BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] Jakie amortyzatory
PostNapisane: 21 grudnia 2011, 13:19 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
A co za różnica dla amora jaka jest średnica koła ?
Jedynie co to może zależeć od profilu opony, ale chyba nikt nie jest tak głupi, że na polskie drogi zakłada profil od 45 w dół

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 grudnia 2011, 21:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
KANO napisał(a):
ale chyba nikt nie jest tak głupi, że na polskie drogi zakłada profil od 45 w dół
No to jest sporo głupich osób na forum.
Co do amortyzatorów to do swojej założyłem Sachsy, zakładane na pierwszy montaż. Z reklamacją to mogą być różne akcje, mogą odmówić uznania gwarancji ze względu na "złe użytkowanie" czyli np. że wpadłeś w dużą dziurę. Oczywiście mogą też pozytywnie rozpatrzyć reklamację.

PostNapisane: 9 lutego 2012, 01:26 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
Tomek-E46 napisał(a):
Panowie, co byście nie założyli to i tak jest 2 lata gwarancji :) jeżeli 2 ciągu tych dwóch lat amortyzator jest niesprawny to na gwarancje oddajecie razem z kartką z diagnostyki i wymieniają pare :)

Przy wymianie amorów trzeba ustawiać zbieżność, najlepiej wymieniać parami, bo jeżeli jeden amortyzator na osi jest sprawniejszy od drugiego to jest to odczuwalne podczas jazdy :) oczywiście jeżeli jest różnica z 25% a nie 2-4 % :D

A co to ma do rzeczy, Po wymianie amorów nie ustawia się żadnej zbieżności :)
Czy jadąc na geometrie ktoś zagląda Ci pod auto i SPRAWDZA AMORY czy są wywalone?
NIE, dlaczego?
Bo sprawdza się elementy jak wahacze, wszystkie łącznik drążki itp itd.
A nie amory czy sprężyny.

Co do gwarancji jeżeli sami w domu wymienialiście to zapomnijcie o niej, musi być podbita przez warsztat samochodowy.
Przynajmniej w Bilstein'y, te amorki mogę polecić sam na nich jeżdżę i są super, jeżeli ma ktoś więcej kasy to sasch

I to tyle, wymiana w domowym zaciszu trwa góra godzinę jeżeli chodzi o amory tylne.
Generalnie im większe koło, tym cięższe więc amory też szybciej padają, lecz nie wpadajmy w paranoje:),
wahacze i drążki dostają tu gorsze cięgi.
Pozdrawiam

PostNapisane: 9 lutego 2012, 15:41 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Cytuj:
A co to ma do rzeczy, Po wymianie amorów nie ustawia się żadnej zbieżności

Jesli przednie sa na MakPersonie to powinno sie ustawic.

Cytuj:
Czy jadąc na geometrie ktoś zagląda Ci pod auto i SPRAWDZA AMORY czy są wywalone?
NIE, dlaczego?

Kiedys jakis diagnosta mowil ze jesli sa totalnie zuzyte (slaby wynik na szarpakach) to powinien takie auto dopuscic. Jesli widac wycieki lub wyniki sa rozne do obydwu ze stron to powinien nie dopuszczac. Z reszta z wynikami to roznie jest. Opony niskoprofilowe czy sportowe amory potrafia dac bardzo niski wynik pomimo pelnej sprawnosci.

Cytuj:
Co do gwarancji jeżeli sami w domu wymienialiście to zapomnijcie o niej, musi być podbita przez warsztat samochodowy.

Nie koniecznie, choc jest to jakas wskazowka ze zapewne montaz byl wykonany poprawnie. Czesto firmy odrzucaja reklamacje wlasnie z uwagi na nieprawidlowy montaz- czasem zasadnie, czasem nie.

Cytuj:
Bilstein'y, te amorki mogę polecić sam na nich jeżdżę i są super, jeżeli ma ktoś więcej kasy to sasch

Bilsteina tez polece, uwazam ze sachs to podobna polka, tyle ze szedl na 1. montaz.

PostNapisane: 9 lutego 2012, 15:49 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: TYTANOWY
Garaż: Niebawem
TYLKO SACHS ! TYLKO SACHS ! TYLKO SACHS ! :zabawa:

PostNapisane: 10 lutego 2012, 00:47 
Forumowicz

Kod silnika: m47
ded napisał(a):
Cytuj:
NIE, dlaczego?

Kiedys jakis diagnosta mowil ze jesli sa totalnie zuzyte (slaby wynik na szarpakach) to powinien takie auto dopuscic. Jesli widac wycieki lub wyniki sa rozne do obydwu ze stron to powinien nie dopuszczac. Z reszta z wynikami to roznie jest. Opony niskoprofilowe czy sportowe amory potrafia dac bardzo niski wynik pomimo pelnej sprawnosci.

Kolego mówisz w tej chwili o przegladzie, a ja sie pytam czy podczas ustawiania geometrii ktoś sprawdza amory ?

Na przegladach to patrzą byle kase wziąć do łapy :)
jak jechałem na geometrie tydzien po przegladzie to sprawdzał mi luzy ponownie, mimo ze mówie ze dopiero co u nich przeglad robiłe.
I sie okazalo ze po tygodniu mam końcówke kierownicza do wymiany, farmazonów nie brakuje :)

Cytuj:

Nie koniecznie, choc jest to jakas wskazowka ze zapewne montaz byl wykonany poprawnie. Czesto firmy odrzucaja reklamacje wlasnie z uwagi na nieprawidlowy montaz- czasem zasadnie, czasem nie.

