BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 06:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Jaki olej do silnika 318i
PostNapisane: 16 maja 2015, 09:07 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43
Garaż: własny
ja do swojego m43 1.8 l zalewam titana 10W 40 z Mos2 jest oki z mobila zszedłem bo na zimnym zimą zawsze słychać było regulatory taki churgot przez 2-3 sekundy zimą było dłużej słychać teraz jest super cisza

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 października 2015, 17:46 
Forumowicz

Max Friz napisał(a):
Max Friz napisał(a):
pawelos666 napisał(a):
do n42 i n46 nie radze 5w40, bo nie potrzeba lepkosci xW40 wystarczy xW30 ja dalbym LL-01 FE 0W30, silnika by nie bylo slychac z 2m i byloby zgodnie z zaleceniami BMW

Robię ok. 2 tyś km miesięcznie z tego 80% przebiegu robię w trasie, mam LPG więc myślę że 5W40 to wybór optymalny w tej konfiguracji. Jazda po mieście najczęściej minimum 5 km, ale najczęściej ok 15 km + cały urok jazdy po Warszawie, korki itp. Więc auto zawsze jest rozgrzane i nigdy nie miałem masła pod korkiem, nawet nie wiem jak to wygląda na żywo :hyhy: Olej wymieniam po przejechaniu 15 tyś km ;) Do tej pory miałem zalany X-max 0W40, ale myślę że zaleję X-cess 5W40. Taki mam zalany w drugim aucie, więc oba będą jeździły na takim samym oleju :)

Będzie Motul 8100 X-cess 5W40 :ok:

Jest Motul 8100 X-cess 5W40, zrobiłem płukankę przed wymianą.

PostNapisane: 20 października 2015, 11:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 530i
Kod silnika: M54b30
Witam kolegow
mam dylemat wsprawie oleju , mam zalany mobil polsyn 10w40 chcialbym zmienic na lepszy tylko nioe wiem na jaki czy dalej na polsyn czy moze na syntetyk napi9sze cos o samochodzie kondycja wydaje mi sie ze bardzo dobra nie bierze oleju wogole a wymieniam go co 10tys a co do przebiegu to przypuszczam ze ma okolo 400 a 500 tys :) napiszze ze robie krotkie odcinki bo do pracy mam 3 km, rocznie ok 10-12 tys jeszcze jedno pytanko zrobic plukanke nawet zostajac przy polsyn tylko zmiana na innego produceta.

PostNapisane: 20 października 2015, 13:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Na temat producentów jakie są polecane do samochodów marki BMW masz na forum sporo wiedzy :0

Miedzy innymi Valvoline czy też Millers ;)

PostNapisane: 20 października 2015, 15:14 
Pierwsze kroki

kolego nie obraz sie ale nic nie wniosles do mojego pytania wymieniles dwie marki oleju i tyle ja sie pytam czy zmieniac z polsyn na syntetyk przy takim przebiegu a jak nie to na jaki polsyn i czy robic plukanke czy tylko zalac i jaki bedzie ok, najlepszy na krotkie odcinki,pozdr

PostNapisane: 20 października 2015, 15:44 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
ruznica jest w tz. plyniecju 15W przy niskich temperarurach zachowa dostateczna plynnosc a 40 w wyszych temperaturach ja szukam olei z jak najnizsza pierwsz liczba np.0 a druga jak najwyzsza np 50 /0W50

PostNapisane: 22 października 2015, 11:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
dobrze kombinujesz ale wystarczy uzyc millersa 0w40 xf np to bedzie az za dobre do m43, natomiast do m47 walic do konca 0w40 lub 5w40, tam blok tloki i pierscienie praktycznie nie zuzywaja sie wogole do konca przy 0,5mln jesli z wtryskami wszystko ok, dbac o wtryski bo nadpalaja sie tloki lub dochodzi do ich zuzycia mimo to blok sie nie uszkadza. honuje sie go ponownie troche i auta jezdza dalej. wystarczy pojezdzic na uwalonym wtrysku i gotowe. konkretnie mowie o m47, przy common railu jak cos sie dzieje to odrazu widac po silniku ze cos sie dzieje. radze Ci lac dobry olej conajmniej jakiegos xcess 5w40 motula, a nawet lepszy i przy takim przebiegu sprawdz sobie wtryski na maszynie bo moze byc malociekawie.

PostNapisane: 22 października 2015, 17:40 
Pierwsze kroki

kolego dzieki za rade :) ale wydaje mi sie ze wtryski sa ok bo wogole nie kopci i jest ok z samoch ale jak bede wymienial olej to sprawdze czy jest ropka w oleju :zdziwko: nie wiem czy dobrze kombinuje czy nie :zabawa: moze kiedy bedzie czas i oczywiscie checi to je wyciagne i je sprawdze :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1