BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 960 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Olej silnikowy zalecany przez BMW
PostNapisane: 9 lipca 2016, 09:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
Jak mam w e36 na skrzyni pomaranczowa karteczke z napisalem "Atf oil automatic transmision fluid" to o jakiego ATFa chodzi, tj jaki olej wlac do skrzyni? :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 lipca 2016, 10:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
waskii napisał(a):
Jak mam w e36 na skrzyni pomaranczowa karteczke z napisalem "Atf oil automatic transmision fluid" to o jakiego ATFa chodzi, tj jaki olej wlac do skrzyni? :D

są skrzynie BMW, które wymagają takiego oleju, to Dextron IID
możesz posiłkować się normami Mercedesa:
- Mercedes Benz 236.2 (oprócz skrzyni GL76, 30-5 i GL275E)
- Mercedes Benz 236.4, 236.6, 236.7

Obrazek

PostNapisane: 12 lipca 2016, 18:12 
Zacna persona forum

http://www.specol.com.pl/main/produkt/656.html

http://www.specol.com.pl/main/produkt/527.html

Który z nich będzie lepszy dla skrzyni z w/w naklejka?

Mam olej Specola dostepny w bardzo korzystnej cene, teraz mam Specola Specgold 5W40 i sprawdza sie świetnie wiec mysle zeby tez spróbować w skrzyni :)

PostNapisane: 12 lipca 2016, 18:54 
Przyjaciel forum

Ani jeden, ani drugi. Te co pokazałeś to 6 i 3

Obrazek

PostNapisane: 12 lipca 2016, 21:45 
Zacna persona forum

rorafalki napisał(a):
Ani jeden, ani drugi. Te co pokazałeś to 6 i 3

http://www.specol.com.pl/main/produkt/526.html

Czyli to bedzie ten? :P

Dodam ze chodzi o skrzynie MANUALNA na ktorej jest pomaranczowa karteczka z napisem "ATF oil automatic transmision fluid".

Wyczytałem tez ze ATF 6 z powodzeniem zastepuje II D, prawda to?

PostNapisane: 13 lipca 2016, 06:51 
Przyjaciel forum

waskii napisał(a):
Czyli to bedzie ten?

:ok:
waskii napisał(a):
Wyczytałem tez ze ATF 6 z powodzeniem zastepuje II D, prawda to?

nieprawda, ewentualnie Dextron III, ale nie II

Obrazek

PostNapisane: 30 lipca 2016, 06:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330ci
Kod silnika: M54B30
No to i ja poproszę o poradę.

320d 136km, 2001 rok. Przebieg bliski 300 tys. Poprzedni właściciel lał castrola 10w40. Ja zalałem, też 10w40 ale od GM. Różnica żadna, silnik dalej ładnie chodził ale chcę mieć olej taki jak należy stąd chcę przeskoczyć na syntetyk.

Po dwóch godzinach czytania stwierdziłem, że płukanka od millersa i zalewam XF LONGLIFE 5w40 Millers.
Ale dalej nie jestem w stu procentach pewien. Czy ten olej to dobry wybór? Nie lepszy będzie 0w40? czy 5w30?
Druga sprawa to na stronie Millersa zobaczyłem że mają teraz oleje w nowej technologi nanodrive i według ich opisu są lepsze.

Nie lepiej zamiast XF wziąć ten z oznaczeniem EE nanodrive?

Olej zmieniany co 10 tyś, od wymiany do wymiany nie ubywa nawet 100 ml.

PostNapisane: 30 lipca 2016, 07:47 
Przyjaciel forum

eleir napisał(a):

320d 136km, 2001 rok. Przebieg bliski 300 tys. Poprzedni właściciel lał castrola 10w40. Ja zalałem, też 10w40 ale od GM. Różnica żadna, silnik dalej ładnie chodził ale chcę mieć olej taki jak należy stąd chcę przeskoczyć na syntetyk.

Po dwóch godzinach czytania stwierdziłem, że płukanka od millersa i zalewam XF LONGLIFE 5w40 Millers.
Ale dalej nie jestem w stu procentach pewien. Czy ten olej to dobry wybór? Nie lepszy będzie 0w40? czy 5w30?
Druga sprawa to na stronie Millersa zobaczyłem że mają teraz oleje w nowej technologi nanodrive i według ich opisu są lepsze.

co do dotychczasowego oleju - nawet się nie wypowiadam

wg mnie powinieneś użyć oleju czyszczącego IT Flushing by pozbyć się nagaru po poprzednich olejach. Uwierz mi, że po GM jest go całe mnóstwo, a płukanka może sobie z nim nie poradzić

co do wyboru oleju: oczywiście oleje z nanotechnologią są znacznie lepsze i wytrzymalsze przy niższym tarciu, co przekłada się na mniejsze spalanie, lepszą ochronę oraz niższą emisje szkodliwych substancji. Twój wybór jaki olej chcesz zalać. Jeśli decydujesz się na Millersa to wg mnie (od najlepszego):
EE 5w40
XF 5w40
Triden Longlife 5w30

