BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 14:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] kto zmienił olej z pół na pełen syntetyk?
PostNapisane: 6 listopada 2010, 08:14 
Zacna persona forum

Garbat napisał(a):
harnas621 napisał(a):
siem - popieram i nigdy w Polsce auta uzywanego nie kupie bo jak widze to tu tylko druciarstwo np. jesli mechanik doradza polsyntetyk do bmw to czym tu mowic a wlasciciele jak barany mu wierza -miast zapytac w serwisie -dodam wszystkie bmw to oleje klasy 0w,5w,czy to bedzie 30,40 ,50to zalezy od kieszeni , typu motoruitp.itd.-pzdr

chyba Ty jesteś baran jak Twoim jedynym wyznacznikiem jest to co powiedzą ludzie w serwisie
ale z takich jak Ty doi się kasę (z czegoś trzeba opłacić tych Twoich "serwisantów") :))

siem - do ciebie personalnie kozle sie nie zwracalem ale jak juz to ci cos powiem - sluchaj sie madrzejszych od siebie -moim wyznacznikiem jest to co zaleca producent a on wyraznie mowi w przypadku oleju -syntetyk do silnika bmw- tak ci to trudno zrozumiec - po drugie - u serwisantow nie bywam bo mam swoj wlasny warsztat-podam ci adres ma priw jesli bys chcial wpasc i ocenic ale mysle ze dla ciebie moze byc to troche daleko od Polski - co do tego co napisalem to podtrzymuje - bo zalewanie motoru byle jakim olejem jest dla niego szkodliwe , bo wlasciwa odme np. w Niemczech kupisz tylko w serwisie a nie jakies badziewie z internetu , bo auto jak juz oddaje sie do naprawy to w dobrym warsztacie by nie miec potem opinii od niedouczonego mechanika ,ze syntetyk wyplukuje uszczelniacze itp.itd- sa tez ludzie ,ktorzy duzo rzeczy sobie sami robia i tu sie pytaja co i jak - popieram i szanuje takich staram sie tez w miare mojej wiedzy udzielac im sensownej podpowiedzi itp.itd. - pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 listopada 2010, 09:24 
Forumowicz

Moje BMW: e39 520i
dokładnie w instrukcji jest napisane że do tego silnika tylko syntetyk, ale też "słyszałem" że bmw nie zaleca wymieniania oleju w automatach i skrzyniach z naklejką LT
Obrazek
a to już błąd czy nie?

PostNapisane: 6 listopada 2010, 11:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Garbat, to że zapytam w serwisie jaki olej jest odpowiedni do mojego auta to nie znaczy, że kupię go w serwisie, sam leję pełen syntetyk a kosztuje mnie tyle co dobry półsyntetyk :P

PostNapisane: 6 listopada 2010, 13:19 
Forumowicz

Moje BMW: E60 535d
Garaż: E46 320d (2001)
E46 330d (2004)
podol napisał(a):
Garbat, to że zapytam w serwisie jaki olej jest odpowiedni do mojego auta to nie znaczy, że kupię go w serwisie, sam leję pełen syntetyk a kosztuje mnie tyle co dobry półsyntetyk :P

Z tym się zgodzę, ale kolega harnas621 w powyższym poście dał do zrozumienia, że to co powiedzą ludzie w serwisie to świętość, a ja już spotkałem nie jednych którzy tylko wymieniają 100tys. usterek, żeby tylko zostawić u nich jak największą kasę.
harnas621,sorry z tym baranem przesadziłem :), jesteśmy tu, żeby sobie pomagać, a nie obrażać :zdrowko:

Kupiona :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142663

PostNapisane: 6 listopada 2010, 13:40 
Zacna persona forum

siem - nie polecam serwisow kazdych, nie tylko bmw bo za byle pierdolke rzeczywiscie gola - polecam natomiast dobry warsztat ze swiatlym np. mechanikiem - co do oleju to oczywiscie kazdy stara sie kupic najtaniej bo koszty dobrego oleju sa duze - dla przykladu ale w Niemczech - na stacji benzynowej i mysle ze w serwisie tez litr oleju 5w30 longlaif kosztuje 27-, euro natomiast jak sie szuka to taki sam olej idzie dostac od 12 -, eur za litr i mysle ,ze i w Polsce jest podobnie - a - kto pyta i szuka nie bladzi - poza tym jestem za zmiana oleju w skrzyni biegow automatycznej po odpowiednio duzym przebiegu ale - nie w warsztacie , ktory nie dysponuje do tego odpowiednim sprzetem -bo nie wystarczy tylko odkrecic miske i wymienic filter ale tez nalezy i "wycisnac " olej z jej wnetrza -i wlasciwy i w odpowiedniej ilosci zalac -co do serwisow to nie zalecaja wymian w skrzyniach ale jak sie do nich przyjedzie to chetnie wymieniaja -pzdr

PostNapisane: 6 listopada 2010, 15:08 
Forumowicz

Moje BMW: E60 535d
Garaż: E46 320d (2001)
E46 330d (2004)
harnas621,mechanik radził mi 5w-40, ale ja chciałem być mądrzejszy i postawiłem na 10W (wiem zjebałem :) ), na tym oleju przejechałem jakieś 11 - 12tys. km. Czy Twoim zdaniem przeprowadzenie płukanki + wymiana na 5W będzie dobrym rozwiązaniem ? I jak lać to co najlepiej ? Castrol ?
pozdro

Kupiona :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142663

PostNapisane: 6 listopada 2010, 15:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Garbat, lej syntetyk, ja osobiście polecam LM, Valvoline lub Motul. Czasem warto słuchać mechanika hehe.

