BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [EJ46] JAK TO SERVIS BMW W ANGLII NAPRAWIA AUTA PO WYPADKU
PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 20:00 
Forumowicz

Moje BMW: e46 - 325isport
Kod silnika: M54
no i po dlugich walkach czyli tydzien i kilka warsztatow doszlem do porozumienia z firma ubezpieczeniowa oraz bmw(wyslalem fotki i link do forum ;) do glownej siedziby bmw w uk)naprawiaja juz od poniedzialku i w piatek mam miec sprawne auto po sporych wymianach lacznie z przekladnia kierownicza.zobaczymy jak im pojdzie,nadmienie ze stwierdzili :\
auto porusza sie jak na 9 latka przystalo...nie przeszkadzalo im ze przednie kolo chodzilo w przod i tyl(dla mnie i 7 innych warsztatow tuleja uwalona no ale nie dla nich...),bicie na kierownicy ,auto przy hamowaniu ostrym zjezdzalo na lewo(strona lewa uderzona byla) no i myszkowanie po ulicy,ale spoko jak na 9 lat to dobrze jezdzi. :mur: :cisza: :zabawa: :rotfl: nerwow mnie to kosztowalo bo warsztaty chcialy naprawic ale nie mogly bo musialem powiedziec ze mam gwarancje bmw i odmawiali nawet pisma ze uszkodzona jest tuleja i ze powinni wymienic troszke innych czesci bo tuleja sie uszkodzila po jakis 50km przejechanych wiec cos nie tak.no i wpadlem na sposob jak wyrwac papier stwierdzajacy uszkodzenie :hurra: fakt ze mot(polski przeglad)mialem miec za 3 miesiace ale to byl jedyny sposob gdzie facet jak zauwazy to wpisze na papier i udalo sie .mam na papierku ze tuleja wymaga uwagi ze wzgledu na zbyt mocne zurzycie(nowa orginalna tuleja po 50km).jutro ide odebrac autko wiec zobaczymy jak to bedzie a pod spodem skan po angielsku tej wspanialej opini z bmw o 9 letnim aucie...
Obrazek

ObrazekObrazekObrazek

BMW E46 325i SPORT

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 09:57 
Forumowicz

Moje BMW: ///M5 e39 FL
Kod silnika: S62B50
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=90722
Cytuj:
...as we would wxpect at the time of the test for a vehicle of this age and milage

ten tekst mnie rozbroil poprostu
kierownica moze sie zacinac i ciezko chodzic w 9 letnim aucie hehe
serwis bmw... jak mam tam isc i tylko czesci kupic to mi sie slabo robi, straszne chamki tam pracuja i to stwierdzam po wizutach u paru dilerow w uk

Mam nadzieje ze uda Ci sie sprawe dociagnac do konca i wywalczyc pozadna naprawe

pozdrawiam

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 10:05 
Forumowicz

na ta chwile czekam dalej czyli do wtorku,zadzwonili ze opona dopiero przyszla i ze felge jeszcze robia i we wtorek dopiero na maszyne wstawia auto i traking zrobia,ale wiem juz ze wymienili przekladnie wiecej zobacze na fakturze,zastanawiam sie co zrobia z tuleja :mur: :zabawa: :mur: ,szczerze to nigdy wiecej do servisu nie pojade na naprawy ,wczoraj pytam goscia ile servis z wymiana oleju a ten mowi 150 funtow ale lepiej niech pan sam sobie to zrobi ... :wsciekly: :super: :szok:

ObrazekObrazekObrazek

BMW E46 325i SPORT

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 10:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
U nich to można robić coroczne przeglądy bo pewnie puszczają każde auto, jak w 9 latku może się kierownica zacinać <lol2> ehhh szkoda słów...

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 11:00 
Forumowicz

no wlasnie to nie jest tak,bo jak pojedziesz na przeglad to sprawdzaja pasy,wycieraczki,swiatla jakie masz kolory zarowek rdzy czy za duzo nie ma...ale opony mozesz miec cztery inne i to jest bezpieczne...szczegolnie gdy jezdzisz w kraju gdzie wiecznie pada i jest sporo szans na to ze kazde kolo inaczej odprowadza wode a reszte sami sobie dopowiedzmy jaki ma to skutek przy duzych predkosciach,przegladu nie przejdziesz jak masz zarowke ktora daje lekko niebieska barwe prawie nie widoczna lub zarowka kierunku jest za "malo"pomaranczowa :dobani: :mur: :rozpacz:

ObrazekObrazekObrazek

BMW E46 325i SPORT

PostNapisane: 29 sierpnia 2010, 08:21 
Zacna persona forum

siem - odnosnie opon to juz dawno slyszalem ze mozna miec rozne- w Niemczech tez -teoretycznie - a w praktyce gliny sie przyczepiaja -pzdr

