BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 23:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e39] Jaki zarnik D2S ponizej 200zl?
PostNapisane: 15 października 2014, 09:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: 328ci,330Cab, X6 sd
Kod silnika: m52b28tu, m54b30
http://allegro.pl/sklep/16954006_alltronix

Kupiłem już parę sztuk.. W swoim aucie mam od roku.l nic się nie dzieje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 października 2014, 15:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 323
Kod silnika: M52B25 TU
Przed zakupem "oryginalnej" żarówki na allegro proponuje obejrzeć filmy na youtube pokazujące w jaki sposób odróżnić podróbkę. Wydaje mi się, że te tanie pozycje z allegro to podróbki. ( stąd różnica ceny - pracuje w sklepie motoryzacyjnym i nie wierzę, że te sklepy z allegro mają tak dobre ceny zakupu - dużo lepsze niż duża hurtownia)

PostNapisane: 15 października 2014, 15:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Dudek II napisał(a):
http://allegro.pl/sklep/16954006_alltronix

Kupiłem już parę sztuk.. W swoim aucie mam od roku.l nic się nie dzieje.

To nie chodzi o to czy świeci ale jak świeci i jak jest wykonane.
Ja do e92 kupiłem zamiennik niby o jakości philipsa firmy PRIME i świeciło gówniano a jeden żarnik kosztował ponad 100zł.
Wyleciały z auta po miesiącu.

PostNapisane: 15 października 2014, 18:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
u mnie siedzą GE Blue 5100K, świecą intensywnym białym światłem (chociaż nazywają się blue). Ostatnio dla kolegi brałem u Stones'a D2S OE VW, a w pudełku był Osram Xenarc :)

PostNapisane: 18 października 2014, 11:22 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
Kod silnika: M57
Ja mam wrzucone żarówki firmy BOSMA. Świecą ok . Produkują je w UE. Wychaczyłem je za 70,- zł za sztukę o barwie 4300K

PostNapisane: 20 października 2014, 20:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330i
Kod silnika: M54B30
No i po opinach na forach założyłem żarniki GE d2s blue. Żarniki póki co mogę polecić, po rozświeceniu się mają ładną, jednolitą barwę światła, bez żadnych przebarwień i martwych stref. Obawiałem się trochę o moc, a tymczasem światła mają duży strumień i niezły zasięg. W dzień zdają się mieć lekką niebieskawą poświatę (na krawędziach), ale przy jeździe w nocy są po prostu białe, bardzo przypominają światło dzienne i przyjemnie się jedzie. Sam żarnik wykonany ok, nie ma się do czego przyczepić. Za tę cenę rewelka.

PostNapisane: 20 października 2014, 20:47 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
zdradź jaka cena za GE. Mnie zaintrygowały te żarniki Bosma, cena za 2 niecałe 170zł, czyli taniej niż jeden osram albo philips.

PostNapisane: 20 października 2014, 21:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330i
Kod silnika: M54B30
Ja akurat kupowałem od osoby prywatnej, która zakupiła komplety do 2 aut, ale nie odpowiadała jej barwa (szukała bardziej niebieskiej) i nowe żarniki były do sprzedania ;)
Więc wyszło mi podobnie (niecałe 190 zł za parę), ale z tego co widzę to normalna cena na allegro to teraz jakieś 120 zł za sztukę.

PostNapisane: 20 października 2014, 21:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i Touring
Kod silnika: N42B20
Ja dziś właśnie zakupiłem 2 szt. palników Bosma D2S 4300K za 160zł, zobaczę co to warte.

PostNapisane: 21 października 2014, 14:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
tylko osram, lub philips ale modele bardziej wypasione premium, zadne niebieskawe

PostNapisane: 23 października 2014, 20:27 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
grucha jr napisał(a):
Ja dziś właśnie zakupiłem 2 szt. palników Bosma D2S 4300K za 160zł, zobaczę co to warte.
też przed chwilą kupiłem i zobaczymy :)

PostNapisane: 23 października 2014, 21:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57
Ja polecam żarniki D2S MAMMOOTH 4300k w intercarsie po zniżkach zapłaciłem 180 zł za 2 szt ( gwarancja 2 lata) , jeżdżę na nich już rok i sprawują się bdb

