BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 00:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 318d Wolne nagrzewanie się - podgrzewacz ?
PostNapisane: 20 lutego 2012, 16:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
rybaPL napisał(a):
mozesz wyslac do Rogera

Pisałem mu prywatną wiadomość, kiedyś dzwoniłem, na razie nie chcę być upierdliwy. :luka:

330xd
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 lutego 2012, 16:56 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320dA 2000r
Kod silnika: Silnik M47
JeD napisał(a):
polonez napisał(a):
3km trasy? czy po mieście - start/stop ? Masz podłączony egr?

EGR podłączony, pracuje normalnie.

Mieszkam 4km od miasta. Początkowo jade ok 60-80km/h. Tylko raz się zatrzymuje dojeżdżając do głównej drogi. Stąd ten wynik. Aktualnie potrzebuje ok. 10 km aby się nagrzał do pionu. Mam nadzieje że wszystko wróci do normy wraz z nowym podgrzewaczem.

sory ale nie uwierze w to nigdy ze po 3km masz pion max po 6 km to uwierze

"... W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud.
Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś, albo nie ..."

PostNapisane: 20 lutego 2012, 18:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47N
Garaż: F11 touring http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141609
e46 compact: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140091
byłe e46 touring: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=87181
ja dziś rano po 5minutach i 3,3km do pracy po mieście, na odłączonym egr, jadąc max do 2tys rpm miałem wskazówkę jakieś 2 mm za tą białą kreską w kierunku pełnego pionu, czyli pewnie jakieś 50stopni... Jutro jeszcze raz sprawdzę, z wartością na wyświetlaczu... ale nie wydaje mi się, żeby się wolno nagrzewał. Chociaż na taki dystans to najlepszy byłby rower :D

PostNapisane: 20 lutego 2012, 21:03 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47
szwaglu mojemu koledze ostatnio zrobil podgrzewacz i dziala super. Moge smialo polecic Rogera

PostNapisane: 20 lutego 2012, 21:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 touring
Kod silnika: m47
witam koledzy padł mi podgrzewacz w mojej niuni i jak kolega pisał że Roger Nysa sprawę ogarną za co jestem mu bardzo wdzięczny jeszcze raz polecam RN :ok:

PostNapisane: 21 lutego 2012, 09:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 m3
Kod silnika: S65
Garaż: było e92 M3 https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=171247
polonez napisał(a):
ja dziś rano po 5minutach i 3,3km do pracy po mieście, na odłączonym egr, jadąc max do 2tys rpm miałem wskazówkę jakieś 2 mm za tą białą kreską w kierunku pełnego pionu, czyli pewnie jakieś 50stopni... Jutro jeszcze raz sprawdzę, z wartością na wyświetlaczu... ale nie wydaje mi się, żeby się wolno nagrzewał. Chociaż na taki dystans to najlepszy byłby rower :D

Moim zdaniem jak najbardziej prawidłowo.

PostNapisane: 21 lutego 2012, 17:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318d
Hej,
również mam problem z nagrzewaniem się auta.
Podejrzewam podgrzewacz ale nie do końca.

Co się dzieje:
- samochód nagrzewa się do około 65 stopni na trasie około 10km, najpierw temperatura rośnie dość żwawo, w okolicy 60 stopni już bardzo powoli,
- nie mam termostatu EGR więc to nie on,
- termostat główny wydaje się być ok, rura biegnąca od niego do chłodnicy jest zimna.

Macie pomysły co można sprawdzić jeszcze? Co może być nie tak?
Chciałem sprawdzić podgrzewacz, nie wiem dlaczego ale nawet z wyłączonym nawiewem czy odpiętą wtyczką jego górna część metalowa robi się gorąca. Co to może być? Chyba, że tak się nagrzewa od temperatury płynu chłodzącego.

Da się wyjąć płytkę z podgrzewacza nie odkręcając go od obwodu chłodzenia? Jeśli tak bardzo bym prosił o opis jak to zrobić.

Dzięki

PostNapisane: 21 lutego 2012, 18:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
przejedz sie na dluzszym odcinku i powiedz co zaobserwowales

PostNapisane: 21 lutego 2012, 22:33 
Zacna persona forum

mwerd napisał(a):
Hej,
również mam problem z nagrzewaniem się auta.
Podejrzewam podgrzewacz ale nie do końca.

Co się dzieje:
- samochód nagrzewa się do około 65 stopni na trasie około 10km, najpierw temperatura rośnie dość żwawo, w okolicy 60 stopni już bardzo powoli,
- nie mam termostatu EGR więc to nie on,
- termostat główny wydaje się być ok, rura biegnąca od niego do chłodnicy jest zimna.

Macie pomysły co można sprawdzić jeszcze? Co może być nie tak?
Chciałem sprawdzić podgrzewacz, nie wiem dlaczego ale nawet z wyłączonym nawiewem czy odpiętą wtyczką jego górna część metalowa robi się gorąca. Co to może być? Chyba, że tak się nagrzewa od temperatury płynu chłodzącego.

