BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 00:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E 60] problemy przy przekladce z anglika
PostNapisane: 22 listopada 2010, 18:11 
Forumowicz

Moje BMW: E 34 525
Kod silnika: M20B25
Cytuj:
Angol czy nie angol nie ma znaczenia jak ktos to dobrze zrobi jak zrobi zle to potem ciagle problemy z elektronika

dokladnie kolego,zakladow do przekladek jest duzo ale nie liczni wiedza co i jak zrobic by bylo ok

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 listopada 2010, 20:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 535d+
Kod silnika: M57TU TOP
barnaba, ja Ciebie w pełni rozumiem i popieram, ale nie każdy musi podzielać Twój punkt widzenia. Dla niektórych współczynnik szpan/cena jest daleko ważniejszy niż życie swoje, rodziny i innych użytkowników dróg. E60 bardziej będzie kłuć po oczach sąsiadów i nastolatki przed dyskoteką niż "stare" E39. A że frankenstein po przekładce albo zespawany z ćwiartek? Tego przecież nie widać.

Tak jak kolega jabol zauważył - nawet nie wiesz ile takich złomów po naszych drogach jeździ. I nie musisz, wystarczy spojrzeć na statystyki liczby zgonów na liczbę wypadków, w której jesteśmy w ścisłej czołówce w Europie.

PostNapisane: 22 listopada 2010, 20:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
można takie złomy rejestrować?

PostNapisane: 23 listopada 2010, 05:05 
Forumowicz

Cytuj:
współczynnik szpan/cena jest daleko ważniejszy niż życie swoje, rodziny i innych użytkowników dróg

na temat bezpieczeństwa już się wypowiadałem i nie piszcie bzdur jeśli nie macie pojecia nwet co i jak sie wymienia.

po pierwsze nie naruszasz geometrii auta w żaden sposób co przy jakiej kol wiek kolizji robisz.rozumiem ze jak ci kolo wjedzie w tył i trochę tam pognie to auto wyrzucasz na złom? no chyba ze stać cie na taki luksus żeby np 50k w sieci poszło

po drugie wiązkę elektryczna układa się nawet cala nowa-w taki sam sposób jak w zakładzie produkującym auta.i nie mów mi ze tam sie znają bo tam tez pracują ludzie po dwóch dniach szkolenia stanowiskowego i składają te twoje e39

po trzecie jesli jest cos nie tak i jakas czesc po drodze zostanie zauważona ze jet uszkodzona jest wymieniana na nowa:)
a takie bzdury piszą ludzie którzy wola kupić niemca składanego w Polsce z trzech innych i nawet o tym nie wiedza :):)i wtedy jest dobrze bo mam EUROPE!!!!

PostNapisane: 23 listopada 2010, 09:04 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
ach ta zazdrość, dlaczego ktoś ma taniej niż ja..... /tu zanacze ża sam mam NIEMCA nie ANGOLA, a bynajmniej tak mi się zdaje ;) /
rozumiem że Ci wszyscy o negatywnym poglądzie na powyższy temat - poprostu nie naprawiają swoich aut tylko zmieniają wszystko na nowe /np. przebicie w oponie to kupno nowej opony, bo jej naprawa to dopiero zagrożenie, taaaaa... już widze jak wymieniają na nowe i wiele innych takich przykładów naprawdę wpływających na bezpieczeństwo/
a dla tych co obawiają się o swoje życie i zdrowie statystyka policyjna:
Główne przyczyny wypadków spowodowanych przez kierujących pojazdami pozostają od wielu lat niezmienne. Są to:
niedostosowanie prędkości do warunków ruchu - 11 840 wypadków, 1 638 zabitych, 17 169 rannych
nie ustąpienie pierwszeństwa przejazdu - 9 533 W, 524 Z, 13 205 R
nieprawidłowe zachowanie wobec pieszych - 5 398 W, 344 Z, 5 350 R
nieprawidłowe wyprzedzanie - 2 605 W, 363 Z, 3 776 R
ponadto z analiz wynika że około 30% wypadków śmiertelnych powodują nietrzeźwi kierowcy.
... co prawda nie ma statystyk ile z tych aut to byłe angole, ale śmiało można wnioskować że to winny jest CZŁOWIEK a nie maszyna!!!!
Więc proszę popierać swoje negatywne wypowiedzi sensownymi argumentami.
Można jedynie współczuć tym którzy zakupią ŹLE /a nie każde jest takie/ zrobione auto i umoczą kasę.... /bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o PIENIĄDZE/.

ps. no pisze nie na temat tak jak wszyscy w tym temacie, lepiej zamknąć temat bo każdy ma swoje zdanie a nikt nie pomaga autorowi...

Ostatnio edytowano 23 listopada 2010, 14:41 przez przemekwww, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 listopada 2010, 10:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
przemekwww, dobra, ale w tej chwili piszesz totalnie nie w temacie. No dobra, wypadek był wina kierowcy a jaka jest rola AUTA? Ma chronić. Auto z źle wstawioną ścianą grodziową, może spowodować naprawdę dużo większe niebezpieczeństwo, i myślę, że o to chodzi. Nikt nie mówi że to angliki powodują wypadki, rozumiesz?

