW , zapraszam również na rozetę u Wróbla. Sprawdzimy przy okazji stan całego auta i jego skuteczności.

Pozdrawiam

PostNapisane: 6 lipca 2010, 22:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
bikermerida napisał(a):
biały - najbardziej miękkiezielony - trochę twardszyniebieski - twardy

no widzisz i tutaj się mylisz.....

sprężyny kolor miały zawsze czarny, różniły się tylko kolorowymi paskami (oznaczeniem) na nich

a oznaczeń było dużo więcej aniżeli trzy, decydowało wszystko to co wpływało na wagę auta.....

tutaj dla ciekawych co udało się ustalić chłopakom z e46fantacis
http://forum.e46fanatics.com/attachment ... 1163115288

bikermerida napisał(a):
Po drugie jak możesz sprawdzić Bilstein robi amortyzatory i zestawy praktycznie do wszystkich marek. Do BMW praktycznie każdy model możesz wyposażyć w amortyzatory.

Heh, tylko że ja uważam Bilstein za bardzo dobrą firmę. Po prostu twoje stwierdzenie, że jeżeli coś nie jest stosowane seryjnie przez BMW jest "be" wykorzystałem przeciwko tobie.

Żeby nie kłócić się co jest lepsze czy gwint K-sporta czy seryjne m-pakowe springi + bilsteiny b8...... skoro sprzedajesz bilsteiny zaproponuj koledze zestaw Bilstein B14 w atrakcyjnej cenie :)

Będzie i Bilstein i gwint a kolega Beciak na pewno będzie zadowolony :)

PostNapisane: 7 lipca 2010, 06:57 
Pierwsze kroki

Niestety nie sprzedaje Bilsteinow. Kazdy moze kupic sobie sam. Ja tylko podalem sklep w ktorym sam kupilem.
Co do kolorow, to wypisalem kolory paskow, a nie samych sprezyn.

Jezeli chodzi o "ustalenia" sprezyn , ktore podeslales, to tez do konca nie wierzylbym we wszystko. U mnie seryjnie byly z przodu niebieskie, z tylu zielone.

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1