BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 20:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] 320d ubywający płyn chłodniczy
PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 13:56 
Forumowicz

Moje BMW: e36 323 sedan
Kod silnika: m52b25
dduchu90,
dduchu90 napisał(a):
a czy jest mozliwosc sprawdzenia czy ten plyn dostaje sie do silnika i nastepnie zostaje przepalony?

musisz podjechać na jakiś serwis i sprawdzą ci testerem 'UPG'

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 15:49 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: m47n
Jest mozliwosc , niwelujac wszystkie wycieki zewnetrzne wtedy masz pewnosc ze plyn idzie do wydechu , ale skoro przejechales jak mowisz przejechales 30 tys to sie nie przejmuj, jesli byloby to zwiazane z glowica badz blokiem silnika to juz dawno skonczyla by sie jazda , szukaj banalow , na filmiku widac ze masz ladny kolor plynu wiec wymien ta pompe wody :ok:

PostNapisane: 6 kwietnia 2015, 13:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47 D20
Mialem przeprowadzony test na zawartosc CO2 w ukladzie i wychodzi na to ze jest ok. Plyn spuszczalem z ukladu w celu zdemontowania pompy i jej sprawdzenia. Pompa ma luzy wyczuwalne reka. Zlany plyn z ukladu przelalem w szklane butelki w celu sprawdzenia czy jest w nim olej. Nie bylo go nawet kropli. Oleju tez mi nie przybywa i nie robi sie tzw. maselko. Sprawdzilem wszelkie mozliwe polaczenia i przewody. Nawet pozyczylem lampe uv i po wejsciu do kanalu zauwazylem slady plynu wlasnie w okolicach pompy. Tylko dziwi mnie fakt ze na kartonie podkladanym pod silnik po kazdej jezdzie nie bylo sladow zadnego wycieku. Moze kolo pasowe pompy rozrzuca czesc plynu a reszta odparowuje... nie wiem juz sam... a jeszcze jedno pytanko. Wirnik pompy powinien byc stalowy czy plastikowy? Ja mam ten drugi. Pozdrawiam

PostNapisane: 6 kwietnia 2015, 13:55 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: m47n
Nie wiem jak wyglada to cenowo ale polecam metalowe lopatki , plastikowe maja sklonnosc do wycierania sie oczywiscie po odleglym czasie jednak maja :) , skoro zauwazyles slady plynu przy pompie to nie zachodz w glowe tylko ja wymien to napewno pompa :) pozdrawiam.

PostNapisane: 6 kwietnia 2015, 15:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
normalnie niech montuje skf, plastyk pada w tanich pompkach ale dla tanich aut. taka hepu do vw chinska z metalowym wcale nie jest lepsza. nie sluchajcie tych bajek. bmw fabrycznie ma plastykowe i nic sie nie dzieje az pompa sie... :cenzura: skończy

PostNapisane: 28 stycznia 2016, 13:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
Witam, uporałes się z problemem?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1