BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 00:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: (e39) pulsowanie świateł oraz podświetlenia kokpitu
PostNapisane: 20 marca 2011, 14:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 728i e38
Kod silnika: m52
pewnie na zapalonym silniku...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 maja 2011, 10:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M43TU
Witam,

Mi również pulsują swiatła mijania i pozycje w 1.9 e46 '99 sedan benzyna. Jest to widoczne bardzo bo mam ringi SMD. Ładowanie na aku bez obciążenia jest 14.8V z obciążeniem 14V.
Napiecie na światłach pozycyjnych skacze od 12 do 13V dlaczego? Ktoś wie co się dzieje?

Pozdr

PostNapisane: 11 maja 2011, 11:49 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Zauważyłem to u kumpla 520i 97r. Pulsują pozycyjne, a mijania i drogowe już nie. W środku też OK. Pulsowanie nie idzie w parze z obrotami i ogólnie napięcie w instalacji = const. Na 99% pulsowanie tych postojówek spowodowane jest przez LCM. Pewnie sobie bada, czy aby na pewno są żarówki lub coś podobnego. Jak napięcie w układzie będzie OK i będzie w miare stałe radzę olać temat, być może żarówki źle dobrane.
Napięcie radzę jednak mierzyć oldschoolowym miernikiem analogowym, lub lepszym elektronicznym wyposażonym w linie analogową, bo na tanich multimetrach nie widać wahnięć. Wahnięcia napięcia będzie widać na oświetleniu wewnetrznym, a już na pewno na lampkach do czytania, gdyż te nie są zasilane przez żadne złożone elektroniczne urządzenie.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 11 maja 2011, 12:31 
Pierwsze kroki

mroova81 napisał(a):
apięcie radzę jednak mierzyć oldschoolowym miernikiem analogowym,

Witaj mroova81,

Ja u siebie w e46 mierzyłem własnie starym analogiem i na aku nie ma wahnięć, jedynie na pozycjach o ok 1.0V. Problem w tym że jak podłączam ringi SMD z przekaźnikiem on zaczyna strzelać jak by robił zwarcie i diody lekko przygasają i znów sie zapalają ( i tak w kółko). Na zagdzonym siniku jest malina, jak tylko odpale silnik znów kiszka. Myslałem że ten przekaźnik albo wiązka walnięta ale po wymianie na nowa jest to samo. Sprawdziłem ringi i wiązkę wraz z przekaźnikiem u kumpla w e46 330Ci '01 i u niego jest super. Nic nie strzela a ringi SMD swiecą równym światłem. Czyściłem masę na kielichu oraz tą na kołnierzu nadkola z prawej strony gdzie wchodzi sporo brazowych kabli i dalej juz nie wiem co może być.
Jakieś sugestie? Dla informacji autko wyszło od blacharza, robiona maska prawy błotnik i lampa plus kierunek. Dlatego sprawdzałem masę przy kołnieżu. Przewody od lampy są całe. Może coś z podłączeniem maski? dysze spryskiwaczy są podgrzewane.

PostNapisane: 11 maja 2011, 12:45 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Witam, walczyłem z takim samym problemem i przerabiałem wszystko, czyszczenie mas, przewodow plusowych, nawet wymiana regulatora napięcia nie pomogła, w INPIE ładowanie pokazywało ok bez żadnych skoków napięcia. Jeździłem tak około roku ( wszystkie lampki lekko migały na włączonym silniku oprócz xenonow) aż pewnego dnia spod maski wyleciał dymek i czuć było, że jakieś kabelki się skopciły... Problemem od samego początku był alternator, wymieniłem na nowy i problemu migających lampek nie ma :) radze dobrze sprawdzić alternator żeby przypadkiem sie nie zapalił :kwasny:
pozdro :)

PostNapisane: 11 maja 2011, 13:00 
Pierwsze kroki

gangsta666 napisał(a):
Problemem od samego początku był alternator, wymieniłem na nowy i problemu migających lampek nie ma

W zasadzie to alternator miałem robiony, wymiana łożysk, szczotek i regulatora napięcia. Może coś im nie wyszło.

Jaki koszt alternatora? i jakiej firmy najlepiej brać.