PostNapisane: 6 listopada 2010, 15:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Garbat napisał(a):
Czy Twoim zdaniem przeprowadzenie płukanki + wymiana na 5W będzie dobrym rozwiązaniem ? I jak lać to co najlepiej ? Castrol ?
pozdro

Ja na półsyntetyku 10w40 przejeździłem ponad 30 tyś. i zalałem pełny syntetyk LM Synthoil hihg tech 5w40, więc ty tymbardziej po przepłukaniu płuknaką możesz śmiało lać pełny syntetyk :ok:
Oczywiście pod warunkiem, że z silnikiem jest wszystko :ok:

PostNapisane: 6 listopada 2010, 18:37 
Zacna persona forum

Garbat napisał(a):
harnas621,mechanik radził mi 5w-40, ale ja chciałem być mądrzejszy i postawiłem na 10W (wiem zjebałem :) ), na tym oleju przejechałem jakieś 11 - 12tys. km. Czy Twoim zdaniem przeprowadzenie płukanki + wymiana na 5W będzie dobrym rozwiązaniem ? I jak lać to co najlepiej ? Castrol ?
pozdro

siem - juz kiedys tu pisalem ,ze plukanka wg mnie jest zbedna , na tym oleju przejechales niewiele i potraktuj to jako plukanke -olej lej taki jaki zalecal ci mechanik- firm z Polski ci polecic nie moge bo nie znam rynku - posluchaj kolegow ktorzy cos na ten temat wiedza wiecej - zawsze przed zmiana zlap wlasciwa temperature silnika-pzdr

PostNapisane: 8 listopada 2010, 21:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d touring 150KM
Kod silnika: M47N
Witam
Panowie potrzebuje konkretnej porady czym zalac M47TU-chyba sie nie myle (320d 2002 150KM)
Auto przyjechalo z Italy i nie wiadomo czym bylo zalane ? Przebieg 170kkm chyba :oczami: Chce zrobic pelny pakiet startowy wlacznie z odma. Cos dziwnie wyje przy odpuszczaniu gazu (zmiana biegow) . Jakie oleum zalac-chetnie z wyzszej polki, i czy filterek odmy tylko z servisu czy ten z allegro tez sie nadaje ? Czy lepiej cala odme wymienic?
Mozecie doradzic jakich czynnosci dokonac rowniez oprocz oleju, filtrow itp itd co by dluuugo sluzylo ?
Dzieki z gory.
Pozdrawiam

PostNapisane: 8 listopada 2010, 22:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
tomileejones Olej wiadomo pełny syntetyk ze specyfikacją BMW Long Life, marka nie ma wielkiego znaczenia ale polecane przez forumowiczow to Liqui Moly, Motul, Valvoline (podobno po przejsciu z castrola na któryś z wymienionych spadło spalanie oleju + cichsza praca silnika).
Odme proponuje wymienic w całosci bo nie wiesz kiedy ktos to robil, na allegro tez sprzedają oryginalne tak ze nie trzeba kupowac w serwisie.

PostNapisane: 8 listopada 2010, 22:32 
Pierwsze kroki

guzior, Dzieki wielkie :super:

Nie wiem tylko co z ta odma bo na allegro sa dostepne jedne przed liftem 1998-20001 a inni sprzedawcy pisza ze pasuje do modeli od 1998-2005 i sie troche zamotalem co tu brac np:

http://allegro.pl/odma-odpowietrzenie-s ... 08935.html

Nie chcial bym zakupic niewlasciwej :hyhy:
Moja jest po lifcie 2002 150KM i chyba M47TU tak ?

PostNapisane: 9 listopada 2010, 00:07 
Zacna persona forum

Silnik masz M47N. Filterk w srodku ktory mozna kupic oddzielnie są dwa typy, filcowy i plastikowy do twojego pasują obydwa ale lepszy jest ten plastikowy.

Tu masz cały komplet pasujący do twojego auta http://moto.allegro.pl/nowy-odpowietrzn ... 86084.html

PostNapisane: 9 listopada 2010, 06:37 
Pierwsze kroki

guzior, Dzieki :ok:

Zakupilem LIQUI MOLY DIESEL SYNTHOIL 5W/40, i kompletne odpowietrzenie + caly zestw 4 filtrow MANA
Mam nadzieje ze bedzie dobrze :oczami:
Pozdrawiam

PostNapisane: 9 listopada 2010, 11:11 
Zacna persona forum

Dobry wybór. Musi być dobrze ;)

PostNapisane: 11 listopada 2010, 20:24 
Pierwsze kroki

Jaki ja w koncu mam silnik M47N czy M47TU ??? Jaka jest roznica pomiedzy ? Widze ze niektorzy koledzy maja taki sam model a w podpisie M47TU.
Dzieki

PostNapisane: 11 listopada 2010, 21:07 

tomileejones napisał(a):
Jaki ja w koncu mam silnik M47N czy M47TU ???

Poproś o rozkodowanie VINu
viewtopic.php?f=8&t=81576&hilit=rozkodowanie
Ale wydaje mi się, że to jest ten sam silnik tylko inaczej oznakowany w VIN-ie a inaczej w katalogu realoem...
:)

PostNapisane: 11 listopada 2010, 21:29 
Pierwsze kroki

Vanduch,

No rozkodowanie mowi ze M47/TU :ok:

PostNapisane: 11 listopada 2010, 21:34 

tomileejones napisał(a):
No rozkodowanie mowi ze M47/TU

A tu http://www.realoem.com/bmw/select.do?vin=PJ40139 masz M47N :)
Czyli te oznaczenia są równoznaczne :ok:

PostNapisane: 11 listopada 2010, 21:48 
Pierwsze kroki

Vanduch,

No tak :super:

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1