PostNapisane: 29 sierpnia 2010, 09:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
W głowie mi się to nie mieści.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 29 sierpnia 2010, 09:34 
Forumowicz

az sie nie moge doczekac kiedy odbiore bawareczke i sprawdze co wymienili i ponaprawiali w niej :super: , znajac mnie i zycie bede sie doszukiwal bledow takich jak ostatnio ze zamkneli mi komin powietrza dla chlodzenia oleju bo nikomu sie nie chcialo sprawdzic jaki plastik ma isc otwarty czy zamkniety w zderzaku ;) , jak pomaluja maske i felge jak naprawia,odrazu po odebraniu do warsztatu na kanal i popatrzec co tam wygrzebali :zdegustowany:

ObrazekObrazekObrazek

BMW E46 325i SPORT

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 17:17 
Forumowicz

no i zadzwonili zebym odebral autko...pojechalem autko umyte i gotowe do testu,ale mnie podkusilo zeby sprawdzic ruch lewego(uderzonego kola) i co sie okazalo...tuleja wogole nie wymieniona i podejrzewam ze nikt nawet nie zajrzal tam , ale przekladnia kierownicy nowa.tak sie ucieszylem ze az wku...no i dalem im godzine na wymiane ale zadzwonili za pol godziny i niestety ale nie maja na stanie tulei i musze poczekac az ja sprowadza...nic dodac nic ujac PRAWDZIWY ANGIELSKI BURDEL I NIECHLUJSTWO-jak nie napiszesz co gdzie i jak to nie naprawia a i nawet musisz pokazac bo nie zobacza.Jutro ide do szefa warsztatu i koniec z zabawa bo to nie moze tak trwac bez konca.pozdrawiam szczesliwych wlascicieli BMW :zdegustowany: mimo tych klopotow i tak nie zrezygnuje z marki ktora daje wiele i nic nie moze ze dla niej pracuja takie skur...

ObrazekObrazekObrazek

BMW E46 325i SPORT

PostNapisane: 9 września 2010, 12:07 
Forumowicz

no i walka trwa nadal bez rezultatu i szans na poprawe.
A TERAZ MI POWIEDZCIE MOZE BO WIDZE JAKIS FACHOWCOW Z PORADA TU. ZAUWAZYLEM ZE PO POWROCIE Z WARSZTATU PRAWE MOCOWANIE AMORTYZATORA JEST W INNYM MIEJSCU NIZ BYLO PRZED STRZALEM.CO TO ZNACZY ? JEST PRZESUNIETE O JAKIES 0.5 CM .PRZY OKAZJI JADAC 120 KM/H SA WIBRACJE KIEROWNICY A TAK TO CALY CZAS ODCZOWAM STUKI NA PRZODZIE.POZDRAWIAM WAS KOLEDZY I NIE ZYCZE NAPRAW NA KOSZT UBEZPIECZALNI W ANGLII BO TU UBEZPIECZYCIEL MOWI CO WARSZTAT MOZE WYMIENIC A CO NIE... :mur:
wrocilem z servisu BMW wlasnie i dowiedzialem sie ze nastapila zmiana geometrii i dlatego jest to tak przesuniete.czy to jest cos normalnego ze zmienila sie geometria w taki sposob i na ile bezpieczne.tuleje lewa wachacza wymieniali kilka razy juz mi w ciagu miesiaca i po przejechaniu kilku kilometrow problem wraca,tylko teraz powiedziano mi ze wachacz moze latac z tuleja bo tam jest olej w srodku ,no ale przeciez nie powinno byc moim zdaniem ruchu kola w przod i tyl nawet o 5 mm po to sa wlasnie swoznie koncowki i tuleje ... moze sie myle wiec naprawcie moj tok rozumowania .po za tym czy wymieniajac lewy wachacz nie trzeba tez odrazu i prawego wymienic ?przeciez to moga byc dwie rozne firmy i dwa rozne zachowania sie elementow , tak samo jak tuleje ,jedna jest orginal a druga z gumy bez oleju i juz ma inna twardosc i inaczej sie zachowa niz ta z olejem . pzdr jerzy

ObrazekObrazekObrazek

BMW E46 325i SPORT

PostNapisane: 9 września 2010, 18:23 
Forumowicz

przy tym temacie potrzebuje pomocy fachowej.prosze o spojrzenie na foto i film oraz komentarz ale fachowy komentarz prosze.taki komentarz pewny,potrzebuje informacji jak juz pisalem o przesunieciu amortyzatora i pokazalem jak wyglada mocowanie tego z lewej strony(angielski pasazer a polski kierowca) i tego z prawej strony.
filmik
Obrazek

no i zdjecia

tu bez zmian nic nie przesuniete

Obrazek

a tu drugie mocowanie pokazuje przesuniecie na srubach i otwor w ktorym powinien byc chyba nit...