Pozdr

PostNapisane: 11 maja 2011, 13:21 
Forumowicz

Alternator udało mi się kupić od znajomego za 200zł, był regenerowany jakiś czas temu... A z kolei innemu znajomemu padł alternator w ten sam dzień i on oddał swój do regeneracji, koszt 500zł, ale okazało się, że źle go zrobili i odsyłał go spowrotem bo był na gwarancji, ale auto u mechanika stało tydzień chyba :kwasny: na allegro widziałem nowe zamienniki za 550zł, ale nie pamiętam nazwy firmy... możesz przeczyścić jeszcze mase co jest przykręcona do prowadnicy z przodu pod maską (po stronie pasażera, od spodu jest dobre dojście do niej) i masę co jest przykręcona do karoserii przy akumulatorze. W kilku przypadkach złe styki masowe powodowały miganie świateł... :)

PostNapisane: 11 maja 2011, 14:54 
Pierwsze kroki

gangsta666 napisał(a):
możesz przeczyścić jeszcze mase co jest przykręcona do prowadnicy z przodu pod maską (po stronie pasażera, od spodu jest dobre dojście do niej)

W którym miejscu to jest? znalazłem tą przy akumulatorze i na kołnieżu nadkola.

PostNapisane: 11 maja 2011, 15:00 
Forumowicz

kabel masy znajduje sie z prawej strony od spodu silnika/po stronie pasażera i przykrecony jet do podłużnicy prosto z silnika kabel jest dość gruby a więc napewno zauważysz. chodziło mi o podłużnice, a nie prowadnice w poście wyżej mi sie jakaś literówka zrobiła... na zdjeciu zaznaczyłem miejsce przykręcenia masy na podłużnicy

Obrazek

PostNapisane: 11 maja 2011, 18:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
w E34 za podobny efekt ( kokpit) odpowiedzialny jest regulator siły oświetlenia, wyrzuć go zrób zworkę i już wiesz wszystko
czy taki sam efekt masz na desce rozdzielczej?

E34 Obrazek

E53 Obrazek

PostNapisane: 11 maja 2011, 18:19 
Forumowicz

wizyta u elektro mechanika nie jest taka zla zeby dobrze sprawdzil ladowania pulsacje akumulator i koszty nie duze jak cos potem szukac dziury w reszcie auta

PostNapisane: 11 maja 2011, 21:22 
Pierwsze kroki

krilan napisał(a):
w E34 za podobny efekt ( kokpit) odpowiedzialny jest regulator siły oświetlenia, wyrzuć go zrób zworkę i już wiesz wszystko
czy taki sam efekt masz na desce rozdzielczej?

no właśnie nie, tylko światła przód, gdzie ten regulator siedzi?

PostNapisane: 11 maja 2011, 21:23 
Pierwsze kroki

swistak240 napisał(a):
wizyta u elektro mechanika nie jest taka zla zeby dobrze sprawdzil ladowania pulsacje akumulator i koszty nie duze jak cos potem szukac dziury w reszcie auta

tak zrobie, dam znać co wyszło, dzieki i pozdro

PostNapisane: 8 grudnia 2011, 14:49 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 520i
U mnie po wymianie żarówki w tylnej lampie ,wyświetla mi się awaria tylnego oświetlenia a bywa że zgaśnie ostrzeżenie na pulpicie ,to wtedy pulsują mi wszystkie światła poza ksenonami i wewnętrznymi nie wiem co się dzieje

PostNapisane: 18 marca 2013, 19:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw 525
witam Panowie, jeśli mogw odąwierzyć temat, mam te same objawy w e39 z migającymi swiatłami i podświetlenie kokpitu, tylko do tego jeszcze dorzucę że po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i zamknięciu auta migają kierunkowskazy znajdujące się na blotnikach, nikt wcześniej nie opisywal tego właśnie dlatego chcialem zapytać co to może być ???

PostNapisane: 18 marca 2013, 20:29 
Forumowicz

Moje BMW: e38 730D
Kod silnika: M57
Witam koledzy. Wiem ze temat jest o e39 , ale objawy te same. Ja walczyłem z problemem jakiś czas temu , i po wymianie komutatora na alternatorze wszystko minęło , po prostu kiedy mierzyłem go suw-miareczka , wychodziły różnice (tak jak by był to owal) , i szczotki tez były nie równe , oczywiście najpierw zmieniłem szczotki (bo łatwiej) później dopiero komutator (tak się to chyba nazywa) kupiłem to w Katowicach w hurtowni :)tez zacząłem od aku , od masy etc. a dopiero później doszedłem ze może być i to :) wiec zawsze można spróbować , po co od razu nowy alternator kupić :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1