Da się wyjąć płytkę z podgrzewacza nie odkręcając go od obwodu chłodzenia? Jeśli tak bardzo bym prosił o opis jak to zrobić.

Dzięki

Da się, tylko po co ? Chcesz sprawdzić napięcie na grzałkach ? Możesz oczywiście wyjąć płytkę i sprawdzić czy ścieżki są całe, ale moim zdaniem wstępnie lepiej podpiąć pod kompa i zobaczyć czy nie ma błędu. Z rana obroty falują czy są podwyższone ? Napisz w którym miejscu jest u Ciebie podgrzewacz, to powiem Ci jak go wyjąć bez utraty płynu.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 18:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318d
Komp pokazał mi błąd podgrzewacza (27), ale być może było to spowodowane odpięciem wtyczki.
Wcześniej tego błędu nie miałem.
Chciałbym wyjąć płytkę celem obejrzenia ścieżek i pomiaru oporu i napięcia na grzałkach.
Może warto zmierzyć też prąd z rana, jak będzie znaczny to znaczyłoby, że podgrzewacz działa.
Obroty mi falują, ale może to też być spowodowane innymi problemami.

Samo urządzenie znajduje się w lewej górnej części komory pod maską, przy podszybiu.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 23:08 
Zacna persona forum

Akurat masz go w innym miejscu niż ja, ale to lepiej bo jest lepszy dostęp. Odkręć podgrzewacz - 2 śruby torx. Będziesz mógł go swobodnie obracać, następnie od strony gdzie jest czarna plastikowa obudowa zdejmij jej górną cześć. Odkręć nakrętkę która mocuje kabel i odepnij go, teraz możesz podważyć zatrzaski i zsunąć obudowę. Ostrożnie z czerwonym kablem, żeby nie spowodować spięcia możesz go chwilowo owinąć albo zagiąć w bezpieczne miejsce. Jeżeli chcesz wyjąć płytkę to odłączasz przewody i odkręcasz 4 śrubki. Jeżeli chcesz sprawdzić napięcie to podłączasz kabel z powrotem i mierzysz, najlepiej gdy wysterujesz podgrzewacz z INPY DDE -> activate -> aux hetaer lub po prostu na odpalonym silniku.

Jeżeli obroty falują i wywala błąd to znaczy że jest uszkodzony. Roger naprawia, nie grzebane ;)

PostNapisane: 26 lutego 2012, 23:23 
Zacna persona forum

Problem dalej nie rozwiązany, sam już zaczynam się gubić. Diagnoza krążąca po forach - "falujące obroty wywołuje niesprawny podgrzewacz, odłącz wtyczkę i sprawdź czy nie będzie falować. Jeżeli tak to podgrzewacz uszkodzony" - JEST BŁĘDNA (nie zawsze tak jest)

Sprawa wygląda tak. Kupiłem używkę i naprawiłem płytkę, komp nie wywalał błędu mimo to obroty falowały a czas nagrzewania wcale się nie poprawił. Postanowiłem wszystko na jedną kartę i zakupiłem nówkę z ASO za 1000 pln. Dwa dni po tym jak zamówiłem podgrzewacz podczas jazdy przez chwile zapaliła się kontrolka ładowania alternatora. Do dnia dzisiejszego zdarzyło mi się to chyba ze 4 razy na 2 sekundy zapalała się i gasła. Gdy przyszedł podgrzewacz po podłączeniu odpaliłem auto, ku mojemu zdziwieniu po 15 sekundach od odpalenia pojawiły się falujące obroty . Czytając cały wątek na bmw-klub byłem pewien że to uszkodzony podgrzewacz powoduje te falowanie. Po odłączeniu wtyczki falowanie rzeczywiście ustaje. Tyle że falowanie nie jest spowodowane niesprawnym podgrzewaczem. Problem w tym przypadku leży gdzieś indziej najprawdopodobniej alternator.
Oczywiście podłączyłem kompa:
wywaliło błąd 40A1 generator

Zrobiłem aktywacje podgrzewacza INPA. Daje mu np 90% grzania, silnik wchodzi na obroty i trzyma, widać jak temperatura idzie do góry ale po kilku sekundach spada z obrotów i zaczyna swoje falowanie - wtedy temp przestaje rosnąć. Tak jakby brakowało mu prądu. Ładowanie alternatora pokazuje 14,1-14,2V.
Dla mnie dziwne jest to że z problemem borykam się już drugą zimę, skoro winny jest alternator to dlaczego tak długo się 'kończy' i dopiero teraz daje znać o sobie.

PS Mam dwa 100% sprawne podgrzewacze na sprzedaż. Sprawdzane pod INPA, grzeją po zrobieniu testu i nie wywala błędu.

PostNapisane: 27 lutego 2012, 15:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
polonez napisał(a):
ja dziś rano po 5minutach i 3,3km do pracy po mieście, na odłączonym egr, jadąc max do 2tys rpm miałem wskazówkę jakieś 2 mm za tą białą kreską w kierunku pełnego pionu, czyli pewnie jakieś 50stopni

Dziś sprawdziłem u siebie włączając test 7 na komputerze pokładowym.
Po 4.5km wskazówka stała równo w pionie a komputer pokazywał 75st.C.

