BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 09:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Opony Zimowe - Co polecacie ?
PostNapisane: 9 listopada 2014, 10:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
a już kilka osób je kupiło, jak polecałem, i zadowoleni wszyscy
:cwaniak:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 listopada 2014, 13:42 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Obejrzyjcie sobie jak głęboko nexeny mają nacięte lamele.

PostNapisane: 12 listopada 2014, 11:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520
Kod silnika: M47
Panowie, po przesiadce z letnich conti sc2 na zimowe ultragrip 8 pojawił się dobrze słyszalny szum, prawie jak przy kończącym się łożysku. Powyżej 80km/h szum jest zagłuszany opływającym powietrzem. W zeszłym roku też miałem te oponki i też kojarzę że szumiały. Kupione praktycznie jako nówki. Nie jest to jakiś dramat ale czy to normalne, że zimowe opony kierunkowe szumią?
2 lata temu miałem ug7+ na tylnej osi i nic takiego nie odczuwałem.

PostNapisane: 12 listopada 2014, 11:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
jestesmy w fazie testowania alpin 5 vs ts850 szczegoly niedlugo :)
ultragripy 8 sa mega ciche w e46 polift i mega "gladko" na nich sie lata na 205/55 R16 91H, 100-180 po asfalcie nie ma roznicy, tylko wiatr
ich wada jest taka ze po 2-3 latach bieznik się "plackuje" jezeli komus to przeszkadza to niech nie kupuje, niech sobie pooglada uzywane na allegro np

druga wada to że na suchym kapke dalej hamują w porownaniu do letnich continentali 2, 3 sport contact, w sensie tez ze kapke gorzej niz inne zimowe, ale idzie sie przyzwyczaic. po prostu są lepsze i gorsze. ug8 nie ma 1 miejsca w hamowaniu na suchym. nie jest to uciazliwe ale z 140 do zera czuc jednak ze dalej nieco. ale jak zimowki i letnie sa z takiego samego rozmiaru to bardzo roznicy nie bedzie. wiadomo ze to nie hamuje tak jak dunlop 4d czy continental ts850, czy ts830p, one te ug8 sa dobre po prostu na mokrym, wolno sie zuzywaja bardzo to tez jest plus, jak ktos chce miec lepsze hamowanie na suchym to niech sobie kupi klocki fcp ferodo czy fds i w lato i zime bedzie duzo lepiej po pelnym dotarciu. sa bardzo komfortowe, nie szumią nie powinny. szumią a raczej wyją przy 80 czy 100 jak stare mosty czy lozysko ale opony letnie conti csc3 i 2 zwlaszcza kiedy maja za duzo powietrza i sa stare. sprobuj nabic tyle ile w instrukcji/slupku dla auta

PostNapisane: 12 listopada 2014, 22:13 
Przyjaciel forum

neez napisał(a):

co jest z tymi lamelami? bo nigdy się nad tym nie zastanawiałem

PostNapisane: 12 listopada 2014, 22:59 
Forumowicz

neez napisał(a):

ppatryk napisał(a):
co jest z tymi lamelami? bo nigdy się nad tym nie zastanawiałem

lamele to te drobne nacięcia na bieżniku opony. poprawiają przyczepność i trakcję na mokrych i śliskich powierzchniach.
Oglądałem nexeny na żywo i mają bardzo płytko nacięte lamele. Także przytrą się trochę i stracą właściwości opony zimowej.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 13 listopada 2014, 00:53 
Przyjaciel forum

ale zimówkami jeździ się do 4mm
to co na zdjęciu pokazałeś widać, że wytarte do ogranicznika

PostNapisane: 13 listopada 2014, 08:10 
Forumowicz

Koleś napisał że mają po 5,5mm zresztą pogladaj te opony na allegro, a najlepiej to sprawdź sam na żywo jak głęboko są nacięte.
Brałem pod uwagę te opony ale obejrzałem na żywo i stwierdziłem że szkoda pieniędzy.

PostNapisane: 13 listopada 2014, 09:45 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Garaż: mondeo mk4
Panowie pytanie z innej beczki trochę, czy jazda na zimówkach obecnym okresie kiedy temperatury sięgały nawet powyżej 15 stopni może negatywnie wpłynąć na ich zużycie, twardość? Pytam bo zmieniłem opony 3 tygodnie temu i w sumie to żaluje bo gdyby nie to, że zapowiadali przymrozki i niskie temperatury to do tej pory jeździłbym na letnich widząc co dzieje się za oknem..

PostNapisane: 13 listopada 2014, 10:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
o jakieś uszkodzenia sie nie martw nic im nie będzie, takie temp to nie jest jakiś hardcore, kiedyś jednego sezonu nie miałem czasu zmienić i jeździłem miesiąc przy temp powyżej 25 stopni i nic sie nie ma prawa z nimi stać. Co do zużycia też wątpie aby to miało wpływ na jakieś mega szybkie znikanie bieżnika, generalnie ja do tej pory mam letnie i dobrze zrobiłem że nie zmieniłem przed 1 listopada.

edit:

mam pytanie o Dunlopy 4D bo mi sie trafiają w dobrej kasie i bym kobicie zamontował do fury. Krótko i na temat wady i zalety, jak to jeździ na mokrym i w głębokim śniegu, jak z hałasem, jak z na suchym, porównując np do TS 850 (teraz czekamy na naszego speca Pawelosa) ;) :ok: :hyhy:

