BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 21:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Regulator cisnienia oleju !!
PostNapisane: 15 lutego 2011, 17:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M54
Witam po przerwie, separator wymieniony, zajęło mi to trochę bo prawie tydzień czekałem na nowy separator w serwisie. Stary całkowicie zakitowany szlamem podobnym do musztardy podobnie jak i te wszystkie wężyki dochodzące do niego które wyczyściłem - poskładałem i git. Teraz po odpaleniu nic nie kopci, Na włączonym silniku kiedy odkręce wlew oleju silnik zmienia obroty, niby wszystko ok. Olej wymieniłem na nowy filtr także, filtr i olej czyste nie było w nim wody ani niczego podobnego. Mam z kolei inny problem bo cieknie mi z korka spustowego pod chłodnicą, kupiłem nowy oryginalny korek w serwisie (17zł) zamieniłem i jest jeszcze gorzej, wręcz sie leje kiedy samochód osiągnie na zegarze 90*C. Nie moge uporać się z tymi awariami, jak nie jedno to drugie :( pojezdze troche i dam znać czy owa musztarda znów wróci...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 lutego 2011, 23:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92 335i, Z3 2,8 FL
Kod silnika: N54B30, M52TUB28
Ja równiez jestem po wymianie odmy. Zakupiłem ori za 130 zł. Koszt elementu nieduży, ale dostac się i wymienić to masakra. Wężyki przeczyszczone, na szczeście nic nie pękło podczas wymiany. Filtr oleju i olej ori BMW juz zakupiony bo niedługo wymiana.
Powiem szczeże że nie miałem tam duzo syfu, ale zawsze coś a teraz po wymianie autko jakby żwawsze się zrobiło, ale to moje subiektywne spostrzeżenia.

- E46 328i coupe
- E46 330i FL coupe
Jest:
- E92 335i
- Z3 2,8i FL

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:08 
Pierwsze kroki

Dziś byłem w serwisie BMW i zrobiłem test na obecność spalin w układzie chłodzenia, mechanik odkręcił korek od chłodnicy, założył na nim dziwne szklane naczynko z gumową "gruchą" u góry w którym była specjalna substancja koloru niebieskiego odpalił silnik i ugniatał "gruchę" do powstania bąbelków, płyn nie zmieniał koloru więc stwierdził że uszczelka pod głowicą jest ok, a gdy zdjoł naczynko z chłodnicy i przystawił do rury wydechowej, natychmiast płyn zmienił kolor z niebieskiego na mocno żółty. Uszczelka pod głowicą ok, na kompie nie wykryło błędów a mimo to dalej robi "musztardę" w separatorze i w wężykach z niego wychodzących :( mechanicy w serwisie nie potrafili wytłumaczyć skąd bierze sie owa "musztarda". Nie wiem już co z tym zrobić.... :mur:

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:37 
Pierwsze kroki

dodam tylko że zastanawia mnie fakt że kiedy odkręce korek wlewu oleju silnik nie reaguje na odkręcenie, nie zmienia tonu pracy ani obrotów, wszystko jedno czy korek jest zakręcony czy nie, pracuje tak samo, może to na jakiś związek z "musztardą" ?????

PostNapisane: 23 lutego 2011, 18:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92 335i,m3f80 18r
Kod silnika: N54b30&s55b30
Garaż: N54garage
ja tez wymieniłe ODME na ori w salonie dałem 208zł i ori wezyki od Macieja czescibmw tez cos kolo 200 i robocizna 100 ale juz mi nic nie brzeczy oraz autko mniej pali wiedz polecam :)

PostNapisane: 23 lutego 2011, 19:41 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b22>b25
A brzęczenie miałeś spowodowane odmą?z tego co słyszałem to czasem jest odgłos trąbki ale brzęczenie?możesz sprecyzować?

PostNapisane: 7 kwietnia 2011, 18:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92 335i,m3f80 18r
Kod silnika: N54b30&s55b30
Garaż: N54garage
odgłos trąbki to był :/

PostNapisane: 28 grudnia 2012, 22:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
stary temat ale chodzi o to samo.

mam 330
p
ali 13,5 w cyklu wiekszosc miasta i praca dom

pod korkiem i na bagnecie lekki osad ala musztarda.

zero reakcji na otwarcie korka wlewu oleju...

silnik servisowany w lecie wymienioda odma uszczelka pod pokrywa zaworow wszystkie wezyki podcisnienia oraz odmy paski pompa wody etc etc, siulnik byl wyjety i wszystko sprawdzone,.

w dzien uzywam auta nad ojazd do mpracy 15 min jazdy i potem parking na ok 10h i znow 15 min jazdy potem tu i tam po miescie nie za duzo i dopiero odpalam rano . czy osad musztardowy jest wywolany malymi przebiegami??????

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1