PostNapisane: 24 października 2014, 07:41 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
pawelos666 napisał(a):
tylko osram, lub philips ale modele bardziej wypasione premium, zadne niebieskawe

A dlaczego nie General Electric? Zwłaszcza, że marka istnieje dłużej od dwóch wspomnianych

PostNapisane: 24 października 2014, 08:21 
Przyjaciel forum

dlatego że fabryczne oświetlenia w autach to osram i philips w każdym BMW. GE jest na licencji tylko. licencja z USA, ma tu fabrykę na wegrzech. osram żarowki oraz zarniki mają bielsze światło nie 5100 np. najlepiej zastosować w normalnej temp żarnik, bo świeci najdalej

PostNapisane: 24 października 2014, 09:16 
Specjalista

pawelos666 napisał(a):
dlatego że fabryczne oświetlenia w autach to osram i philips w każdym BMW

Nie tylko. Niejedną żarówkę GE wyciągałem już z nowych lamp BMW.
GE jest też używane przez m.in. Porsche

Co do koloru, to owszem, Osram i Philips mają bielsze światło, patrząc na kolor światła w lampie. GE wpada lekko w żółty, co nie oznacza wcale, że świeci gorzej. Sama jakość światła i to co widzimy przed sobą to duża ilość jasnego białego światła, więc po co przepłacać?

PostNapisane: 24 października 2014, 09:42 
Przyjaciel forum

znam firmy od 20 lat... montuj co chcesz, ja popelnialem juz takie bledy kilka lat temu...dzis sie z tego smieje, byly to stracone nerwy i pieniadze, wystarczy miec w aucie male skoki napiecia, zarowki tej firmy leca wtedy szybko mimo ze dluzej swieca przy nizszym...
ge jest od jakiegos czasu montowane do niemieckich aut.
ge to czesto wegry siedza w np vw skodzie, jako oem bo sie oplaca to wsadzac jako oem, to to samo co tungsram. jakbys byl elektrykiem i mial dostep do ge/tungsram jakich kolwiek zarowek na 12V czy 230, natknalbys sie na pewno na ich wadliwe dalikatne zarowki z fabryk eu wadliwe na wstrzasy oraz skoki niewielkie U.

XENARC NIGHT BREAKER,
+70% WIĘCEJ ŚWIATŁA
20m DŁUŻSZY ZASIĘG
5% BIELSZE ŚWIATŁO
polecam takie, z tym ze jak lampa jest nowa to wystarcza zwykla xenarc z katalogu osram bez zadnych kombinacji i made in germany lub zarniki osram usa

co do porsche to pogadaj sobie odnosnie jakosci czesci do porsche dzis montowanych z mechanikami np z PORSCHE AUTOREDUTA,
zreszta kazdy mechanik wytlumaczy ze dzis obniza sie koszty prodkcji maksymalnie...wiec to ze montuja do porsche wegierskie zarowki mnie juz nie zdziwi, tak samo jak produkuje sie sprzegla valeo.

czemu nowe yaris mialy wade sprzegla przy 30 tys km? bo to juz nie to samo co kiedys, takich kwiatkow wychodzi wiecej... ge zarowki z dystrbucji europejskiej to nie to samo co ge z usa. jakosciowo to to samo co tungsram a wersje silver czy +50% robia jako longlife VW, ma sie to nijak do longlife philipsa ktore sprzedawane byly z fabrycznymi lampami czy nowymi autami bmw lb innymi niemieckimi. one wytrzymywaly ponad 100 tys km lekko

co do palnikow to uwazam ze lepiej ogarnac sobie lampy lepszy efekt niz stare zuzyte i drogie palniki

PostNapisane: 24 października 2014, 10:40 
Forumowicz

Moje BMW: e30 e39
Kod silnika: M20B25 M52B28
Pawelos666 zgadzam się z tobą w 100% co do obniżającej się jakości wyrobów znanych marek. Dziwię się tylko twojej naiwności w teorii którą sam głosisz, myślisz że Osram czy Philips oparli się tej tendencji?
Myślisz że te żarówki co robiono 15 lat temu to to samo, co robią teraz ?
Teraz auta robią księgowi, a nie inżynierowie, to samo się tyczy podzespołów, a Osram i Philips to nie zielone wyspy.
Ale masz rację, lepiej kupić lepszy a zarazem droższy wyrób niż gorszy. Z góry mówię że nie oceniam żadnych konkurentów tych firm, każdy musi porównać sobie sam stosunek jakości do ceny, a większość z nas jeszcze zasobność swojego portfela.
Pzdr

