BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 63  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Nie dogrzewa wody na trasie (diesel)
PostNapisane: 4 stycznia 2011, 22:12 
Forumowicz

Pozwolę sobie pochwalić ten wątek i kolegów w nim się udzielających :super: Dzięki lekturze nie wdając się w ceregiele prosto i sprawnie zlikwidowałem problem niedogrzanego silnika. Dla pewności wymienilem oba termostaty jednocześnie (zakup w ASO). Co ciekawe, średnie spalanie spadło o nieco ponad litr na sto km. :hurra:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 stycznia 2011, 18:54 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: było E39
Kod silnika: M57T2 D25
Gdyby ktoś zastanawiał się nad zakupem Termostatu AGR do M57, polecam zajrzeć do ASO BMW. Oryginał z o-ringiem kosztuje ok. 130zł :).

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 11:57 
Przyjaciel forum

Trochę koledzy odświeżę temat.Przeczytałem już tutaj tyle stron,ale jakoś nie znalazłem chyba odpowiedzi :( Wymieniłem termostat główny,układ jest odpowietrzony i dalej jest problem.Auto nagrzewa się w miarę szybko,szybciej niż przed wymianą,ale są wahania temperatury.Gdy przytrzymam go trochę na postoju na np. 2000 obrotów to wskazówka dochodzi do pionu,ale gdy ruszę to spada.W czasie jazdy raz się podnosi,a raz spada.Czy to może być wina uszkodzonego termostatu egr,czy może coś innego??? :(

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 12:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
byku1600, nie czytałeś uważnie. Sprawdź termostat EGR demontując go i dmuchając w niego.

Obrazek

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 12:34 
Przyjaciel forum

Termostat wymieniał mi kumpel mechanik i mówiłem mu o termostacie egr,żeby go sprawdzić,ale on twierdzi,że on nie powinien mieć wpływu na te wahania temperatury i proponuje sprawdzić czujnik temperatury,bo może jest walnięty i dlatego wskazówka ma takie wahania.Wyczytałem gdzieś,że aby sprawdzić termostat egr to należy ścisnąć przewód,który do niego idzie tak,aby go wyeliminować z układu i wtedy się przejechać i sprawdzić jak się wskazówka zachowuje.Jeśli temperatura będzie w porządku to znaczy,że jest do wymiany.Czy taki test będzie wiarygodny?

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 13:12 
Przyjaciel forum

sposobów jest kilka na sprawdzenie termostatu EGR. Wg mnie najpewniejszym jest jego demontaż i dmuchnięcie w niego. Jeśli powietrze przechodzi swobodnie to oznaka, że jest do wymiany. Jeśli nie można w niego dmuchnąć (ew. powietrze przechodzi w małym stopniu) to znak, że jest dobry.
Ale o tym wszystkim już było w tym temacie.

Obrazek

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 13:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
byku1600, chce Ci sie za stowke kombinowac ?

Ja osobiscie dla swietego spokoju bym to wymienil ... 100 zl to zaden pieniadz :)

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 13:38 
Przyjaciel forum

No właśnie główny jest wymieniony.Przed wymianą silnik wolno się nagrzewał,a jak wskazówka była już prawie w pionie to jak się jechało w miarę równo to temperatura spadała to niebieskiego pola,ale tak w miarę powoli.Teraz po wymianie termostatu głównego wskazówka szybciej się podnosi,ale też i dużo szybciej opada,dosłownie w kilka sekund :szok: Wcześniej nie było czegoś takiego.

Borsuk,już 140 zł wydałem na główny i pewnie niepotrzebnie,teraz chyba będę musiał zainwestować ponad 150 w egr :kwasny:

Ostatnio edytowano 14 stycznia 2011, 13:41 przez byku1600, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 13:41 
Przyjaciel forum

Adam093 napisał(a):
A termostat nowy ORI? Bo wiem że jest też tak że mimo iż nowy to i tak przepuszcza...

Termostat jest firmy Gates.

A jakie główne zadanie ma wogóle spełniać termostat egr?

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 13:46 
Przyjaciel forum

Coś ponad 130 zł,dokładnie to chyba 138,a termostat egr ori bmw w tym samym sklepie kosztuje coś ponad 150,bo już się pytałem.

