BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E39] M54B30 szarpie przy ruszaniu
PostNapisane: 2 sierpnia 2015, 21:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i
Kod silnika: M52TU
We wrześniu przymierzam się do regeneracji Vanosa , auto nie ma żadnych błędów, normalnie odpala , przebieg udokumentowany prawie 180 tyś i to szarpanie podczas ruszania . Może po wymianie uszczelek Vanosa coś się zmieni i łagodniej będzie się ruszało - jak będę po tej operacji dam znać

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 listopada 2019, 17:11 
Forumowicz

Moje BMW: e39 touring 520i '02
Kod silnika: m54b22
oho, umarty temat.
Czy ktoś coś poprawił w m52/M54 ?
Mi się w ciągu ostatniego miesiąca coś mocno posypało. M54B22. Nie jestem w stanie już ruszyć w miarę normalnie bez kilku silnych drgnięć silnika (i przy okazji moich 4 liter). Kiedyś olewałem bo czasami czułem jedno szarpnięcie przy ruszaniu jak chciałem za szybko lub za mało gazu. Ale teraz jak bym nie pracował delikatnie, czy pulsacyjnie i próbował "zgasić" te drgania to się nie da.
Otworzyłem drzwi i przy taki ruszaniu słychać kilka razy grzechotkę z okolicy skrzyni. Moim zdaniem nierówno zurzyte powierzchnie dwumasy-tarczy + może jakiś olej tam włazi i pogłębia efekt. Przy zmianie biegów odczuć można lekkie szarpniecie, jakby w układzie był gdzieś luz, który wygubia się po spięciu układu.
Vanosy regenerowalem, czujniki ok, Brak błędów.

PostNapisane: 5 listopada 2019, 19:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i
Kod silnika: M52TU
Witam po długim , długim czasie . Szarpanie w moim przypadku ustało dopiero po wymianie kompletnego sprzęgła (tarcza docisk, łożysko), dwumas OK .

PostNapisane: 9 listopada 2019, 22:00 
Forumowicz

Moje BMW: e39 touring 520i '02
Kod silnika: m54b22
To jest szansa, ze u mnie dwumasa będzie ok, bo mam niewielki przebieg auta.
Czytając inne posty, wypróbowałem metodę przypalenia sprzęgła i... drgania niemal znikają ! :D Oczywiście nie jest to rozwiązanie, ale przynajmniej do czasu remontu mogę tak "polepszać" auto.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1