BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 10:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 328Ci - wibracje na lewarku
PostNapisane: 9 lipca 2011, 19:57 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
u mnie były wszystkie objawy po kolei aż po dzień dzisiejszy gdzie całkowicie rozsypało się elastyczne łączenie wału wiec chyba to jest typową i pierwszorzędna opcja do wymiany.... w każdej opcji objawiała się inaczej najpierw delikatne wibracje lewarka, na co raz to innym biegu ,później przy wyższych obrotach stukanie jak by w tylnym moście, aż do trzasku i przerwania się po części tego połączenia skrzyni z wałem stwierdzenie mechanika:) koniec dalszej jazdy!!! auto zostało na serwisie....rada przy pierwszych objawach wymieniać koszt nie jest dozy ale przy dalszym użytkowaniu może wzrosnąć:) cena od 150zl w zależności od firmy plus wymiana;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 lipca 2011, 20:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M52
szakalbertone2 napisał(a):
u mnie były wszystkie objawy po kolei aż po dzień dzisiejszy gdzie całkowicie rozsypało się elastyczne łączenie wału wiec chyba to jest typową i pierwszorzędna opcja do wymiany.... w każdej opcji objawiała się inaczej najpierw delikatne wibracje lewarka, na co raz to innym biegu ,później przy wyższych obrotach stukanie jak by w tylnym moście, aż do trzasku i przerwania się po części tego połączenia skrzyni z wałem stwierdzenie mechanika:) koniec dalszej jazdy!!! auto zostało na serwisie....rada przy pierwszych objawach wymieniać koszt nie jest dozy ale przy dalszym użytkowaniu może wzrosnąć:) cena od 150zl w zależności od firmy plus wymiana;)

na jalowym biegu tez wibrowalo, levarek i buda lekko tez ze bylo czuc w fotelu?

PostNapisane: 9 lipca 2011, 20:15 
Forumowicz

Moje BMW: e46
guma między wałem a skrzynką (lacznik walu) 99,9 %
maialm tak w e36 wygladala na cala ale po wyciagnieciu bylo jajo i bila o lewarek

PostNapisane: 10 lipca 2011, 09:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
Jeszcze może być jedna sprawa... Wyjdź na zewnątrz i niech ktoś delikatnie dodaje gazu, a Ty dotknij tłumika (nogą, ręką przez coś itp) i zobacz czy nie wpada w rezonans (nie drga za mocno).
U mnie tak było, drgania przenosiły się na lewarek zmiany biegów i to nie zawsze nie na każdym biegu, potem się to nasiliło...więc wymieniłem łącznik elastyczny tłumika (tzw. tłumik drgań) i jak ręką odjął...
Piszę dla tego, że mało jest mechaników, którzy w ogóle wiedzą o istnieniu takiej części i za co ona w r6 odpowiada...

PostNapisane: 10 lipca 2011, 11:13 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Convertible
Kod silnika: M54
Ten łącznik gumowy przy skrzyni chyba nijak się ma do drgania lewarka na wolnych obrotach lub przy wciśniętym sprzęgle, przecież wtedy on nie pracuje i raczej nie może powodować tych wibracji???

PostNapisane: 10 lipca 2011, 12:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
szakalbertone2 napisał(a):

mozesz pokazac ktora to czesc oem?

PostNapisane: 12 sierpnia 2011, 21:13 
Forumowicz

Moje BMW: E60, E46,F07
Kod silnika: M57N
beciak,

Witam. Przeczytałem post o wymianie łącznika elastycznego tłumika. Która to część na realoem, bo mam u siebie czasami drgania lewarka na 4 biegu.

PostNapisane: 8 kwietnia 2012, 10:42 
Forumowicz

Kod silnika: m47n
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=139043
Witam,
Mam e46 2004 rok 150 km 6 biegowa skrzynia biegow
Ja wlasnie mam ten sam problem, walcze juz tym bardzo dlugo.
Ja juz wymienilem: poduszki pod silnikiem i skrzynie i podpore walu na czesci originalne.
Jadac spokojnie praktycznie nic nie czuc.
najbardzie czuc u mnie jadac na 4tym biegu przyspieszajac wtedy galka drga i w aucie to tez czuc.
bardzo mnie to irytuje.
Wal i gume elestyczna mam w dobrym stanie.
Jak bede mial chwilke to odetne kompletny wydech przed lacznikem (zeby zostal sam katalizator przy turbinie) i wtedy sie okarze czy pozbede sie tego problemu...
u mnie na zimnym silniku drgan podczas jazdy jest sporo mniej
Nie mam drgan na postoju.

moze ktos zna odpowiedz na nekajacy mnie od duzszego czasu problem?
z gory wielkie dzieki:)

PostNapisane: 8 kwietnia 2012, 11:12 
Forumowicz

Moje BMW: 520i
Kod silnika: m52
Garaż: Był MRCDS w202 c250td
Jest BMW e39 520i
Witam, moze mam troche inne auto, ale poradzilbym wam podpiac sie pod kompa. u mnie rowniez wystepuja wibracje na lewarku na biegu jalowym, czuc je takze na siedzeniu, a pasazer to juz w ogole ma przerypane. w trakcie jazdy czuc jakby wypadanie zaplonu na lewarku, ale to juz tak minimalnie, ze trzeba sie dobrze wczuc.
otoz u mnie najprawdopodobniej winna jest sonda lambda, ktora ma zwarcie, przez co przeklamuje dane i ostatecznie auto chodzilo na 5 garach. chodzilo, bo przepialem sondy miejscami na wtyczkach przy wtryskach i jest sporo lepiej. nadal czuc jeszcze niedomagania, ale przynajmniej auto ma troche wiecej mocy, sporo mniej wibruje na jalowym i nie ma wrazenia wypadania zaplonu w trakcie jazdy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1