Jazda jak zwykle na zimnym do 2,2krpm
Było dość ciepło bo 1st.C

Max temp. cieczy chłodzącej w taką pogode jak dzisiaj przy normalnej jeździe tj. 2,5-3krpm u mnie to 81-86st.C.
Przy mrozach -18st.C też sprawdzałem i po 4km miałem temp płynu chłodniczego ~70st.C (auto przez noc w ogrzewanym garażu) natomiast przy normalnej i dość dynamicznej jeździe po mieście w te mrozy nie chciało być więcej jak 83-86st.C (więcej się pewnie da ale trzeba pojeździć trochę bardzo dynamicznie)

PostNapisane: 27 lutego 2012, 15:32 
Zacna persona forum

!kuchar napisał(a):
polonez napisał(a):
ja dziś rano po 5minutach i 3,3km do pracy po mieście, na odłączonym egr, jadąc max do 2tys rpm miałem wskazówkę jakieś 2 mm za tą białą kreską w kierunku pełnego pionu, czyli pewnie jakieś 50stopni

Dziś sprawdziłem u siebie włączając test 7 na komputerze pokładowym.
Po 4.5km wskazówka stała równo w pionie a komputer pokazywał 75st.C.

Jazda jak zwykle na zimnym do 2,2krpm
Było dość ciepło bo 1st.C

Max temp. cieczy chłodzącej w taką pogode jak dzisiaj przy normalnej jeździe tj. 2,5-3krpm u mnie to 81-86st.C.
Przy mrozach -18st.C też sprawdzałem i po 4km miałem temp płynu chłodniczego ~70st.C (auto przez noc w ogrzewanym garażu) natomiast przy normalnej i dość dynamicznej jeździe po mieście w te mrozy nie chciało być więcej jak 83-86st.C (więcej się pewnie da ale trzeba pojeździć trochę bardzo dynamicznie)

Wszystko ok :ok: . Tak nagrzewa się sprawny układ.

PostNapisane: 27 lutego 2012, 15:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Wiem :) dlatego to napisałem by ktoś miał odniesienie gdyby miał wątpliwości.

Pozdrawiam

P.S w letnie upały pewnie będzie sporo więcej

PostNapisane: 27 lutego 2012, 18:41 
Forumowicz

takie ladowanie 14,1-14,2V pokazywalo podczas falowania? sprawdzales je inpa,na zegarach czy przy aku?wczesniej miales nie sprawny podgrzewacz i moze byc ze,alternator nie byl tak obciazony albo w miare granicy bledu dawal rade. A dopiero na sprawnym wyszlo.

PostNapisane: 27 lutego 2012, 18:50 
Zacna persona forum

Kod silnika: M47N
Garaż: F11 touring http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141609
e46 compact: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140091
byłe e46 touring: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=87181
ja ostatnio sprawdziłem auto, wyjeżdżając spod pracy silnik miał temp 10stopni, po chwili zrobiłem foto, było już ponad 30:

Obrazek
pojechałem 1km przez miasto, po czym wjechałem na normalną drogą i jechałem z prędkością ok 90 i obrotami poniżej 2000, raczej delikatnie operowałem gazem...
po 7minutach i może 5km było 87stopni

Obrazek
a po kolejnych 3minutach 90.
Zaobserwowałem, że tak do 50-60stopni auto nagrzewa się szybko, później trochę to już trwa, ale jak złapie temperaturę, to już ją trzyma, a wahania 2-3stopnie w zależności od prędkości są wg mnie dopuszczalne...

PostNapisane: 27 lutego 2012, 18:54 
Częsty bywalec

Kod silnika: m57n
JeD napisz jeszcze jak w inpie robisz ten test podgrzewacza?

PostNapisane: 27 lutego 2012, 19:27 
Zacna persona forum

rybaPL napisał(a):
takie ladowanie 14,1-14,2V pokazywalo podczas falowania? sprawdzales je inpa,na zegarach czy przy aku?wczesniej miales nie sprawny podgrzewacz i moze byc ze,alternator nie byl tak obciazony albo w miare granicy bledu dawal rade. A dopiero na sprawnym wyszlo.

Sprawdzałem na zegarach i w INPIE. Pierwsze miganie kontrolki pojawiło się 2 dni po tym jak zamówiłem podgrzewacz. Czyli jeszcze na starym podgrzewaczu.

kuruś napisał(a):
JeD napisz jeszcze jak w inpie robisz ten test podgrzewacza?

Bedąc w głównym menu INPY, naciskasz 'F3'(e46) potem chyba engine, następnie wybierasz swój silnik. Potem activate i tam jest aux heater. Wyskakuje okienko wpisujesz wartość i załącza się podgrzewacz.

PostNapisane: 27 lutego 2012, 19:51 
Forumowicz

jak sie nie myle to w m47 w inpie nie ma tej mozliwosci. Tylko sterowanie turbo,zaworem egr,elekt.wentylatorem chlodnicy,przekaznikiem swiec zarowych i kompresorem klimy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1