Temat stary, przypadkowo wyGOoglowany ale zmiana oleju z 10w40 na 5w40 ciekawa, pewnie forumowicze którzy pisali w tym watku juz dawni pozbyli się swoich m40 jak nie to prosze piszcie czy jeszcze chodza te wasze silniczki...
Kupiłem autko z silnikiem M40 w 2010 r po zmieszaniu oleju z powodu złej informacji sprzedajacego ( dolewka w celu dojechania do Polski do h*J wie jakiego litr oleju syntetycznego przejechalem tak max 1500 ) zaczął klekotac cichutko, dzieki "fachowej wiedzy" forumowiczów wyplukalem silnik specyfikiem i zalalem vavoline 5w40, chyba najgorsza decyzja. Samochodem wrecz nie szlo jezdzic tak klekotał. Zalalem olejem elf 10w40 i znaczniej ciszej zaczal chodzic. Pojezdzilem tak dlugo aż uzbieralem na remont góry silnika w 2011 od tej pory czyli juz mozna pow. 4 lata leje elf 10w40 i cisza dodam, że ze wzgledu na prace w delegacji podróżowałem autem do Niemiec chyba z 20 razy do Holandii z 10 do Czech 2 zero problemu na mrozach odpala wszystko git.
Zmiana oleju z półsyntetyka na pelen syntetyk dalej mnie ciekawi ale chyba zostane przy półsyntetyku
_________________ każdy wie że BMW posiada swój prestiż i technologię. Ma swój styl, tradycję. Dla tego jest zajebistym autem. Niestety wiedzą to i dresy oraz wiejscy szpanerzy którzy psują reputacje marki. pozdrawiam prawdziwych posiadaczy i fanów BMW
|