leszczu24-co do samego zaworu DISA są już tematy na forum i nie chcę tu się rozpisywać. Patrząc na disę od strony jej montażu(w e 39 M52TU) lewym kablem podawane jest napięcie właściwie z aku(po przekręceniu kluczyka w poz II), prawym jest podawana przez DME masa-uruchamia w ten sposób elektrozawór DISY(ale po odpaleniu, w trakcie odpalania silnika- nie po przekręceniu tylko kluczyka w poz.II-tak jest w moim-w innym nie wiem jak).
Trzeba by się podwiesić pod np. te tematy:
viewtopic.php?f=1&t=138319viewtopic.php?f=1&t=138224Oczywiście nie dlatego, że ja tam pisałem

. Jesli znajdziesz odpowiedni to podwiesić się do niego.
Od tamtej pory zacząłem działać inpą(bo mnie wkurzała kontrolka poduszek

), ale odnośnie DISY na podstawie inpy dowiedziałem się tylko tego kiedy DME podaje na nią masę i pokazuje, że jest uruchomiona(zamknięta). Reszta, to jest bicie grochem o ścianę

. W swoim stwierdziłem, że nie tylko obroty mają wpływ na to czy disa jest zamknięta czy otwarta(oczywiście sprawna DISA).
W necie znajdziesz najczęściej tylko jak wymienić disę, przytkać paluszkiem otworek(durrrny sposób sprawdzania)-czy się zasssie

, itp. itd. Jest kilka ciekawych stron, ale tam też goście nie są w 100% pewni co do tego jak/kiedy to faktycznie ma być zamknięta/otwarta.
Dla Ciebie najważniejsze jest sprawdzić jej sprawność elektryczną, mechaniczną i szczelności akumulatorka i gumki-membrany. Nie myślałem, że aż tak się zaangażujesz-pisałem tylko o looknięciu na cięgno, ale to dobrze jeśli chcesz ją sprawdzić bardziej szczegółowo

. NP.:
http://www.bimmerforums.com/forum/showt ... sed-in-M54 W skrócie to tyle

.
Dodam po chwili-durny-proszę nie przyjmować tego do siebie!!!. Przekręcając łopatkę-zawór można w końcu uszkodzić membranę. Ona działa na podciśnienie, a nie wpychanie cięgnem w obudowę! i sposób ten nie daje pewnego wyniku sprawności DISY.