Ja osobiście nie kupił bym anglika, i tyle. Śmieszne teorie na temat całych aut z zagranicy można sobie w buty wsadzić, auto jak je polak kupuje to musi być z nim coś nie tak, bo wtedy dopiero jest dobra cena , nie zawsze auto musi być bite, bo może być również po zalaniu, po spaleniu, silnik rozwalony albo coś - czyli dla polaka - igła bezwypadkowa. Tak jak te przebiegi passatów kombi po 150 przez np. 8 lat u niemca, KPINA!!!! Tam kombi pracuje na siebie!!! Albo bmw m3 od pana z rocznika 1925, tak oczywiście kupił je i czekał na polaka, bo przyjedzie i sprzeda mu je za prawie darmo. Niemcy, Belgia, Austria - tak tam auta są ok, bo 90% tam nie naprawiają aut po dzwonie, autka zadbane i w ogole. Francja, Włochy - kpina nie samochody, po dachowaniu robią już tam je, praktycznie każdy francuz który jest sprowadzony do Polski był malowany kilka razy, włoch to samo. Kiedyś oglądałem kilka a3 i a4 z Francji bo kolega chciał kupić - Rozmowa tel - pan nie wie czy coś bylo robione kiedyś , po dojechaniu na miejsce - zakład blacharsko-lakierniczy, 10 aut na placu - audi - szrot, zacieki na dachu, szpachla na !!! KAŻDYM ELEMENCIE !!! Auto miało uszkodzony tylko błotnik i lampę, cena dobra - tylko niestety pan NIE WIEDZIAŁ , że auto było kiedyś robione, będąc lakiernikiem.

Auta z zagranicy można po prostu podzielić na lekko uszkodzone , i rozje****. Oglądałem wiele aut w Polsce, i nikt mi nie powie, że jest inaczej. Zresztą byłem za granicą, i wiem co rodacy ściągają.

PostNapisane: 23 listopada 2010, 12:07 
Uzależniony od forum :)

Uwielbiam jak laicy motoryzacyjni wypowiadają się negatywnie o przekładkach. Poza problemami elektrycznymi i trzeszczeniem co nie jest problemem bezpieczeństwa przekładaka jest znacznie bezpieczniejsza niż głupia wymiana wahaczy i maglownicy. Ale oczywiście dla laika słowo przekładka i ściana grodziowa to diabeł. Jak się ktoś nie zna na samochodach to może lepiej się niech nie wypowiada.

PostNapisane: 23 listopada 2010, 14:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
KotSylwester, każdy ma swoje zdanie. Ja miałem w zyciu takiego dzwona , że uratowała mnie ta twoja ściana-diabeł czyt. grodziowa, bo zatrzymała słup. Widziałem akcje ze skręcają ściany na pare śrubek, troche po smarkają spawarką, i jestem pewny, że jest to duże osłabienie auta, nie mniej jednak masz po części rację. Każda ingerencja w samochód przez "mechanika" który nie ma pojęcia , jest niebezpieczna.

PostNapisane: 23 listopada 2010, 14:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
deejeys Nie wziąłeś pod uwagę tego że w wielu modelach nie trzeba naruszać ściany grodziowej bo jest przystosowana na obydwie strony ale wy jesteście mądrzejsi i zaraz znajdziecie sobie następne argumenty.

PostNapisane: 23 listopada 2010, 15:01 
Forumowicz

Cytuj:
Widziałem akcje ze skręcają ściany na pare śrubek,

to wyobraz sobie kolego ze vw passat b6!!!!!!!! czyli autko nowe i podobno bezpieczne, jak i np skoda octavia 2 i wiele innych z tej grupy ma sciane grodziwa właśnie skrecana i nawet nie ma spawow!!!!!!!!! trzyma sie to na podajze 8 srubach!!!!!!!!!!!! wiec nie pisz bzdur!!!!!!!!!!naprawde nie wiem po co ten temat zalozylem skoro kazdy madry a nikt nie wie na czym to polega. elektryke kupujesz w zestawie do przekladki wiec masz zalozona cala nawet jesli tego chcesz.

zasada jest taka-ty placisz to wymagasz-a skoro kogos nie stac na przelozenie lusterek bo po co a pozniej nie zauwazy auta z tylu i spowoduje tym zagrozenie na drodze to winny jest wlasciciel a nie ten kto przeklada.

skoro i tak nic sie dowiedziec nie mozna na ten temat to moze usunac go wogole bo bez sensu sie dyskusja tworzy z ludzmi ktorzy nawet nie wiedza co maja pod dywanami w aucie:)

dziekuje,milego dnia dla wszystkich

PostNapisane: 23 listopada 2010, 19:30 

jabol80, niestety na forum każdy jest specjalistą od wszystkiego.

