BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 16 czerwca 2025, 01:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] nie jedzie przy 2rpm na 4. i 5. biegu
PostNapisane: 21 listopada 2010, 15:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 530 d
Kod silnika: e 39
A co to dwumas? mi tez czasem drga auto , zwlaszcza jak jest zimne !Potem juz nie!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 listopada 2010, 16:03 
Pierwsze kroki

Dwumasa ma właśnie pochłaniać drgania, jak go buja na zimnym silniku a potem ustaje, czy buja go przy gaszeniu to znaczy że się sypie.

PostNapisane: 21 listopada 2010, 18:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
emerson3 napisał(a):
Panowie jeszcze takie pytanie, szukam czegoś na allegro i tak jest napisane w aukcjii

ZESTAW DO ZMIANY KOŁA DWUMASOWEGO
NA WERSJĘ ZE SZTYWNYM KOŁEM

- SZTYWNE KOŁO ZAMACHOWE
ZASTĘPUJĄCE KOŁO DWUMASOWE
- TARCZA SPRZĘGŁA
- DOCISK SPRZĘGŁA

Czym się różni sztywne koło od tego które ma zastąpić? Czy w moim samochodzie jest sztywne koło?

http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeg ... 88401.html

Kolego daj sobie spokój z tym wynalazkiem, chyba że chcesz wymieniać zamiast tego koła, uszczelnienia na wale i skrzyni i łożyskowania, dwumasa została skonstruowana po to by niwelować drgania silnika. Więc lepiej nie eksperymyntyj ze swoim autkiem. Pozdro Mario.

PostNapisane: 21 listopada 2010, 19:18 
Pierwsze kroki

Czyli co, nie bawić się w to, bo spora różnica w cenie taki zestaw można kupić za około 1500 zł.

http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeg ... 66306.html
Znalazłem jeszcze coś takiego ale kurcze trochę się boje...

PostNapisane: 21 listopada 2010, 19:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
Ja wczoraj zdemontowałem Skrzynię w celu wymiany koła dwumasowego a mam najechane 230 tys. km i moje sprzęgło lepiej wygladało niż te na tej aukcji która niby jest w stanie idealnym, docisk wyglada całkiem dobrze ale najważniejsze jak wygląda koło dwumasowe, ja osobiście nie eksperymentuje, kupuje jutro nowe koło dwumasowe i wymieniam, ja też sporo nad tym myślałem czy kupić używkę czy regeneracja, ale doszedłem do wniosku że mam zamiar pojeździć autem dłużej, a poza tym przy sprzedaży możesz potencjalnemu klientowi pokazać fakturę że koło wymieniłeś i to napewno będzie na plus przy sprzedaży, a z drugiej strony założysz używkę i za chwilę ci się rozsypie, jeśli masz możliwość sprawdzenia stanu tego kompletu z allegro, to możesz podjechać i sprawdzić luzy na kole dwumasowym, jeśli nie masz takiej możliwości to lepiej daj sobie spokój z tym. Ja w sumie zaoszczędzę 500 zeta za wymianę dwumasy bo robię sobie sam i mam odpwiedni sprzęt i lubię robić przy swoim autku, jak to się mówi nie ma to jak sobie samemu zrobisz, wtedy wiesz co masz.

PostNapisane: 21 listopada 2010, 21:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
a jakie sa jeszcze objawy kończącego się sprzęgła? i jakie są konsekwencje jezdzenia na takim ledwo żyjącym?
obecnie niejestem niestety w stanie wylożyć 2 tys na wymiane.... :( :(
jednak te drgania niemam zawsze ale czasami na zimnym silniku, przy gaszeniu niezatrzęsie budą tylko silnikiem, ale widziałem juz w paru takich samych modelach i również tak samo maja podczas gaszenia...

tak samo niekiedy turbo niewłączy sie a niekiedy włączy :(

a byłem pewien że znowu przepływka padła i może jakies lluzy czy dziury w wydechu :(:(:(

PostNapisane: 21 listopada 2010, 21:39 
Pierwsze kroki

Tomek-E46, nie wiem zaciągnij ręczny wrzuć 3 i daj ostro gazu jak zdechnie to znaczy że sprzęgło jest ok.

Dobra ostatnie pytanie (jest już takie na forum wiem :) ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi )

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia co do jednomasowego koła, bo trochę poczytałem i opinie są niby spoko, podobno szybciej się wkręca, tylko moga być większe drgania. Ma ktoś może zainstalowane takie ustrojstwo?

PostNapisane: 22 listopada 2010, 10:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
no zrobiłem tak jak mówiłeś kolego i zdechło :) czyli sprzęglo odpada chyba, biegi leciutko wchodza ale bierze wysoko, niewiem juz sam bo się nieznam :(

PostNapisane: 22 listopada 2010, 12:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW Z3 '99
Kod silnika: M52TU B20
Koło zamachowe dwumasowe pochłania drgania, zamiast sprężyn których nie ma w tarczy sprzęgłowej. W zestawie który pokazałeś tarcza sprzęgłowa jest wyposażona w spręzyny które będą tłumić drgania zamiast koła zamachowego. To jest rozwiązanie starsze niż dwumasa.
Ja mam m52tu benzyna i też mam dwumasę i tarczę bez sprężyn. Przedwczoraj montowałem starą dwumasę i nowe sprzęgło.

PostNapisane: 23 listopada 2010, 16:32 
Pierwsze kroki

Witam umówiłem się już na robotę (sprzęgło + koło)

Na 90% wybór padnie na koło sztywne jednomasowe. Kwestia ustalenia szczegółów, jak będzie po wszystkim napiszę relacje co i jak.
Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi więc sam ją napiszę :). Mam nadzieje że będzie wszystko ok...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1