Obrazek

a tu wymiary przesuniecia
od 5mm do 7 mm no i jak widac amortyzator nie jest wcale na srodku kielicha

Obrazek

ObrazekObrazekObrazek

BMW E46 325i SPORT

PostNapisane: 9 września 2010, 19:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Moim zdaniem drut nie z tej ziemi :wstyd:
Wyglada na to, ze rozpilowali Ci otwory mocujace amortyzator
Tam nie ma zadnej regulacji, tam sa normalne okragle otwory a nie tak jak u Ciebie fasolki

PostNapisane: 9 września 2010, 20:05 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Ta tuleja na filmiku nawet nowa będzie się poddawać troche jest to tuleja metalowo gumowa a guma ma to do siebie że się podda, jak dla mnie pracuje normalnie tylko nie wiem skąd to pukanie.
y124pmr napisał(a):
a tu drugie mocowanie pokazuje przesuniecie na srubach i otwor w ktorym powinien byc chyba nit...

Tam powinien wystawać taki cycek, który jest od pozycjonowania poduszki z łożyskiem o ile się nie myle, a co do tych nitów to ja na kielichach nie mam nic takiego.

PostNapisane: 9 września 2010, 20:13 
Forumowicz

Rychu19 napisał(a):
Ta tuleja na filmiku nawet nowa będzie się poddawać troche jest to tuleja metalowo gumowa a guma ma to do siebie że się podda, jak dla mnie pracuje normalnie tylko nie wiem skąd to pukanie.
y124pmr napisał(a):

Tam powinien wystawać taki cycek, który jest od pozycjonowania poduszki z łożyskiem o ile się nie myle, a co do tych nitów to ja na kielichach nie mam nic takiego.

to pukanie to na podnosniku jest a nit to wlasnie o ten cycek mi chodzilo,jak odkrecilem ta srube jedna od amorka to te otwory nie sa rozpilowane tylko jak by fabrycznie zrobione , nie wiem juz sam.

ObrazekObrazekObrazek

BMW E46 325i SPORT

PostNapisane: 9 września 2010, 20:29 
Forumowicz

y124pmr napisał(a):
fabrycznie zrobione

są fabryczne nikt ich Ci nie rozpiłowywał
Jak dostałeś strzała w koło to na bank odczuła to maglownica, którą już wymienili.
A drążki kierownicze i wachacz wymieniali? Sprawdzili czy amortyzator jest prosty? Cała geometrie zawieszenia trzeba sprawdzić bo kąt pochylenia koła może być inny.
Z tego co piszesz to partacze ci angole.
Mój Ojciec ma Merca z 1991 i kierownica lekko się kręci i elegancko równo się prowadzi a takie teksty że jak na 9-letnie auto to i tak nieźle się prowadzi to niech się z tower bridge do tamizy rzucą barany jedne :cenzura: .
W sobotę wyślę Ci jak u mnie wygląda kielich od góry bo nie mam akurat buni pod ręką, kobita mi zabrała :( chwilowo.

PostNapisane: 9 września 2010, 20:36 
Forumowicz

wymienili drazki,koncowki,maglownice,blotnik,zderzak,halogen no i oslony plastikowe,nie wymienili amortyzatorow co moim zdanie jako pierwsze powinni zrobic.partacze to malo powiedziane ale jak juz pisalem servis nie decyduje co wymienia tylko expert z ubezpieczalni ktory nawet nie widzial auta przy swojej decyzji :mur: .dzieki za fasolki ;) bo juz sie obawialem walka jakiegos. a co powiesz o tym cycku ustalajacym ze juz go nie ma tam po geometri w servisie BMW ?

ObrazekObrazekObrazek

BMW E46 325i SPORT

PostNapisane: 9 września 2010, 20:43 
Forumowicz

y124pmr napisał(a):
a co powiesz o tym cycku ustalajacym ze juz go nie ma tam po geometri w servisie BMW

może go urwało podczas uderzenia i założyli bez albo im przeszkadzał w jakotakim ustawieniu geometrii i się go pozbyli.
Ja bym sprawdził jeszcze czy amor jest prosty i wachacz, no i felga czy prosta.

PostNapisane: 10 września 2010, 15:33 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
Normalnie w poduszce jest ten kołek ale aby ustawić kąty pochylenia dopuszczalne jest jego usunięcie, przewiduje to nawet TIS. Tyle, że u Ciebie to wygląda na szukanie sposobu na zrobienie geometrii bo pewnie auto robiło cztery ślady. Albo to co wymienili po jednej stronie nie odpowiada temu po drugiej i musieli sobie jakoś to wyrównać. Skoro udrzenie poszło na koło bardzo możliwe, że krzywy jest amortyzator albo nawet całe mocowanie z piastą.

PostNapisane: 10 września 2010, 16:01 
Uzależniony od forum :)

Ja pier.... i ktoś jeszcze narzeka na niecywilizowany kraj jakim jest Polska?

PostNapisane: 16 września 2010, 13:04 
Forumowicz

a teraz prosze o interpretacje geometri z i o wyjasnienia co jest co bo nie lapie tego wogole .pierwsze to expertyza po zakonczeniu napraw w innym warsztacie niz bmw . drugie to geometria z bmw i trzecie to korekta jakas miedzy pierwszym a drugim.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazekObrazek

BMW E46 325i SPORT

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1