BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 22:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Trzęsie kierownicą powyżej 70 km/h
PostNapisane: 16 grudnia 2011, 20:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Oczywiście, że może mieć znaczenie, a tak ogólnie rzecz biorąc to wiesz, że masz luzy to może byś je najpierw zlikwidował. To po pierwsze bezpieczeństwo, po drugie i tak Cięto nie minie, a po trzecie eliminujesz elementy zużyte wpływające na poprawną diagnozę.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 16 grudnia 2011, 21:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
zielonebmw napisał(a):
Mam wywalony sworzen wahacza prawego kola duze luzy i lewego tez ma ale mniejsze. A i czy sworznie maja wplyw na to ze jak wjade w jakas dziure to zakolysze go na boki. Jestem tu nowy i mam ja od tygodnia.

:rotfl:
no pewnie ze tak ! kolego jak masz wywalony sworzen to wiadomka ze bedzie telepac i miotac przodem jak jedziesz po nierownosciach ..

co do tematu to ja tez mialem odwieczny problem z mniejszym badz wiekszym drganiem przy 80 , 90 km raz przy hamowaniu drgalo a raz nie , raz po prostej a raz nie, teraz zalozylem RCki i powiedzialem dojde do tego .. sprawdzenie zawiechy , amorow wymienilem drazki , koncowki i pojechalem na ustawienie zbierznosci , tyl tez i geometria koles tak sie przylozyl ze przed ustawieniem zbierzn. najpierw dopompowal kola na cacy , obciazyl fotele i z anim przystapil do samej regulacji to minelo 1,5h :szok: ,, bardzo podobalo mi sie to :ok: ustawil tak dobrze ze nawet jak kierownica byla o 2 czy 3 stopnie przekrecona -czego golym okiem nie widac to ustawial na nowo .

jak juz wyjechalem na miasto to czulem sie jak w nowym aucie mega genialnie to zrobil , wiec ustawienie a ustawienie to dwie rozne sprawy

po niedlugim czasie padly sworznie i zaczelo zas lekko telepac :kwasny: mam komfortowe sworznie i przy glebie , oponie 40 i szerokiej feldze to nie dziwie sie ze padly ,,,

a i na szaprakach jak bylem to zawiecha byla ok ALE ja niedowiarek sam w domu podnioslem samochod i kazalem kuzynowi szarpac kolem -szybkie ruchy prawo lewo , a ja lezalem pod drazkami i dojrzalem wiecej niz te szarpaki pokazaly ...

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 27 grudnia 2011, 12:52 
Forumowicz

Moje BMW: 316
Kod silnika: M40B16
Dzięki za odpowiedź, ale już nieaktualne sprzedałem auto:)

PostNapisane: 27 grudnia 2011, 13:30 
Zacna persona forum

Mareve napisał(a):
Dzięki za odpowiedź, ale już nieaktualne sprzedałem auto:)

Jest to jakieś rozwiązanie :rotfl:

PostNapisane: 19 kwietnia 2013, 18:10 
Specjalista

Moje BMW: E46 330CI, F31 320d
Kod silnika: M54B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=83226
Podepnę się pod temat.
U mnie też bije kiera od 80 km/h, ale czasami się zdarza, że nic nie bije. Przy hamowaniu z np 120 km/h bicie się nasila. Na letnich felgach alu i na zimowych stalowych jest to samo, dlatego wykluczam koła.
Jak zdjąłem koło z przodu i obracając tarczą w jednym momencie ciężej się obraca, jakby ocierała o klocek. Jest tak:
lekko się obraca i nagle jest ciężej, później lekko się obraca i znów ciężej. Z Obu stron jest tak samo.
Czy sprawdzał ktoś o u siebie jak się obraca tarcza? Czy ona powinna się obracać cały czas luźno?
Według mnie tarcze są zwichrowane. Dlatego w pierwszej kolejności wymienię tarcze z klockami.
Fajnie by było jakby się ktoś wypowiedział na ten temat, bo sam nie wiem jak to powinno wyglądać podczas obracania tarczą ręką po zdjęciu koła.

Jeszcze jedno pytanko, czy grubość tarczy przedniej wentylowanej w E36 M52B20 21,5mm to dużo?

PostNapisane: 19 kwietnia 2013, 18:23 
Zacna persona forum

Mogą to być zwichrowane tarcze i przy wymianie tarcz dobrze oczyść piastę koła, aby miejsce styku z tarczą było gładkie, bo po założeniu może się okazać, że nie ma żadnej poprawy i bez sensu będziesz szukał dalej

PostNapisane: 19 kwietnia 2013, 19:29 
Specjalista

Moje BMW: E46 330CI, F31 320d
Kod silnika: M54B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=83226
pryjom napisał(a):
Mogą to być zwichrowane tarcze i przy wymianie tarcz dobrze oczyść piastę koła, aby miejsce styku z tarczą było gładkie, bo po założeniu może się okazać, że nie ma żadnej poprawy i bez sensu będziesz szukał dalej

Wiertarka z kółkiem drucianym pójdzie w ruch.

Co do grubości tarcz to już obczaiłem:
Nowe mają 22mm.
Minimalna grubość tarczy to 20,4 mm:
Czyli moje 21,5mm to nie jest jeszcze tak źle.
Ale i tak je wymienię bo wszystko wskazuje na to, że one są winowajcą.

PostNapisane: 3 października 2013, 16:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
Witam podepnę się czy po wymianie łączników stabilizatora przednia oś trzeba ponownie robić geometrie ?????? czy nic się tam nie zmienia za bardzo :luka: :luka:

PostNapisane: 3 października 2013, 17:36 
Zacna persona forum

Nie trzeba, nie ma związku z geometrią.

PostNapisane: 3 października 2013, 19:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
tak właściwie chodziło mi o zbieżność ale chyba to jest to samo pojęcie co geometria :niepewny:

PostNapisane: 3 października 2013, 21:24 
Zacna persona forum

Zbieżność zawiera się w pełnej geometrii zawieszenia. Wymiana łączników nie ma wpływu na zbieżność.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1