Obrazek

PostNapisane: 30 lipca 2016, 11:09 
Pierwsze kroki

rorafalki napisał(a):
eleir napisał(a):

co do dotychczasowego oleju - nawet się nie wypowiadam

wg mnie powinieneś użyć oleju czyszczącego IT Flushing by pozbyć się nagaru po poprzednich olejach. Uwierz mi, że po GM jest go całe mnóstwo, a płukanka może sobie z nim nie poradzić

co do wyboru oleju: oczywiście oleje z nanotechnologią są znacznie lepsze i wytrzymalsze przy niższym tarciu, co przekłada się na mniejsze spalanie, lepszą ochronę oraz niższą emisje szkodliwych substancji. Twój wybór jaki olej chcesz zalać. Jeśli decydujesz się na Millersa to wg mnie (od najlepszego):
EE 5w40
XF 5w40
Triden Longlife 5w30

Olej GM polecono mi w serwisie BEEMA, właściciel mówi, że nigdy nie było problemów, dlatego taki zalałem a ten pan moim zdaniem trochę zna się na rzeczy.

Co do IT Flushing, bo nie jest to jasno napisane, zlewam stary olej, zalewam ten na ciepły silnik (nie zmieniając filtra oleju?) odpalam, chodzi 3 min, gaszę, zlewam, wymieniam filtr, zalewam EE 5w40?

Ostatnio edytowano 30 lipca 2016, 11:14 przez eleir, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 lipca 2016, 11:14 
Przyjaciel forum

każdy leje co uważa :)
wyraziłem opinię, obiektywną, nie subiektywną

Obrazek

PostNapisane: 30 lipca 2016, 11:23 
Pierwsze kroki

Napisałem, w edicie jeszcze jedną kwestię. Ale dzięki za poradę i chyba tak zrobię. Mam nadzieję, że nie potwierdzą się te bajki, że wypłucze cały nagar razem z uszczelkami i olej będzie lał się strumieniami pod silnikiem :D

PostNapisane: 30 lipca 2016, 11:25 
Przyjaciel forum

eleir napisał(a):
Co do IT Flushing, bo nie jest to jasno napisane, zlewam stary olej, zalewam ten na ciepły silnik (nie zmieniając filtra oleju?) odpalam, chodzi 3 min, gaszę, zlewam, wymieniam filtr, zalewam EE 5w40?

tak, zgadza się :ok:

eleir napisał(a):
Mam nadzieję, że nie potwierdzą się te bajki, że wypłucze cały nagar razem z uszczelkami i olej będzie lał się strumieniami pod silnikiem

słowo klucz :D

Obrazek

PostNapisane: 30 lipca 2016, 16:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
wyplucz sobie najpierw silnik Totalem 5w40 Energy nie lej do syfu oleju z dodatkami...takie cos mija sie z celem. jak bedziesz mial juz zloty olej tzn ze masz w miare czysto w silniku. zalewam wiekszosc olejow na codzien drogie i tanie specyfiki i z niektorymi opiniami sie zgadzam, bo wynika to ze skladu oleju, ale mam tez sprawdzone sposoby i plucze silniki olejem Total Energy 9000, nie pozostawia nic po sobie, cena jest korzystna bardzo. nigdy nic nie udalo sie na tym zatrzec też nic mocniejszego, wiec najpierw uzyj tego zawiera odpowiednio duzo dodatkow myjacych. nawet po 2 latach w benzynach bywa że jest jasny jak po wymianie. z oplowskim GM nie jest tak dobrze, bo to ciezka baza mineralna. taki olej bedzie zawsze zostawial w silniku troszke syfu. ale to trzeba powachac sobie gm czym pachnie i powachac totala, odrazu czuc ze jeden to ciezki slabo oczyszczony mineral a drugi to hc z duza iloscia dodatkow chemicznych.

PostNapisane: 30 lipca 2016, 18:19 
Pierwsze kroki

pawelos666 napisał(a):
wyplucz sobie najpierw silnik Totalem 5w40 Energy nie lej do syfu oleju z dodatkami...takie cos mija sie z celem. jak bedziesz mial juz zloty olej tzn ze masz w miare czysto w silniku. zalewam wiekszosc olejow na codzien drogie i tanie specyfiki i z niektorymi opiniami sie zgadzam, bo wynika to ze skladu oleju, ale mam tez sprawdzone sposoby i plucze silniki olejem Total Energy 9000, nie pozostawia nic po sobie, cena jest korzystna bardzo. nigdy nic nie udalo sie na tym zatrzec też nic mocniejszego, wiec najpierw uzyj tego zawiera odpowiednio duzo dodatkow myjacych. nawet po 2 latach w benzynach bywa że jest jasny jak po wymianie. z oplowskim GM nie jest tak dobrze, bo to ciezka baza mineralna. taki olej bedzie zawsze zostawial w silniku troszke syfu. ale to trzeba powachac sobie gm czym pachnie i powachac totala, odrazu czuc ze jeden to ciezki slabo oczyszczony mineral a drugi to hc z duza iloscia dodatkow chemicznych.

