BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 11:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] M57N - Temperatura na maxa i nie odpala. video ,POMOCY
PostNapisane: 24 października 2012, 21:55 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57D30+chip ACS
Nie trzeba wymieniać niczego innego poza ECU. Na forum jest kolega (nick replay20), który przyjmuje ten uszkodzony i stacjonarnie zgrywa odpowiednie dane do nowego. No chyba, że uszkodzeniu uległa sama kość i dane zostały utracone.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 października 2012, 08:16 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
hammet1 napisał(a):
Takie zachowanie sie wskaznika temp przypomina mi zabawe w "chip tunning" i aktualizacje softu. Nie ma to nic wspolnego z czujnikiem temp. Problem polega na tym, ze auto nie chce odpalic, bo komp silnika nie odpowiada, najprawdopodobniej jest uszkodzony. Na poczatej sprobowalbym wgrac soft do sterownika, a jesli to nie pomoze to wymienic na inny. Co za tym idzie musisz wymienic Ecu, LCM, EWS, kluczyki i to chyba wszystko. Chyba, ze kupisz gdzies czystego kompa.

Tak jak kolega wspomniał ,najpierw próba aktualizacji .. lub kodowanie od zera. Jeśli nie przyniesie skutku podmiana kompa ,aktualizacja i synchronizacja z EWS . Sam używany komp ,nie trzeba wymieniać ani lcm ani ews.

PostNapisane: 26 października 2012, 00:55 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Sprawdź przekaźnik przy dde, najlepiej podmień na sprawny. U mnie tak wygląda, ten niebieski na dole, u ciebie może być trochę inaczej. http://img189.imageshack.us/img189/9549/img0383640x480.jpg

PostNapisane: 30 października 2012, 22:02 
Forumowicz

Moje BMW: E 46
Kod silnika: M52 B25 TU
Garaż: [URL=http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_][IMG]http://images68.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/394/c2ca9fa668c32045med.jpg[/IMG][/URL]
Koledzy, podepnę się pod temat, też mam problem ze wskaźnikiem (tak samo jak na filmiku) w compakcie 316ti n42, tyle że u mnie dzieje się to losowo, czasami na zimnym czasami na ciepłym silniku, w czasie jazdy, nieraz nawet zaraz po włączeniu stacyjki, tyle tylko że autko normalnie jeździ, poza tym kilka interfejsów próbowaliśmy i żaden nie połączył się z DME. :mur: Pewnie przyjdzie wymienić ECU. Podobno można zakupić ecu i podmienić tylko kość z oryginalnego i nie trzeba nic kodować, ktoś wie ile w tym prawdy? czy jest ktoś zorientowany jak rozebrać i podmienić kości?

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 18:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46 318d
Kod silnika: M47N
Witam. Mam bmw e 46 318d.Mianowicie po mroźnej nocy rano gdy podszedłem do auta zobaczyłem ze świeca się same wszystkie kontrolki a ponadto wskaźnik temperatrury jest na czerwonym polu. Myślę sobie ale jaja. myślałem ze to wina akumulatora ze za słaby...przy cym nie dziala obrotomierz i wiatrak pracuje non stop przy uruchomieniu silnika.... wyjalem go naladowalem po podlączeniu wszystko pięknie wskaźnik opadł ale po uruchomieniu silnika i 4 minutach pracy wskazowka osiagnela znow czerwone pole... ponad to po probie ponownego uruchomienia auta silnik odpala normalnie lecz nie dzialaja wcale zegary... wszystko czarne... ponaddo caly czas pracuje wiatrak... nie mam pojecia co stalo sie z tym autem... jesli ktoś potrafi pomóc serdecznie dziękuję.

PostNapisane: 16 stycznia 2013, 22:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330dA
Kolego,

Problem Twoj moze miec bardzo banalne podloze...ja mialem podobnie, a mianowicie po przekreceniu zaplonu pojawiala sie "choinka" i temperatura szla na MAX.

Rozwiazanie - koszt 50PLN - wymiana kostki stacyjki i po problemie :ok:

Koszt nie jest wielki, a moze pomoc, u mnie tak sie stalo. Przeprogramowanie kompa, zimne luty zostaw na pozniej, zacznij od kostki stacyjki.

PostNapisane: 17 stycznia 2013, 09:28 
Pierwsze kroki

Ale u mnie po przekreceniu stacyjki nie pali się nic poza kontrolką abs i poduszki... zegary oraz wskaźniki nie dzialaja wcale.... wiatrak caly czas pracuje jak auto zostanie uruchomione.... auto normalnie odpala i jeździ. nadmienie ze nie dzialaja rowniez kierunki...

PostNapisane: 17 stycznia 2013, 09:40 
Przyjaciel forum

U mnie pojawiala sie "choinka" na liczniku i auto tez nie odpalalo...najlepiej zeby nie kupowac bez sensu to podmienic z kims ta kostke...robota na 5min a zawsze cos sie wykluczy...