PostNapisane: 13 listopada 2014, 12:16 
Przyjaciel forum

dunlopy 4d podobnie jak ug8, tylko lepiej na suchym hamuje 4d i gorsze na wodzie trzymanie ma i hamowanie od ug8, od ts850 tez. przy czym ts850 lepiej hamuje na suchym niz ug8. na sniegu 4d daje rade. minus taki że szybko sie zuzywaja dosc, nie twardnieje za bardzo. choc te ts850 tez sa dosc miekkie juz w porownaniu do starych continentali nie wydaja sie bardzo twarde. rozpatrzalbym na Twoim miejscu jesli to mniejszy rozmiar micheliny alpin5 (bo wzgledem innej opony na suchym roznicy w hamowaniu nie bedzie wiekszej, jesli jest male kolo i lekkie auto, za to na mokrym moze byc spora roznica w hamowaniu (brak poslizgu lepsze trzymanie w zakretach na mokrym asfalcie). jesli to 15 lub 16-tka to raczej bym nie inwestowal w dunlopy 4d. to ma sens jak kolo jest 17 lub wiecej. oczywiscie bmw sprzedaje kola 16 cali dunlopa 4d ale wiadomo ze przy takiej cenie malych kol warto kupic nowe continentale badz micheliny. pozostan przy alpin5/ts850. juz testowalem alpin 5 ale musze je teraz porownac na drugim takim aucie z ts850. to cos wiecej napisze. jesli chodzi o alpin5 to bardzo ciche są, cichsze niz ug8 jeszcze i hamowanie na mokrym wyjatkowe jeszcze lepsze. precyzja kierowania i hamowanie na na suchym takze lepsze niz w ug8. porownamy z ts850 i bedzie wiadomo co ostatecznie nalezy kupic na zime 2015. musze sprawdzic na suchym w wyzszej temp nowe michelin jak hamuje, bo w temp 5-10oC jest wg mnie ok i duzo lepiej niz ug8. jak malo jezdzicie bierz micheliny bedzie sie lepiej kierowalo po latach, bo w tym sa duzo lepsze niz 2 letnie ug8. continental pozniej moze troche byc slychac i byc mniej komfortowa wez to pod uwage

Ostatnio edytowano 13 listopada 2014, 12:41 przez pawelos666, łącznie edytowano 5 razy

PostNapisane: 13 listopada 2014, 12:23 
Częsty bywalec

mówisz o UG8 czy 9 ?

PostNapisane: 13 listopada 2014, 12:25 
Przyjaciel forum

ug8. o ug9 nic nie wiem nie porownywalem. ug8 tak jak pisalem na mokrym super i precyzja kierowania bdb ale na suchym srednio wg mnie hamuja przy takim awaryjnym hamowaniu. wszystkie opony testowane na autach jako nowe jak pozniej odbiegaja miedzy soba parametrami nie wiem

PostNapisane: 13 listopada 2014, 12:36 
Częsty bywalec

kminie jeszcze nad Nokianem A3 albo D3 ti mam zagwozdke czy brać asymetryk czy kierunkową

PostNapisane: 13 listopada 2014, 12:38 
Przyjaciel forum

jakie auto i jaki rozmiar?

PostNapisane: 13 listopada 2014, 12:40 
Częsty bywalec

205/55/16 bedzie to jeździć na moim starym poczciwym e39

PostNapisane: 13 listopada 2014, 12:50 
Przyjaciel forum

wr a3 do tego auta pasuje jak krzak do...jeszcze do e60 e90 bylbym w stanie zrozumiec zamontowanie tego...
pasują mu dunlopy 3d ostatnio wznowili produkcje takze byly by swieze 91H lub 4d dunlopy (one dobrze hamuja ciezkie auto na suchym zarowno 3d jak i 4d)
continental ts850 jest lepsza na mokrym ale drozsza

PostNapisane: 13 listopada 2014, 12:57 
Częsty bywalec

czyli do e60 były by dobre a do e39 nie ? hmm na jakiej podstawie tak wnioskujesz ? bo troche nie kumam czemu asymetryk do e39 nie zbyt podchodzi

PostNapisane: 13 listopada 2014, 13:00 
Przyjaciel forum

pacos napisał(a):
Panowie pytanie z innej beczki trochę, czy jazda na zimówkach obecnym okresie kiedy temperatury sięgały nawet powyżej 15 stopni może negatywnie wpłynąć na ich zużycie, twardość? Pytam bo zmieniłem opony 3 tygodnie temu i w sumie to żaluje bo gdyby nie to, że zapowiadali przymrozki i niskie temperatury to do tej pory jeździłbym na letnich widząc co dzieje się za oknem..

zimowe wolniej schodza niz letnie, bo jezdzisz na nich zaledwie 3-4 miesiace, opona sie dotrze i ulozy, juz pora na zmiane. lepiej tez hamuje w wiekszosci przypadkow juz w temp 10oC na mokym

michelin letnie robi takie miekkie ze mozesz pomykac w temp 5oC i mieszanka sie dogrzewa sama (kola doslownie robia sie cieple, natomiast w lato nie przegrzewaja i nie scieraja po przegrzaniu)

oczywiscie jazda na letniej oponie od marca do grudnia to kiepski pomysl zwlaszcza kiedy sa to duze rozmiary, bo wychodzi znacznie drozej. potem zostajesz bez opon letnich z zimowkami na lato :wstyd:

PostNapisane: 13 listopada 2014, 13:16 
Uzależniony od forum :)

ja na ten sezon zaryzykowałem Gold-Gumy, dokładnie taki bieżnik:
Obrazek

:hyhy:

kolega wulkanizator mnie namówił, sam jeździ, wielu osobom już zakładał i nigdy nie bylo problemów. Kilku kolegów, którym też zakładał wcześniej takie opony też chwaliło, nikt nie narzekał. O dziwo ciężarków wyszło mniej niż przy nowych letnich :zdziwko: zobaczymy co to warte, jak przejeżdżę w sezony i się nie rozpadną to będę zadowolony :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1