Coś więcej? Zalać totala 5w40 Energy i jeździć 10k z takim syfem czy np. z 3-5 tyś?

Właśnie by nie lać oleju dobrego oleju do syfu chciałem zrobić płukankę ale w poście wyżej polecono mi coś jeszcze (chyba) lepszego mianowicie ten olej czyszczący IT Flushing który by się pozbył tego syfu i zalałbym sobie wtedy Millersa.

PostNapisane: 30 lipca 2016, 20:49 
Przyjaciel forum

plukanke potem tanszy olej wlasnie tego energy 9000 a potem jak auto jezdzi np 50km dziennie conajmniej latem zalewasz sobie juz dowolny olej na jesien zime. pamietaj ze zadna plukanka nie usuwa do konca wszystkiego i ze po plukance olej sie szybko brudzi ten zalany po plukaniu. jezeli sie brudzi to chyba jasne jest to ze traci wlasciwosci. dlatego nie polecam po plukaniu lac odrazu super oleju

PostNapisane: 31 lipca 2016, 08:41 
Pierwsze kroki

pawelos666 napisał(a):
plukanke potem tanszy olej wlasnie tego energy 9000 a potem jak auto jezdzi np 50km dziennie conajmniej latem zalewasz sobie juz dowolny olej na jesien zime. pamietaj ze zadna plukanka nie usuwa do konca wszystkiego i ze po plukance olej sie szybko brudzi ten zalany po plukaniu. jezeli sie brudzi to chyba jasne jest to ze traci wlasciwosci. dlatego nie polecam po plukaniu lac odrazu super oleju

Ale płukankę czy ten olej czyszczący lepiej? ;)

PostNapisane: 31 lipca 2016, 11:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54b22
Witam
Obecne BMW motor M54b22 mam 2 lata i od początku pochłaniała olej. W książeczka servisowa podaje że przy przebiegu 2kkm był zalany olej 5w30 i do 170kkm jest adnotacją o wymianie ale już brak info. o rodzaju oleju. Dlatego po kupnie zalałem Motul x-clean 5w40. Oleju znikało L na 2kkm. Potem zalałem Valvoline maxlife 5w40 i tu była duża zmiana L na 5kkm ale z biegiem czasu i użytkowaniem auta spalanie się zwiększało. Owa utrata oleju była też spowodowana uszczelkami od podstawy i pokrywy. Oby dwie już wymienione i teraz czas na zmianę oleju. Przebiegu mam w tej chwili 220kkm. Jako że mam tendencie do poprawiania dobrego chciałbym zrobić płukankę LM i potem zalać no właśnie co było by najodpowiedniejsze? Za 2 tyg. czeka mnie trasa 1500km i z powrotem dlatego silnik dostanie trochę batòw. Tak poza tą trasą jeżdżę 30km dziennie do pracy.

PostNapisane: 14 sierpnia 2016, 09:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: E81
Kod silnika: N54b30a
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=172345
Panowie

BMW M5 e39 2000r, 187k km przebiegu, weekendówka, zimą jeździć nie będzie -jaki olej?

Myślałem o Fuchs Titan Race Pro S 10w60, myślałem też o Penrite 10 TENTHS PREMIUM 5W50, bo w sumie auto nie będzie latało po torze, ale ani jeden, ani drugi nie ma litrówek... Do silnika wchodzi 6,5l... S62 lubi podjeść oleju, ale nie tyle żebym potrzebował 10l ;)

Może Liqui Moly 10W60 Syntholl Race Tech GT1+ dodatek archoila? LM ma raczej dobre opinie, a te dodatki wszyscy zachwalają...

Jakiś inny dobry olej do s62, którego można kupić 7-8l, nie 10?

Przez ostatnie lata silnik zalewany olejem kupowanym z ASO, zmieniany co 6-7kkm

Galeria Compacta 325ti
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161392&start=0

Galeria M5:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=158685&start=0

Galeria jedynki 135i:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=172345

PostNapisane: 14 sierpnia 2016, 14:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Jak auto nie będzie śmigać zimą to valvoline 5w50.

Poczekamy na pawelosa bo może mnie poprawi :hyhy:

PostNapisane: 14 sierpnia 2016, 15:12 
Przyjaciel forum

roznica jest spora...
5w50 vr1 ma sporo oleju w bazie z gazu ziemnego, dlatego zachowa plynnosc w niskiej temperaturze -20 zimą i na zime by sie to nadawalo. na lato radzilbym sie skupic nad jakims millersem CFS z serii NT. 10w60 od valvoline to polsyntetyk. fuchs zgodnie z katalogiem tez ok. millers z serii nt potrafi podniesc moment obrotowy dzieki redukcji tarcia. ja bralbym millersa nt lub fuchsa.

tutaj w 12 minucie masz ciekawą tabele, ponizej filmik -->

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 960 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 48  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1