PostNapisane: 24 października 2014, 12:48 
Przyjaciel forum

teraz osram night breaker zarniki i zarowki sa the best ich zarowki na 230 tez, swieca po 15 lat, philips ma drozsze produkty niz osram i technologicznie kapke odchodzą. dzisiaj philips LL zarowka z takim kodem na koncu nie wytrzyma 100 tys km, ale te co szly do fabrycznych reflektorow z tym samym kodem tak i takie mam u siebie i polecam sa to oryginalne zarowki prawdopodobnie dostepne jeszcze jako bmw oe. czasem pala sie i po 150 tys dopiero. jak dobre reflektory to wystarcza i sie nie dotyka do zarowki. zarniki polecam te osramowskie night breaker i unlimited, a jak sa odblysniki super to seryjne wystarcza lub te co na oem szly moga to byc zwykle philipsa lub osram xenarc. trzeba by sprawdzic po nr kto teraz robi i kto robil

PostNapisane: 24 października 2014, 13:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 525d xD / X3 M40i
Kod silnika: N47T / B58
Garaż: E46 328Ci:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98605
F20 116i:
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170601
--==Mały==-- napisał(a):
Z tanich żarników bezproblemowo sprawuje się max gear cena ok 60zł barwa najlepiej 4300k i naprawdę w tej cenie nie ma nic lepszego.
Sam nigdy nie byłem przekonany ale sprzedałem kilka kompletów bo klienci chcieli coś mega taniego i jeżdżą dłuższy czas, świecą nieźle i barwa też jest ok.
Ogólnie części maxgear to dziadostwo ale d2s akurat można polecić nie jest to zapewne philips czy osram ale wykonanie wizualnie też wydaje się ok.

Ja do siebie przed ponad rokiem kupiłem właśnie maxgear, miały być tylko na chwilę bo nigdzie w PL nie mogłem znaleźć Osramów, które chciałem kupić. I dopiero ostatnio jeden maxgear zaczął przygasać w trakcie jazdy. A kosztowały właśnie chyba 50-60 zł.
Także jak ktoś chce coś taniego to tak jak mówi --==Mały==-- można je kupić do auta bez stresu o przetwornicę.

F20 116i M-Pakiet by Vit0 -->> Valencia Orange - sprzedane
E46 328Ci by Vit0 -->> Cosmosschwartz - sprzedane

PostNapisane: 24 października 2014, 14:12 
Specjalista

pawelos666 napisał(a):
znam firmy od 20 lat... montuj co chcesz, ja popelnialem juz takie bledy kilka lat temu...dzis sie z tego smieje, byly to stracone nerwy i pieniadze, wystarczy miec w aucie male skoki napiecia, zarowki tej firmy leca wtedy szybko mimo ze dluzej swieca przy nizszym...

O jakich skokach napięcia mówimy w E46 i nowszych? Żarówka zasilana jest z wyjścia modułu świateł, a napięcie stabilizowane.

Od kilku lat montuje GE w BMW i póki co raz wymieniałem je, pozostałe jeżdżą do dziś i nic się nie dzieje.

Nie bronię marki GE, ale uważam, że bez sensu przepłacać, skoro nie widać różnicy.

Kumplowi dałem tungsramy(to podmarka GE) +120% do porównania z night breaker.
Różnicy nie zauważył(jeździł jakiś czas z Osramem, później założył GE).

Odnośnie czułości na skoki napięć i drgania, to większość żarówek typu +50-120% jest na to znacznie czulsza, bo żarnik jest cieńszy(stąd te +50% i więcej)

Odnośnie tego:
pawelos666 napisał(a):
dzisiaj philips LL zarowka z takim kodem na koncu nie wytrzyma 100 tys km, ale te co szly do fabrycznych reflektorow z tym samym kodem tak

To ja bym to ujął inaczej. Philips LL OEM BMW nadal tyle wytrzyma, ale Philips LL ze sklepu już zapewne nie.
Takie są wymagania BMW, sprzęt na aftermarket nie może być tej samej jakości co OEM

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1