PostNapisane: 17 stycznia 2013, 09:45 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Malitt napisał(a):
auto normalnie odpala i jeździ. nadmienie ze nie dzialaja rowniez kierunki...

Polewkę mam ... rozmowa dwóch facetów (nie blondynek) :mur:
moby85 napisał(a):
U mnie pojawiala sie "choinka" na liczniku i auto tez nie odpalalo...

Malitt dwie opcje ....licznik -podmiana
..... dde podmiana
Następnie wyciągnięcie wniosków.

PostNapisane: 17 stycznia 2013, 09:53 
Przyjaciel forum

Ach....jakby Moderator doczytal, ze autor postu napisal, ze auto mu nie odpalalo...mi tez normalnie palilo jak za ktoryms przekreceniem kluczyka kontrolki normalnie sie palily...

P.S. Mod moglby oszczedzic sobie chyba takich uszczypliwych docinek, bo nie wypada :zawstydzony:

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 15:51 
Pierwsze kroki

Witam,
Dziś po przekręceniu stacyjki wszystko samo wróciło do normy... Moim zdaniem problem tkwi w kostce licznika, po prostu nie do konca styka... co powoduje utratę Masy...

Posiadaj jeszcze jeden problem ze wskaźnikiem temperatury... a mianowicie:
Auto słabo grzeje a wskaźnik temp. na postoju nagrzewa się do "pionu" ale zajmuje to trochę czasu. Podczas jazdy wskaźnik opada nieco ponad pierwszą kreskę za niebieskim polem i tak się utrzymuje. Nie wiem czy za tym Stoi podgrzewacz cieczy czy też termostat.
Z góry dziękuję za pomoc.

PostNapisane: 3 kwietnia 2013, 23:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320cd 2005
Mam to samo. Jak na razie tylko jak silnik jest zimny. Przekręcam kluczyk i czujnik temperatury idzie na max i auto nie odpala (pompa nie pracuje). Jeszcze raz przekręcam i zaczyna działać. Z temperaturą silnika mam to samo, nie osiąga pionu tylko kawałek przed pierwszą kreską. Termostat wymieniony na nowy. POMOCY? Lub dajcie namiary na kogoś kto się na tym zna - Warszawa.

PostNapisane: 3 kwietnia 2013, 23:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
PIotrg79, Sprawdź zasilanie komputera pod maską ( stojąc przed autem na lewym kielichu + taki ) dokręć. Warto by sprawdzić błędy jakie wyskakują, sądzę, że problem stacyjki w aucie z 2005r nie powinien wystąpić... Ogólnie temperatura na max to wg mnie zawsze problem z komunikacją pomiędzy modułami a najważniejszym - DDE czyli sterującym pracą silnika.

PostNapisane: 4 kwietnia 2013, 12:41 
Pierwsze kroki

Witam u mnie samo się naprawiło. Domniemam że podczas tamtej mroźnej nocy włączając alarm akumulator całkiem siadł i komputer zwariował. Teraz nie mam problemów z wskaźnikiem i temperaturą. A co do pytania o temperaturę to wymieniłem termostat na nowy oryginalny BMW, problem zniknął. osiąga pion bez problemu i trzyma cały czas.(a podobno diesla ciężko dogrzać):D:D:D
Pozdrawiam.

PostNapisane: 2 listopada 2015, 08:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d 204KM
Witam mam podobny problem z moim bmw e46 330d204km tylko stało mi sie to po tym jak zbiorniczek od płynu chłodniczego wyskoczył z zaczepu i przetar sie o kolo pasowe i płyn sie rozlał. Do domu dojechałem zgasilem miałem jakieś 300m. Silnik trochę ostyg i przejechałem do mechanika 500m u niego wyciągnąłem zbiornik i po jakiś hmmm 2 godzinach auto nie chciało odpalić. Temperatury idzie na maxa i tam zostaje świeci sie DSC jak by było wyłączone, kontrolka od oleju szybko mruga 3razy i świeci na czerwono i od ładowania tez świeci. Po podłączeniu kompa brak komunikacji z silnikiem ECU.
Może ktoś wiec co sie stalo?? Czy mogło sie gdzieś zwarcie zrobić od płynu.?

PostNapisane: 2 listopada 2015, 11:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Sprawdz zasilanie i kable od kielicha do ECU. Może przy rozbieraniu odpięli.

PostNapisane: 3 listopada 2015, 22:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d 204KM
Problemy znikły dzisiaj jak sprawdziłem masę która znajduje się przy lewym błotniki przy lampie. Po wyczyszczenie i skręcenie wszystko wróciło do normy.
Dziękuję za odpowiedź deejeys przewody sprawdziłem wcześniej jak juz czytałem ten i inny post w którym o tym pisałem.

PostNapisane: 5 listopada 2015, 07:34 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
ja bym zaczoł od wymiany przekażnika pompy u mnie to przez nirgo było warjactwo na zegarach po wymianie do dziś spokuj

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1