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 14:08 
Przyjaciel forum

byku1600, sprawdź lub nawet wymień termostat EGR, no chyba, że dalej chcesz kombinować i pchać się w niepotrzebne koszty

Obrazek

PostNapisane: 15 stycznia 2011, 17:25 
Przyjaciel forum

Termostat egr dzisiaj sprawdzony,powietrze przelatywało przez niego ja przez rurkę,więc jest do wymiany.Zamówiłem nowy w sklepie i po weekendzie będzie założony,więc mam nadzieję,że wszystko wróci do normy :)

PostNapisane: 18 stycznia 2011, 14:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E39
Ja miałem taki problem, już pisałem , dzięki koledze rorafalki doszedłem do ładu, obydwa termostaty do wymiany miałem i jest ok, po wymianie głównego też był problem,a po wymianie egr jak ręką odjał!!!

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 14:06 
Przyjaciel forum

dziś spojrzałem, po pokonaniu jakiego odcinka temp. mam w pionie? temp. zewnętrzna -4, równe 6km (po mieście, ruch umiarkowany) - czyli termostat w dalszym ciągu sprawny :)

Obrazek

PostNapisane: 28 stycznia 2011, 19:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d Tourning
Kod silnika: M47
Panowie help!
w mojej buni historia była taka. Pojawił się problem z ogrzewaniem wewnętrznym, prawie zimne powietrze mimo iż wskazówka była w pionie. Wyczytałem na forum iż przyczyną może być mała ilość płynu w zbiorniczku (lampka minimum się nie zapalała), dolałem koło 100ml bo faktycznie było mało i wtedy :hurra: . Niestety minął miesiąc i pojawił się problem z dogrzewaniem silnika. Na BC max 60 stopni po długiej jeździe, z niebieskiego pola ucieka szybo a dalej nic.Wymontowałem termostat EGS tak jak było wcześniej napisane i dmuchnąłem, no i jak w rurę tchu zabrakło, czyli jak rozumiem do wymiany. Zamontowałem ponownie i zacisnąłem wężyk i nic 10min na chodzie i żadnej różnicy. Co wy na to?? Jestem laikiem w tym temacie i nie wiem co mam robić. dmuchałem tylko na zimnym i jeszcze jedno po odpaleniu autka i odkręceniu zaworu nic sucho, po osiągnięciu około 35stopni płyn zaczyna lecieć. Czy to normalne?

PostNapisane: 3 lutego 2011, 17:00 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
Witajcie ponownie, mi rowniez nie dogrzewa wody (benzyna) na trasie. Odkryłem dziś, zaglądając pod maske że spod korka wlewu slychac "syczenie", to z pewnością ciśnienie schodzi. Nigdy tego nie slyszałem, zapewne nie powinno tak być? Czy przez to moze nie dogrzewac wody? Przez niewystarczające ciśnienie w układzie chłodniczym?

PostNapisane: 3 lutego 2011, 23:10 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
pablogoral napisał(a):
Wymontowałem termostat EGR tak jak było wcześniej napisane i dmuchnąłem, no i jak w rurę tchu zabrakło, czyli jak rozumiem do wymiany. Zamontowałem ponownie i zacisnąłem wężyk i nic 10min na chodzie i żadnej różnicy. Co wy na to?? Jestem laikiem w tym temacie i nie wiem co mam robić. dmuchałem tylko na zimnym i jeszcze jedno po odpaleniu autka i odkręceniu zaworu nic sucho, po osiągnięciu około 35stopni płyn zaczyna lecieć. Czy to normalne?

Piszesz, że masz do wymiany termostat EGR sam tak oceniłeś więc go wymień i obserwuj jeśli dalej problem do wymiany główny termostat i do tego dobrze odpowietrzyć układ proponowałbym wymienić płyn na nowy przy wymianie termostatów. Jeśli chodzi o odkręcony zawór przy sprawnej pompie wody to jest normalne przy zimnym układzie nie bedzie reakcji wraz ze wzrostem temperatury układu i ciśnienia w nim ciecz będzie wypychana przez odkręcony odpowietrznik.

PostNapisane: 4 lutego 2011, 08:09 
Przyjaciel forum

Tomasz541, jak byś nie zauważył to cały temat dotyczy silników diesla, a nie benzynowych :zdegustowany:

Obrazek

PostNapisane: 19 lutego 2011, 07:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 320D
czesc koledza jak ktos ma problem z nadmiernym grzaniem w kabinie w moim przypadku po ustwieniu 16 czy 32 stopni nawiew grzeje nie mołosiernie z kratek na twaz leci zimne powietrze ale z kratek na nogi i szybe ciepłe co moze byc przyczyna tego problemu prosze o pomoc

PostNapisane: 19 lutego 2011, 07:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M47N
pacek8 napisał(a):
twaz leci zimne powietrze ale z kratek na nogi i szybe ciepłe

po to masz regulacje między tymi kratkami górnymi. Ustawiasz czy chcesz zimniejsze na twarz i cieplejsze na nogi - taki patent bmw

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 63  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1