pawelos666 napisał(a):
kaczorek79 napisał(a):
Tylko po co proponować 5W30 low saps, czy mid saps, stosowane w dieslach, skoro chłopak chce zalać stare dobre R6 w benzynie i latać po autostradach. Naleje takiego Valvo mst i przy jego przebiegach dobrze by było wymieniać co 4 m-ce olej, a mógłby wlać Valvo Synpower 0W40, który równie dobrze ochroni mu motor na zimno i jeszcze lepiej na autostradzie, a przy wysokim TBN pojeździ 2 m-ce dłużej.
niestety nie jest tak kolorowo i oleje wypadają bardzo różnie. castrol fst 5w30 ten co ma w tej chwili zalany to juz ll-04, bo castrol nie ma juz oleju ll-01. prawda jest tez taka ze taki mst po rozruchu chroni lepiej niz np 5w40 synpower ll-01 i w normalnym cywilnym silniku lepiej niz motul 0w40 ll-01

jedynie jest problem zakwaszania oleju i spadku tbn przy gazie. dlatego wskazana jest wymiana do 7000km. ll-01 oleje nie wszystkie chronia tak samo, to zalezy od ilosci dodatkow. bywa tak ze olej jest ll-01 a chroni do 100oC pare razy gozej niz drugi taki sam olej z wieksza iloscia dodatków i tez nazywajacy sie ll-01. wymiana ll-04 co 7000km bo chodzi o siarke. oleje ze slabsza baza HC mogą mieć duzo dodatków wtedy dorownuja olejom z niższą lepkoscią w tej samej temperaturze. dlatego np specol gold 5w40 chroni gorzej niz total energy. olej w silniku grzeje sie zazwyczaj i najczesciej do 60-80 oC, anizeli do 115oC, bo za kazdym razem tak nie jest. ten zakres jest najwazniejszy. duzo osob jezdzi autem do pracy robi 25km w jedna strone, wtedy nie ma szans na wysoka temp oleju, to tez trzeba wziac pod uwage. nie nalezy sie sugerowac ze kazde ll-01 zawsze jest lepsze od ll-04, bo tak nie jest.
Nie wiem, jak to czytałeś, ale nigdzie o 5W40 nie napisałem. Jeśli mowa o jednym producencie, np Valvoline, do zdecydowanie lepszym wyborem przy benzynie z lpg i na trasy będzie 0W40 niż wspomniany przez Ciebie 5W30 mst, zarówno na gorącym, jak i przy rozruchu. Są też oleje HC 0W40 z dużą ilością dodatków, np Mobil 1 New Life, rzadko który olej mu dorównuje w dodatkach, tam nawet nie jest wskazane lanie dodatków typu AR9100, bo sam olej ma już TBN powyżej 12.
Przy silnikach R6 olej w trasie na autostradzie przy 140 km/h utrzymuje temperaturę 100-102 stopnie w okresie letnim, gdy uruchamia się grzałka termostatu, natomiast w chłodniejsze dni przy tej samej prędkości olej dochodzi do 112 stopni, bo grzałka wtedy nie działa. Sprawdzone wielokrotnie, jeżdżone z Inpą, na oleju 0W40. Ja do pracy jeżdżę 15 km w jedną stronę, głównie ekspresówką, co zajmuje mi poniżej 15 minut i na tym dystansie przy temperaturach otoczenia 10 stopni, rozgrzewam olej do 100 bez problemu.