Bilsteina gwarancje przeczytaj, tylko wymiana w warsztacie który sie wbije pieczątka na gwarancje.
Jak zdobędziesz pieczątkę Twoja sprawa:P

PostNapisane: 16 lutego 2012, 12:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: ex 735iA
Kod silnika: M30B35
nugat18 napisał(a):
ded napisał(a):
Cytuj:
NIE, dlaczego?

Kolego mówisz w tej chwili o przegladzie, a ja sie pytam czy podczas ustawiania geometrii ktoś sprawdza amory ?

Na przegladach to patrzą byle kase wziąć do łapy :)
jak jechałem na geometrie tydzien po przegladzie to sprawdzał mi luzy ponownie, mimo ze mówie ze dopiero co u nich przeglad robiłe.
I sie okazalo ze po tygodniu mam końcówke kierownicza do wymiany, farmazonów nie brakuje :)

Cytuj:

Bilsteina gwarancje przeczytaj, tylko wymiana w warsztacie który sie wbije pieczątka na gwarancje.
Jak zdobędziesz pieczątkę Twoja sprawa:P

Witaj

Zapraszam na zakupy do nas viewforum.php?f=77 wtedy ew. gwarancją/reklamacją zaprzątamy sobie głowę my, nie Kupujący ;)

Chociaż szczerze przyznam ze nie mieliśmy do tej pory reklamacji na Bilsteina.

pzdr

Sprzedam: BMW X3 2.0d 150KM PAKIET SPORT silnik M47S

PostNapisane: 16 lutego 2012, 15:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 2002
Kod silnika: M47TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=106547
KANO napisał(a):
nikt nie jest tak głupi, że na polskie drogi zakłada profil od 45 w dół

Dzięki. :rotfl:

PostNapisane: 16 lutego 2012, 17:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M5 E39
Kod silnika: S62B50
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=156497
Ja jestem rzeczoznawcą i z tego co może nie każydy wie według polskiego prawa są dwa sposoby reklamacji bo jest "gwarancja" i "odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową". Niektóre towary posiadają gwarancję i muszą mieć do tego kartę gwarancyjną. Gwarancja wg polskiego prawa trwa 2 lata od zakupu ale jak naprzykład firma handlowa zajmująca się sprzedażą danych towarów sprzeda je rok później to gwarancji jest rok a ręsztę okresu obejmuje już odpowiedzialność sprzedawcy. A jak firma dysponuje jedynie odpowiedzialnosćią za niezgodność towaru z umową to reklamacje rozpatruje sama i nie wysyła towaru do proucenta. Prawo jest tak zagmatwane że nawet prawnicy nie zawsze wiedzą o wszystkim :cwaniak:

PostNapisane: 16 lutego 2012, 23:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 530i
Kod silnika: M54b30
ja bym proponowal bilshtajny mialem je 3 lata tylko w innym samochodzie i bylem zadowolony a, koszt chyba ni9e duzy. koledze zalatwialem rok temu gazowo-olejowe po 135zl sztuka na tyl to chyba nie duzo do bmw e46.przynajmniej ja tak mysle.

PostNapisane: 17 lutego 2012, 08:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: ex 735iA
Kod silnika: M30B35
koko2403 napisał(a):
Ja jestem rzeczoznawcą i z tego co może nie każydy wie według polskiego prawa są dwa sposoby reklamacji bo jest "gwarancja" i "odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową". Niektóre towary posiadają gwarancję i muszą mieć do tego kartę gwarancyjną. Gwarancja wg polskiego prawa trwa 2 lata od zakupu ale jak naprzykład firma handlowa zajmująca się sprzedażą danych towarów sprzeda je rok później to gwarancji jest rok a ręsztę okresu obejmuje już odpowiedzialność sprzedawcy. A jak firma dysponuje jedynie odpowiedzialnosćią za niezgodność towaru z umową to reklamacje rozpatruje sama i nie wysyła towaru do proucenta. Prawo jest tak zagmatwane że nawet prawnicy nie zawsze wiedzą o wszystkim :cwaniak:

I tym sposobem odeszliśmy od niezbędnych pieczątek warsztatu do "rodzai gwarancji".. ale to wyjaśniłem wcześniej ;)

Sprzedam: BMW X3 2.0d 150KM PAKIET SPORT silnik M47S

PostNapisane: 17 lutego 2012, 10:01 
Forumowicz

co mozecie powiedziec o monroe reflex na tyl. sprzewca je zachwalal i poszedl nawet dalej mowiac ze lepsze od kayaby. intryguje mnie ze tak powiem podwujna ich charakterystyka. inaczej wytlumiaja na rownej drodze(staja sie twarde) i inaczej na wiekszych nierownosciach. powoduje to podobno jakis zaworek w srodu zmieniajacy cisnienie.

PostNapisane: 24 marca 2015, 08:55 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57T2D25
Tomek-E46 napisał(a):
niepowinno... niesprawny amortyzator, to objaw że buja autem

co do tarcz to zobacz czy odpowiednio dotarleś je:
viewtopic.php?f=25&t=11524&hilit=docieranie+tarczy

a wlasnie kolezko G... prawda bo mialem to samo combo co autor zwichrowane tarcze + amortyzator i wynik byl taki ze mialem bicie w kierownicy przy hamowaniu i czesto na prostej

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1