PostNapisane: 23 listopada 2010, 23:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 535d+
Kod silnika: M57TU TOP
jabol80, napisałeś o Passatach z uniwersalną ścianą grodziową, ale to nie dotyczy E60 - tam są różne w LHD i RHD. Czy jeśli Twój mechanik (jak sam zaznaczyłeś nie mający doświadczenia w BMW) będzie przy niej grzebał, to w razie wypadku zapewni Ci ona takie samo bezpieczeństwo jak fabryczna?

Przekładka to kwestia ekonomii. Nie dziw się, że są na temat tych aut takie a nie inne opinie, bo w Polsce robi się je oszczędzając na czym tylko się da. Zrobienie tego porządnie, szczególnie jeśli mowa o aucie w dobrym stanie i marce, do której części są drogie, jest ledwo lub wcale opłacalne (chyba że umiesz i robisz to sam, albo masz zaufanego mechanika za pół ceny). Szczególnie po uwzględnieniu zmagania się z późniejszymi usterkami i ryzyka, że w końcu trafisz na nadgorliwego gościa na przeglądzie. Że o utracie wartości przy odsprzedaży - o ile nie oszukasz kupującego - nie wspomnę.

Ale z tego co pisałeś, to Ty się już zdecydowałeś i auto stoi już w garażu. Pozostaje mi życzyć Ci powodzenia i szerokiej drogi.

PostNapisane: 24 listopada 2010, 04:59 
Forumowicz

Cytuj:
jabol80, napisałeś o Passatach z uniwersalną ścianą grodziową,

ściana nie jest uniwersalna i trzeba ja wymieniać. wykręca się jedna i wstawia druga( tak jak amorki czy jaka kol wiek inna cześć. w bmw jest nitowana i zgrzewana punktowo co tez nie jest problemem.a porównać można wymianę ściany do wymiany np progów.wtedy jakoś nikt nie plącze. słyszałem że w którymś modelu bmw (i tylko w bmw ) ściany są dostosowane do obu wersji i tylko zaślepione otwory maja ale nie wiem czy to prawda.bo w E 60 niestety są inne

PostNapisane: 24 listopada 2010, 09:19 
Człowiek pyta o pomoc przy przekładce, a większość pisze, że to druciarstwo.. czy on sformułował pytanie w stylu:
"czy przekładka E60 z anglika to druciarstwo?"
NIE, więc trzymacie się tematu.

PostNapisane: 24 listopada 2010, 09:40 
Lokalny Ekscentryk

Moje BMW: ????
Kod silnika: ????
Garaż: Brak :(
Jest:
ProCeed

Było:
E36 325td
E36 318is Coupe
E39 530d Touring: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82514
E46 318i: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132544
E90 320d: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=159224
E87 120d
E60 535d
rybik napisał(a):
Człowiek pyta o pomoc przy przekładce, a większość pisze, że to druciarstwo.. czy on sformułował pytanie w stylu:
"czy przekładka E60 z anglika to druciarstwo?"
NIE, więc trzymacie się tematu.

O tym samym sobie pomyślałem....

Jeżeli przekładka zrobiona jest na prawdę fachowo to moim zdaniem nie powinno skreślać się takiego auta, wszystko zależy jak została wykonana. :) Podejrzewam że połowa która tak negatywnie o przekładce się wypowiada, kupuje okazyjnie auto z Niemiec, Belgii czy Holandii, często po konkretnym strzale (w większości nieświadomie), ale jest to europejczyk....

PostNapisane: 24 listopada 2010, 10:15 

Dokładnie, czym się różni wymiana grodzi od wymiany progóe czy tylnego błotnika? Ledwo kilka dni minęło od podniety zrobienia ze zwykłej E30, budy M E30 i nie było akcji jak tutaj. :rotfl: W sprawie wymiany gordzi musi być super profi warsztat, ale połowę zawieszenia dajecie do zrobienia panu Kaziowi... Gdzie tu sens i logika?

PostNapisane: 24 listopada 2010, 16:09 
Forumowicz

Moje BMW: e90 LCI
Kod silnika: N47D20C
Wtrącę małe OT nie jest to reklama nie mam nic wspólnego z firmą ale autem które byłoby przerobione w tym zakładzie mógłbym poruszać się bez większych obaw jesli masz wszystkie graty to może warto się z nimi dogadać http://allegro.pl/profesjonalna-przekla ... 63245.html

PostNapisane: 24 listopada 2010, 17:13 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
w e38 ściana jest uniwersalna.

PostNapisane: 24 listopada 2010, 17:30 
Forumowicz

Cytuj:
w e38 ściana jest uniwersalna.

wlasnie myslalem ze w e60 bedzie podobnie a tu male zdziwienie:)

PostNapisane: 24 listopada 2010, 17:35 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
te nowe bety :szok: :mad: :dobani: co model to mniej można zadziałać samemu.niedługo będzie tak że jak będziesz chciał mieć glebe to do elektronika trzeba będzie jechać.już nie wrócą te złote czasy e30 e32 e34 :rozpacz: :piwo:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1